Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 04, 2026 5:39 am

Autor
PostNapisane: N paź 10, 2010 7:08 pm 

Sezon się powoli kończy, trzeba myśleć o konserwacji swojego modelu.
Jak koś chce to niech pisze jak zadba o swoje cacka przez zimę. Początkującym napewno mogą przydac się rady bardziej doświadczonych modelarzy. Ja również odpowiem na wszystkie pytania.

TRAXXAS Slash vxl 2wd (szatan)
HPI Sprint 2 sport BMW E92 /// M3
GG: 9139535

SORY ZA BŁĘDY

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 5:30 pm 

Mnie zawsze zastanawia czy:
- po każdej jeździe czyścicie wszystkie ośki czy tylko pędzelkiem kurz usuwacie i jak często je smarujecie,
- odnośnie silnika, coś przy nim robicie czy tylko odpal i zgaś?
- baterie w jakim stanie przechowujemy, naładowane czy rozładowane. Albo tak jaki stan im mniej szkodzi?

Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi :)

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:36 pm 

1 To zależy od tego jaka pogoda była, teren i wgl w jakim stanie jest model po jeździe. Warto sprwdzić łożyska.
2 No tutaj to tak - ja zalewam zawsze ARO, czyszcze filtr powietrza, a co 3-5 jazd rozkręcam i sprawdzam co słychać w środku ;)
3 Zależy czy mi się rozładuje czy nie, jeśli nie do końca to zostawiam, jeśli tak to ładuje przed jazdą. Nie wiem jak to wpływa na ich stan, ale chyba najlepiej rozładowane. Niestety nie posiadam rozładowywarki.

Na sprzedaż skrzynki, organizery, pojemniki

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 7:32 pm 

Podpinajac sie do tematu....
A jak konserwowac model elektryczny
1.czym
2.jak
3.co
Mam model traxxas summit i slash 2wd...na co w nich zwracac uwage szczegolna jak czesto konserwowac co konserowac i czym...Mialem juz doczynienia z modelem Tamiya CC-01 bez zadnych konsultacji konserwowalem go wd-40 ale mysle ze nie spelnia on swojej roli albo ja zle go uzywalem i niewlasciwe czesci konserowalem bo pozniej przyklejalo sie do niego pelno piachu...
Bardzo prosze o konkretne porady
Dziekuje

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 8:57 pm 

m1strzunio napisał(a):
Mnie zawsze zastanawia czy:
- po każdej jeździe czyścicie wszystkie ośki czy tylko pędzelkiem kurz usuwacie i jak często je smarujecie,
- odnośnie silnika, coś przy nim robicie czy tylko odpal i zgaś?
- baterie w jakim stanie przechowujemy, naładowane czy rozładowane. Albo tak jaki stan im mniej szkodzi?

Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi :)

- samego modelu nie czyszczę co chwilę z kurzu (chyba że wisi na nim tona błota to co innego, dobrze jest też czasami rozłożyć model kompletnie i PORZĄDNIE go wyczyścić, zdjęcie pędzlem kurzu z półośki nic nam w zasadzie nie daje), osiek nie smaruję, raz na jakiś czas wykąpię je w WD-40 żeby zeżarło rdzę i tyle. Niektórzy smarują ośki i wałki, ale trzeba pamiętać, żeby dobrze je osłonić od kurzu.
- wymiana filtrów, zaglądanie do środka, sprawdzanie luzu na korbie, owalizacji wału co jakiś czas no i jak ma stać dłużej to trochę ARO nie zaszkodzi. Jak wszystko gra to za często (3-5 jazd :shock: ) rozbierać nie ma co, silnik nigdy już nie ułoży się tak jak podczas docierania :)
- najlepiej przechowywać naładowane w 20%

na zimę model fajnie jest rozłożyć na części pierwsze, zobaczyć co trzeba zmienić i sukcesywnie to sobie wymieniać.

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 2:59 pm 

Stara szkola mogel nielubi byc roskrecany do czysczenia. Ja po jezdzie czyczcze tylko filtr powietrza i magneto(petrol) a tak to staram si go nieczyscic zaczesto. Lozyska mam uszczelniane to nic ptz nich nierobie. smarowac nietrzeba bo te czesci co wymagaje smarowania sa zabudowane. bateria staram sie miec zawsze naladowane bo jak jest rozladowane trci zywotnosc jedynie co jakis czes podlacze to balansera i ja sformatuje a tak to nic niemusze robic.

SORY ZA BŁĘDY

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 5:17 pm 

I znowu widać, jaka jest różnica między osobą, która jeździ pod domem, a która się ściga. Większość zawodników lubi mieć model przygotowany w 100%, żeby przez awarię nie zmarnować całego weekendu i pieniędzy związanych z wyjazdem. Moja stara szkoła twierdzi, że czysty model to lepszy model. OK, wyrabiają się plastiki, wyrabiają się łby w śrubach - ale coś za coś.

To, że łożyska są uszczelniane nie znaczy wcale, że nie trzeba czasem przetrzeć ich szmatką czy po prostu wymienić na nowe (Baji nie miałem, ale w tragusie 1:8 łożyska na kołach, szczególnie z tyłu wystarczają średnio na 2 imprezy).

Są zabudowane, ale od czasu do czasu wypada zmienić olej w amortyzatorach, w dyfrach i smar na nich.

Stara szkoła mówi też, że nie należy przechowywać w 100% naładowanej baterii. Można czasem go przecyklować (nie sformatować), ale rozładować do ok. 20% pojemności.

A no i jak coś napiszesz to przeczytaj to potem, bo Twoja wypowiedź jest co najmniej mało czytelna.

Do autora pytania - sam widzisz, wszystko zależy od tego, jak podejdziesz do tematu i na co masz czas.

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 5:38 pm 

To, że łożyska są zabudowane to nie znaczy, że nie ma na nich luzu. A co do akumulatorów to ja słyszałem, że ładować do 50% i tak mogą leżeć.

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 5:52 pm 

ja robie tak ja w aku motocylkowym na zime laduje na full i lezy pokuju a na wiosne tylko podpinam do balansera i doladowuje.

SORY ZA BŁĘDY