Wiktor Sułek napisał(a):
Zwróć uwagę na:
- ułożenie tłoka - wycięcie na dole tłoka ma być na przeciwko kanału wydechowego w bloku
- ułożenie korbowodu - kanalik smarujący panewkę ma być w stronę wnętrza silnika
- spinkę zabezpieczającą pin korbowodu w tłoku - szczególnie przy zakładaniu lubi wystrzelić i prawdopodobnie już jej nie znajdziesz
- ilość podkładek pod głowicą
- kolejność wsadzania części - najpierw tłok z korbą nasadzasz na wał, dopiero potem nasuwasz cylinder
- przede wszystkim czystość - nic nie może być w silniku
- nie żałuj oleju
- backplate zakładaj z tłokiem w górnej pozycji
to chyba najważniejsze

mam jeszcze pytanie, mam stary korbowód, z trx 3.3 i czy jest możliwość że zjechał się tak na dole z ez-st. czy to od nowości? bo trochę głupia sprawa mam 2 korbowód tylko nie wiem czy on jest na 100% z trx, wygląda tak samo itp. tylko właśnie nie jest zjechany na dole i dlatego nie wiem czy to z trx xD i czemu ta tylna ścianka ma być zakładana z tłokiem w górze?
czy ten sworzeń łączący tłok z korbowodem ma być tym otwartym miejscem do tej spinki czy do ścianki tłoka?
"ułożenie korbowodu - kanalik smarujący panewkę ma być w stronę wnętrza silnika" czyli tymi dziurkami do wału?
aha i nie wiem czy silnika nie docierać na starych łożyskach, ponieważ czytałem gdzieś że po docieraniu przydało by się je wymienić.
Sorry ale się jeszcze tak nie znam na tym do końca