Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 7:48 am

Autor
PostNapisane: N lis 01, 2009 10:02 pm 

Witam jestem nowy na forum. Zakupilem swój pierwszy model a mianowicie tamiya fighter rx. Model kupiłem z odbiornikiem pakietem serwami mechanicznym regulatorem obrotów ale niestety bez pilota .. planuje go troche podtuningowac zaczynając od wymiany panewek na lozyska kulkowe. odbiornik mam SANWA AM RECEIVER SRC-2322RS i teraz moje pytanie czy wytarczy ze kupie jakikolwiek pilot zdalneo sterowania i dam kwarce na tej samej częstotliwosci czy muszę kupic caly odbiornik i do niego pilot odpowiedni jak to jest ? a co wtedy jak bym kupil z wtyczkami serw ? drugą sprawa jest regultor obrotów chciałbym elektroniczny i chciałbym zakupic jakis lepszy silnik z tego co czytalem to musi byc odpowiedni regulator do danego silnika wiem ze ten model to kiepski wybór ale zaplacilem za niego grosze a wkońcu od czegos trzeba zaczac moje pytania są zapewne bardzo proste dla was dlatego liczę na pomoc.POZDRWIAM :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lis 05, 2009 4:47 pm 

Co do nadajnika (pilota) to ograniczenie masz takie, że musi pracować w paśmie częstotliwości 40 MHz AM, no i potrzebujesz dwóch kwarców (nadawczego i odbiorczego o tej samej częstotliwości, w tym właśnie paśmie) najlepiej współpracują odbiorniki i nadajniki tej samej firmy (jak szukałem informacji o Twoim odbiorniku, znalazłem rekomendację do niego właśnie, nadajnika Sanwa Blazer, ale nie wiem czy to dobry wybór, bo nie znam tego nadajnika). Nie ma konieczności używania nadajnika i odbiornika tego samego producenta, ale eliminujesz w ten sposób potencjalne problemy. Osobiście poradziłbym Ci (o ile dysponujesz funduszami) przejście na pasmo FM 27 MHz, ale to wiąże się z wymianą także odbiornika. Plus jest taki, że sygnał FM jest trudniejszy do zakłócenia niż AM.

Daj znać, co masz na myśli pisząc: "a co wtedy jakbym kupił z wtyczkami serw?"

Dobierając silnik i regulator musisz sprawdzić jak jest uzwojony silnik (w opisie niemal każdego znajdziesz oznaczenie 15T, 17T itd itp, T to skrót od Turns czyli Zwoje (liczba "szpulek", na które nawinięto drut na wirnik silnika) ) Przy regulatorach znajdziesz opis, jaki zakres ilości zwojów obsługują, oczywistym jest, że silnik musi się mieścić w tym zakresie.

PostNapisane: Pt lis 13, 2009 10:19 pm 

bardzo dziękuję za pomoc, zakupiłem aparaturę dałem te same kwarce i model ozył ;] mam teraz pytanie mam pakiet 1500 mha carsona i po maksymalnym nadładowaniu model na maksymalnych obrotach pojezdzi mi z 7 minut potem traci moc. Mam seryjny silnik i regulator ile by gdzies mi pojezdził na takim pakiecie ?
http://www.allegro.pl/item802049942_pakiet_akumulatorow_nimh_7_2v_2700mah_rcmonster.html

PostNapisane: So lis 14, 2009 10:57 am 

Na pewno pojeździ dłużej, jaka dokładnie będzie poprawa, to niestety trudno stwierdzić. Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że seryjnie dodawane do modeli pakiety są na ogół nie dość, że małej pojemności, to do tego mało wydajne. prawdopodobnie uzyskasz około 2 razy dłuższy czas jazdy (oryginalny carsonowski pakiet może mieć trochę mniejsza pojemność niż to, co napisane a ten od RC Monster najpewniej daje lepszej jakości zasilanie, bo jest ogólnie lepszej jakości, no i trzyma prawie dokładnie tyle, ile jest na nim napisane), ale to tylko moje przypuszczenia, najlepiej jest to sprawdzić praktycznie, no i zapytać użytkowników takich właśnie pakietów. Ogólnie: oba są tak naprawdę bezfirmowe, tyle że rc monster to trochę lepsza bezfirmowość (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi).

PostNapisane: So lis 14, 2009 4:39 pm 

mozliwe ze ten mój pakiet jest juz poprostu dojechany ?