Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 3:43 pm

Autor
 Tytuł: Delta Peak
PostNapisane: Pt sty 22, 2010 6:19 pm 

Witam,

Jestem nowy w branży modelarskiej ale zanim napisałem pierwszego posta przez 2 tygodnie wertowałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na swoje pytania.
Narazie jestem na etapie poprawnego ładowania pakietów. Mój model to E-Revo firmy Traxxas z silnikiem bezszczotkowym. Do tego standardowe pakiety 2x8,4V NiMH, 3000mAh. Ładowarka Raytronic C16. W planie oczywiście pakiety LiPo.

Proszę mnie poprawić jeśli coś źle robię:
1. Ładowanie - 0,5-1C w zależności ile czasu chce na to poświęcić.
2. Rozładowanie 1A do poziomu 1V/celę

Pozostaje pytanie na które nigdzie na forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Jakie Delta Peak ustawić w ładowarce? Zakres jakim dysponuje 3-25mV/ogniwo.
Jest pełno odpowiedzi, że należy "poprawnie", "właściwie", "odpowiednio" ustawić delta peak ale nikt nie podał skąd ta wartość się bierze i jaka powinna faktycznie być.

Pozdrawiam
Piotr

TRAXXAS SLASH 1:10 4WD BRUSHLESS
TRAXXAS E-REVO 1:10 4WD BRUSHLESS
KRAKÓW
http://picasaweb.google.pl/piotr.slash/

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Delta Peak
PostNapisane: Pn sty 25, 2010 9:24 pm 

Panowie,

Jestem zaskoczony. Podobno największe forum RC w Polsce i zero odpowiedzi?

Pozostaje nieugięty i wierzę, że ktoś pomoże.

Pozdrawiam
Piotr

KRAKÓW

PostNapisane: Pn sty 25, 2010 9:36 pm 

Naładuj te słabe akusy od Traxxasa prądem 1A do 2A góra i delta na 5mV i jeśli ładowarka twoja ma ograniczenie pojemnościowe to ustaw na granice 3500mAh i jazda. Jeśli więcej masz pytań zapraszam na priv :)

PostNapisane: Pn sty 25, 2010 10:39 pm 

Witam!
generalnie sprawa jest prosta...
W momencie gdy aku jest naładowane to napięcie zaczyna powolutku spadać... jest to moment w którm ładowarka wie ze czas skończyc ładować bo aku mają dość :)

prze d-p 3mV/cell ładowarka "od razu" przestanie ładowac bo napięcie które musi spaść jest bardzo malutkie - 3mV. Przy d-p 25mV/cell to napięcie które musi spaść jest juz wieksze i ładowarka bedzie dłuzej pompowała prad w pakiecik :)

Pozdrawiam :)
Damian

e-mail: damian.rogodzinski@gmail.com

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 8:13 am 

Witam,

Rozumie, ze pod pojeciem "słabe akusy" kryje się krytyka akumulatorów NiMH :-). Cóż, mam tego świadomość, że więcej wycisnę z Lipo. I takie też nabędę w najbliższym czasie. Wszystko w swoim czasie. Oswajam się dopiero z prowadzeniem, konserwacją i różnymi tajnikami wiedzy modelarskiej. Na głębszą wodę skoczę w wkrótce.

Rozumie, że dobicie moich aku 3000mAh do wartości 3500mAH im nie zaszkodzi. Nie mam odcięcia pojemnościowego w swojej ładowarce wiec muszę ten proces regulować właśnie wartością -dV. Parę ładowań i dojdę do wprawy.

Wielkie dzięki
Pozdrawiam
Piotr

KRAKÓW

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 8:42 am 

Piotr2901 napisał(a):
Witam,

Rozumie, ze pod pojeciem "słabe akusy" kryje się krytyka akumulatorów NiMH :-). Cóż, mam tego świadomość, że więcej wycisnę z Lipo. I takie też nabędę w najbliższym czasie. Wszystko w swoim czasie. Oswajam się dopiero z prowadzeniem, konserwacją i różnymi tajnikami wiedzy modelarskiej. Na głębszą wodę skoczę w wkrótce.

Rozumie, że dobicie moich aku 3000mAh do wartości 3500mAH im nie zaszkodzi. Nie mam odcięcia pojemnościowego w swojej ładowarce wiec muszę ten proces regulować właśnie wartością -dV. Parę ładowań i dojdę do wprawy.

Wielkie dzięki
Pozdrawiam
Piotr

Nie chodzi o krytykę NiMH (LiXX nie ma delty, więc w tej dyskusji nie mówimy o nich) tylko tych konkretnych akumulatorów(jakość , pojemność). Delta powinna być ustawiana zgodnie z danymi producenta, ale duże wartości - 25 mV są przeznaczone dla NiCd. Nie sądzę żeby weszło do nich 3500mAh, ale ustawienie odcięcia uchroni cię przed katastrofą gdyby okazało się, że delta jest nieodpowiednia i ładowarka nie przestała ładować na jej podstawie. Do nowego akumulatora wchodzi max ok. 110% pojemności.

Skoro nie masz odcięcia pojemnościowego, to ustaw czasowe (ostatecznie budzik). Jeśli ładujesz 1A to maksymalny czas to około 3 godziny 15 minut. A na pewno należy przestać ładować gdy pakiet lub ładowarka staną się gorące.

Pozdrawiam.