Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 11:08 pm

Autor
PostNapisane: N lis 29, 2009 8:46 pm 

Podczas dzisiejszej przejażdżki model w którymś momencie skręcił koła na maxa w lewo i tak juz został.Da sie je jedynie wyprostować po wyłączeniu zasilania ręcznie. Lecz po powtórnym włączeniu model odr razu ponownie skręca koła na maxa.Było trochę mokro i jeździłem po trawie,wiec pomyślałem ze może gdzieś dostała sie woda.Rozebrałem serwo i odbiornik-wody nigdzie nie było,mimo to wysuszyłem na kaloryferze.Wieczorem poskręcałem i dalej to samo.Zauważyłem ze model skręca dopiero po włączeniu pilota,jeśli włączę zasilanie jedynie na modelu to koła stoją tak jak są ustawione,zaznaczę że pilot nie zamókł ani nie spadł.Może ktoś ma jakieś pomysły ?
-serwo Carson cs-5 502016
-pilot acoms 10 model memory i odbiornik acoms AM 2ch receiver AR-221/40 40MHz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 29, 2009 10:07 pm 

Czy trymery w aparaturze są nastawione w pozycji, hmm, "neutralnej"? Jeżeli tak, a problem nie ustępuje, to odkręć orczyk na serwie, włącz elektronikę, ustaw serwo na "0" i załóż orczyk. To moje pomysły.

PostNapisane: N lis 29, 2009 11:05 pm 

Trymerami próbowałem już na wszystkie sposoby i dalej servo kreci ma maxa w jedna stronę.
Serwo wykręcałem i ustawiałem zębatkę tak mniej więcej na środku,po podłączeniu zasilania dalej skręca na maksa.
Wydaje mi sie że nawet jak jest skręcone na maks to i tak dalej stara sie mocniej skręcić.Chyba coś znowu padło tylko co?

PostNapisane: Pn lis 30, 2009 9:07 am 

Wygląda raczej na odbiornik, który steruje serwo ciągle. (IMHO)

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 7:09 pm 

Więc tak problem rozwiązałem.Wszystkiemu winne było serwo,nie zatrzymywało się w pozycji ''0''.Dlatego właśnie cisło maksymalnie w bok.
Kupiłem dzisiaj nowe i wymieniłem,skręca teraz jak należy.Ale pojawił sie inny problem-ja kręcę w lewo a model w prawo i odwrotnie.Miałem kiedyś podobny problem z silnikiem i musiałem przelutować kable.Czy teraz tez muszę któreś dwa ze sobą zamienić ? Jeśli tak to które ?
Serwo kupiłem ACE RC i mam 3 przewody - od lewej biały,czerwony i czarny.Pozdro.

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 7:18 pm 

pobaw sie opcjami nadajnika tj. zmień rewersy

Uważaj na swoje nawyki stają się charakterem
Uważaj na swój charakter staje się twoim losem

PostNapisane: Śr gru 02, 2009 8:16 pm 

Dzieki za info.Poszperałem w necie i zalazłem bo samemu do tego dojść to masakra.
Dla potomnych-nadajnik Acoms Technisport Hayabusa 2-ch FM.
Zmiana reversów kieruneku jazdy i skrętu.

Hey brother ... ive just found out the way to reverse both servos , steering and throttle thank god !!!

firstly , with the throttle ... hold down the trigger towards your palm as if you were going to traditionally accelerate . and hold the throttle trim down til it runs out of numbers , after 2 seconds it will say rev at the top !!!

with the steering servo , it maybe opposite if your servo is upside down ... if you are turning right for example on your remote , but the car is turning left ... then you would hold the steering left on the controller , but push the button towards the right on the steering trim till the numbers run out n it will say REV ...

basically they want u to hold the button in the same direction as the signal thats being given / sent ...

must be a fail proof thing ...

damn im so happy i figured that out coz the hobby shop couldnt help me

, hope it helps you n whoever