Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 6:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 8:37 am 

Witam
Sav XL ma takie kubki z dystansami:
http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=86249

Chciałbym to wpakować do sava 4.6...
(tylko nie piszcie mi, że na stronie HPI jest jasno podane, że to tylko do sava xl bo to akurat widzę)

Tu jest widok na to jak to jest zamontowane w XL
http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 16&lang=pl
(trzeba trochę stroną zjechać w dół, ale jest tam widoczne bardzo ładnie)

Tu jest stronka sava 4.6, tu mniej więcej też widać jak jest zrobiona konstrukcja kielicha, łożysk, ogólnie tej okolicy o co mi chodzi...
http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 68&lang=pl

Czy patrząc na to uważacie, że da radę zakupić tę część (60zł/2szt kosztuje) i założyć do sava 4.6? Mi wydaje się, że chyba tak... A po tym sav szerszy o 1 centa na stronę, na pewno to bardzogo ustabilizuje...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 9:40 am 

wszystkie części z sava xl pasują do reszty rodziny savów bo to jest cały czas ta sama konstrukcja. Tych kubków z dystansami nie polecam ponieważ są drogie, a po zamontowaniu ich różnicy praktycznie nie widać, wszystko tak ładnie wygląda ale tylko na zdjęciach. Według mnie kasa wyrzucona w błoto. O wiele bardziej opłaca się kupić felgi z offsetem 2,5 cm i wtedy sav jest tak przyklejony do gleby że się nie da go wywrócić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 9:59 am 

maly91 napisał(a):
O wiele bardziej opłaca się kupić felgi z offsetem 2,5 cm i wtedy sav jest tak przyklejony do gleby że się nie da go wywrócić.

Podasz jakiś przykład ze sklepu internetowego, żebym mógł zobaczyć jak to wygląda? Chyba nie do konca wiem o co chodzi, jestem jednak początkujący. Chciałem kupować oponki Dirt Bonz (+jakieś ładne czarne felgi), ale mogę kupić coś innego jeśli będą się lepiej zapowiadać... W obecnej chwili pracuję nad zmniejszeniem skoku amorka o 1cm, mam też miękciejsze sprężyny, zamówiłem olej 40w do amorków. Wszystko to oczywiscie w celu ustabilizowania maszynki na zakrętach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 10:31 am 

no własnie nigdzie nie moge znaleść takich ładnie wyglądających i z tak dużym offstetm ale tu masz w miare dobre felgi z troche mniejszym offstetm niestety są to dyski:

http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... od_id=2595

Opon dirt bonz nie polecam ponieważ są za miękkie i balonuja tak samo jak te standardowe. Kup Lepiej oponki Proline crime fighter.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 11:01 am 

One są paskudne ;-) Takich brzydali na bank nie założę, są może i dobre bo szerokie, ale dla mnie jednak wygląd też się liczy... Dirt Bonzy na pewno lepsze od standardów (na pewno też gorsze Proline Bow Tie 40 Series), cena jednak nie jest tragiczna i wybór całkiem całkiem ładnych felek.

Pytanie: Dirt Bonzy są szersze niż standard? Mają też chyba troszkę niższy profil, dobrze widzę?

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 11:13 am 

maly91 napisał(a):
Opon dirt bonz nie polecam ponieważ są za miękkie i balonuja tak samo jak te standardowe. Kup Lepiej oponki Proline crime fighter.

A czytałem tu na forum, że właśnie dużo mniej balonują niż standardy... Ogólnie ludzie twierdzą, że dobre oponki, to ja już nie wiem...

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 3:18 pm 

Do wyboru zostają też GRP Micro, cenowo podobne do bonzów, jak nie tańsze, a o wiele lepsze. Do tego felgi z pełnym lub 28mm offsetem. Ja mam te felgi i dla mnie są ładne, ale o gustach się nie dyskutuje. Miałem też bonzy i po podklejeniu power tapem nie balonowały, ale model i tak "pływał" na zakrętach.

Ostatnio edytowano Cz paź 23, 2008 2:40 pm przez duke14, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 6:04 pm 

Te GRP Micro są identyko jak Bonzy więc jak mogą być lepsze?

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 6:11 pm 

Nie są identyko. Miałem oby dwie (obecnie mam GRP) i różnice są widoczne. Micro ma mniejszą średnicę, ogólnie ma grubsze ścianki, przez co jest twardsza, zapewne skład mieszanki gumy też jest inny, poza tym zamiast gąbki jaką mają bonzy ma wkładkę wykonaną z pianki. Nie podklejone bonzy przy wyższych prędkościach balonują jak chcą, w GRP tego nie ma, jak wspomniałem model na nich "nie pływa" na zakrętach. Nie ma co do nich porównywać też standardowych kół z sava x, które są strasznie ciężkimi i balonującymi klocami, zwłaszcza, że teraz cena opon micro jest bardzo atrakcyjna.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 6:14 pm 

Potwierdzam śmigałem tymi micro na zawodach na torze piaszczystym..
idealnie się sprawowały:) i guma bardzo dobra , praktycznie nie było widać śladów zużycia
miałem je w mta4:
http://www.fg-polska.pl/galeria/zoom_im ... =&album=55

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 6:39 pm 

Moje micro mają już jakieś 11 litrów i dalej niewiele wskazuje na to, że są po takim przebiegu, no może trochę, ale naprawdę mało, bo pare razy jeździłem modelem po asfalcie. Pianka dalej w super stanie, opony wcale nie balonują.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 7:49 pm 

Oponki grp które wymieniliście są bardzo dobre, tanie i lepsze od bonzów o wiele. Naprawde odpuść sobie te bonzy i kup raz a porządnie bo potem znowu będziesz miał wydatek.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 10:03 am 

Witam ponownie
Wracając do tematu tych kubków z dystansami z sava XL... Zdecydowałem pójść za radą i na razie sobie to daruję sobie te rozwiązanie, faktycznie jest trochę drogie i daje stosunkowo mało, co innego, żeby ten wydatek był raz i koniec, ale te kubki się przecież zużywają, uszkadzają... Więc wydatek się będzie czasem powtarzać. Więc na razie nie kupię, jakoś bez tego przeżyję.

Co do opon decyzja też została podjęta i nie zastosuje się do waszych rad drodzy koledzy, mój wybór padł na Dirt Bonzy wersja xs z tej miękciejszej gumy, do tego mam już wybrane ładne felgi ciemne lakierowane, śliczne... Cena 34zł/2szt czyli niezła. Bardzo ładnie będą wyglądać z moją nową budą malowaną aerografem, dodge charger, kolorystycznie jest czarna z czerwonymi ogniami do połowy samochodu więc nie założę jakichś zielonych dysków do tego niestety. Za nimi (oponami DB) stoją takie argumenty jak:

- są lepsze od standardów (ja nie oczekuję cudów jakie mają do zaoferowania oponki jakie proponujecie, nie jestem zawodnikiem i jeżdżę tylko rekreacyjnie w weekendy), chcę tylko trochę poprawy i mi to starczy
- bezproblemowy dostęp i duży wybór ładnych felg w sklepie HPI
- dobre oznaczenia i porządek w sklepie, bezproblemowo można się dowiedzieć jakie oponki pasują na jakie felgi
- bezproblemowy, znany mi już i używany przeze mnie sklep HPI polska, szybka realizacja zamówienia i brak strachu o to czy paczka w ogóle przyjdzie, tworzenia nowych kąt w sklepach i inne takie babulenie
- cena nie jest zła, oponki starczą mi na dość długo bo stosunkowo mało jeżdżę i to w dużej mierze po terenie gdzie jest trochę trawy czyli miękko i ścieranie oponki małe
- ogół wygląda ładnie i sprawuje się nienajgorzej

Wady: jednak trochę balonowanie :-/ Trzeba będzie podkleić. Gdzie nabyć taką tę taśmę do podklejenia? W motoryzacyjnych pytać???? Wada duża – brak offsetu :-/

Szukałem tych opon które mi polecaliście i powiem wam jedno, w sklepach modelarskich panuje straszny SYF. Nieposegregowane w kategorie, wyszukiwarki do kitu, czasem coś odszukać to straszna katorga. Oponki jak się znajdzie już gdzieś to nie mogłem poszukać felg (oznaczenia rozmiarów straszny sajgon i nic z tego nie wiem) któe rozmiarowo będą pasować do danych opon. Jak już są jakieś felgi to są nieładne. Wcale nie wychodzi tak znowu taniej jak pisaliście, przynajmniej ja nie znalazłem tego co mnie interesuje czyli kompletu 4 opon + 4 felg (ładnych) w cenie mniejszej niż Bonzy. Dodam, że odpada jakaś konwersja na hex 23, mam 17 i tak zostanie, nie mam zamairu ponosić z tego tytułu kosztów bo to mi nic nie da w ogóle.

Proszę o komentarz i odp co to za taśma do podklejania Bonzów i gdzie się o nią pytać?

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 1:28 pm 

Problem w tym, że bonzy, nawet podklejone, mają dużą tendencję do podwijania się. Jeśli na dodatek nie będziesz miał ich na felgach z offsetem, to Twój sav może na zakrętach wywracać się jak przed wymianą opon.

truelove13 napisał(a):
Szukałem tych opon które mi polecaliście i powiem wam jedno, w sklepach modelarskich panuje straszny SYF

A po co chciałeś ich szukać, skoro były podane od razu w linkach do sklepów?

Co do felg, to do monsterowych opon zazwyczaj stosuje się dwa rodzaje: MAXX i 40.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 2:23 pm 

Właśnie ten sklep miałem głównie na myśli pisząc ze panuje gdzieniegdzie syf, wszystkie akcesoria wrzucone do jednego wora, i sto stron mam pokolei przeglądać...? Wpisałem w wyszukiwarkę "felgi" i coś tam niby jest, ale połowa nie ma nawet zdjęć :-/ I jak tu coś kupować :-/

Chodzi mi o to, że ja się na prawdę na tym nie znam i sklep dla takich klieintów przystosowany nie jest, brak opisów jasnych dla mnie oraz zdjęć, brak podziału na kategorie.

To te felgi co ty masz czyli
http://www.rcworld.pl/shop/index.php?pr ... rod_id=744
do dirt bonz też by pasowały?
Mam pytanie, co w tym przypadku oznacza to 17mm?

I dla ścisłości, czy dobrze rozumiem pojęcie offset: chodzi o to, że w "normalnych" felgach nakrętka mocująca koło jest prawie równo z zewnętrzną powierzchnią felgi, a w tych z offsetem śruba siedzi głęboko i przez to model jest szerszy. Dobrze to rozumiem?

Nie wiem jużco robić, niby decyzję podjąłem a tu się znowu zrobiła dyskusja i znowu mam wątpliwości.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona