Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 5:29 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 05, 2003 4:58 pm 
-=ADA$=-

ae stopien sprezania znaczy ze np 1 litra powietrza scisnie do 1/4 litra!! i to nie zmienia sie z tym co tam dasz!! A dlatego nie mozna kupic samego tlenu, bo jest on nawet drozszy ( o ile sie orientuje) a pozatym, oplacalne byloby kupowanie tylko w formie cieklej, ktore jest bardzo schlodzona, a N2O to jest podtlenek, nitro metan, to ma wzor mniej wiecej CH3CH2N2O- N2o to jest grupa nitrujaca, wiem bo mam na studiach chemie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 05, 2003 7:22 pm 

My to jesteśmy jeszcze na etylenie :D

Nie kasuj tego Mi-Mix wiem że nie na temat ale zostaw to.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 05, 2003 7:24 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
ae stopien sprezania znaczy ze np 1 litra powietrza scisnie do 1/4 litra!! i to nie zmienia sie z tym co tam dasz!!

eeeee? nie czaje :wink:
-=ADA$=- napisał(a):
A dlatego nie mozna kupic samego tlenu, bo jest on nawet drozszy ( o ile sie orientuje) a pozatym, oplacalne byloby kupowanie tylko w formie cieklej, ktore jest bardzo schlodzona, a N2O to jest podtlenek, nitro metan, to ma wzor mniej wiecej CH3CH2N2O- N2o to jest grupa nitrujaca, wiem bo mam na studiach chemie

Ale w czym jest problem? Czy N2O sie nie pali? Czy to nie jest gaz? Bo nic z Twojej wypowiedzi nie rozumiem a nazwa grupa nitrujaca nieduzo mi mowi :?
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 05, 2003 9:02 pm 

Cytuj:
Jak masz spaliniaka to sprobuj zamknac do konca przepustnice... zgadnij co sie stanie Przepustnica jest zawsze mininmalnie otwarta zeby trzymac wolne obroty. Te wolne obroty mozna regulowac otwarciem przepusnicy (i w modelu i w samochodzie)

AAAAA bo tu mówisz o silniku 2 suwowym modelarskim :D to fakt, tam przepustnica jest zawszę otwarta :D

Bo w normalnym samochodzie po spuszczeniu nogi z gazu przepustnica ZAMYKA się całkowicie. A jeżeli chodzi ci o trzymanie obrotów na jałowym, to od tego jest silniczek krokowy czy coś takiego.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 06, 2003 3:10 pm 

Silniczek krokowy swoja droga... Chodzilo mi o wszystkie silniki gaznikowe.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 06, 2003 9:29 pm 
-=ADA$=-

sam N2O sie nie pali, w duzych temperaturach rozpada sie na N2 i O i O utlenia lepiej mieszanke, a co mialem na mysli o stopniu sprezania to podaje sie go zazwyczaj w formie np 4-1 czyli ze nastepuje sprezenie 4 jednostek czegos do 1, i czy najpierw bylo wieksze cisnienie nie gra roli, przepraszam jesli pisze niejasno :(, a na etanolu wszyscy ostro jezdza :) narodowe paliwo ??

Tytuł:
PostNapisane: N gru 07, 2003 11:27 am 

-=ADA$=- napisał(a):
sam N2O sie nie pali, w duzych temperaturach rozpada sie na N2 i O i O utlenia lepiej mieszanke

Nie wspomniałeś o tym że N2 schładza mieszanke :wink:

Jeśli sie pomyliłem niech ktoś mnie poprawi.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 08, 2003 10:55 am 
-=ADA$=-

co do tego to pewny nie jestem w sumie to N2 jest w temperaturze otoczenia ( bo forma gazowa)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 08, 2003 2:59 pm 

No jest ale przedtem schładza to "otoczenie"

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 09, 2003 7:27 pm 
Do czyjejś tam odpowiedzi.

butla ma miejwięcej 7cm długości i 4cm średnicy ciśnienie w jej środku to mniej więcej takie jak w dyzodorantach ale dokladnie nie chciało mi sie mierzyć.
A co do rozwiązania wylotu powietrza do atmosfewry a nie do gardzieli rozwiązanie jest bardzo proste. Nad dolotami gaźniczka jest duży lejek na końcu ktorego jest zawur jednostronny taki jak w niekturzych fajkach do nurkowania. A co do uciekania mieszanki przez wydech nad tym też pracujemy ale to że ciśnienie w wydechu zwiększa sie daje nam to że do zbiorniczka paliwa dawane jest większe ciśnienie (coś w rodzaju power valve) i pompuje nam automatycznie więcej paliwa co ma swoje wady i zalety (jakie to sie domyślcie). A z tym zatrzymaniem tłoka to w silniku panują na tyle durze siły (ogrmone) że doładowanie musiało by być naprawde ogromne ale raczej najpierw wyrwało by nam tłok z korbowody niż zatrzymało silnik. A co do 'nitro' nie jest to żadny nitrometan tylko N2O jak ktoś zna sie na chemi to powinien wiedzieć jak sie to zachowuje w dużych temperaturach.
A co do czystego tlenu. Zwiększył by on za bardzo moc wybuchu która mogła by zmiarzdżyć tłoki, korbowód lub wyrwać głowice nie mówiąć już o zmiarzdżeniu zaworów. W kącu czemu nawet na 'gazie rozweselającym' nie mozna jeździć za długo bo nam silnik rozjebie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6