A w jaki sposób przy niższej temperaturze uzyskasz wyższe ciśnienie ??
Podaj mi źrudło z którego o tym sie dowiedziałeś chetnie sie podszkole bo o silnikach typowo modelarskich nie mam wielkiego pojęcia !!
Nie przepalona mgiełka olejowa jest częścią mieszanki zasysanej do silnika osiada na elementach które smaruje w skrzynce korbowej reszta dostaje sie nad tłok jest sprężana do bardzo wysokiej temp. w której mieszanka ulega samozapłonowi i spala sie, olej niestety w całości sie nie przepali i jest razem ze spalinami wyrzucany z cylindra. z tego co pamietam z lekcji

to czym mniej tego nie przepalonego oleju tym lepiej !!
ps. moim zdaniem nizsza tempera oznacza ze (tak jak napisałeś) znajduje sie w mieszance wiecej oleju a mniej paliwa palnego i olej tu nie chłodzi silnika a po prostu mniej jest ładunkui spalanego czyli co za tym idzie jest wytworzona niższa temperatura co równa sie niższemu ciśnieniu.
No bo biorąc na chłopski rozum czym mniej paliwa będzie spalone tym będzie mniej gazów spalinowych mniejsze ciśnienie niższa temperatura i mniejszy naiska gazów na denko tłoka pachających go w dół - czyli mniejsza moc !!!
W książce o silnikach modelarskich (dość stara ale mam nadzieje ze główne zasady sie nie zmieniły) wyczytałem ze :
"Podstawowym budulcem samozapłonowego paliwa wyczynowego są trzy grupy składników :
1-paliwo podstawowe o dostatecznej lotności i wysokiej liczbie cetanowej
2-środki zapewniające smarowanie silnika, oleje i inne srodki w liczbie minimalnie niezbędnej
3-dodatek środka zmniejszającego zwłokę zapłonu i zwiekszajacego szybkość spalania paliwa zasadniczego "