Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 9:42 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sie 31, 2008 12:13 pm 

Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum. Jednak od jakiegoś czasu obsewuję wpisy i się dokształcam waszymi poradami:) Niestety nie znalazłem tematu o naprawie hamulca dlatego zakładam nowy. Nies wiem czy w odpowiednim dziale ale tylko tu mnie wpuszcza:) :?:
Kupiłem Savage X 4,6 RTR Jest już dotarty i aktualnie ma przejechane około 2 litry paliwa Jets 25%.
Dzisiaj sobie poszalałem po łące (trawa, poranna rosa i trosze piasku) no i przestało mi cofać hamulec. Jak zachamowałem to zostawał zaciśnięty. Co prawda chyba wszystko się jakoś tam przestawiło bo serwo nie chce go zaciągać (nie dosięga do tej spręzynki) nie wiem czy jedna częśc mi się nie wygieła poprostu nie pamiętam jak było przed tym wszystkim. Ma może ktoś fotke swojego Sava od strony chamulca? Jak naprawić aby znowu mi cofało? Czy tam jest jakaś spręzyna???
No i odrazu zapytam co ile litrów wyciągać dyfry i skrzynie i je smarować i czym???
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 1:11 pm 

W żadnym wypadku nie smaruj skrzyni, możesz w niej lekko łożyska przesmarować. Dyfry zalej olejem niestety jaka gęstość jest dobra ci nie powiem bo sam zapomniałem jaki olej wlewałem. Najlepiej sprawdzaj dyfry po każdej jeździe bo to jest niestety słaby punkt sava.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 2:21 pm 

maly91 napisał(a):
W żadnym wypadku nie smaruj skrzyni, możesz w niej lekko łożyska przesmarować. Dyfry zalej olejem niestety jaka gęstość jest dobra ci nie powiem bo sam zapomniałem jaki olej wlewałem. Najlepiej sprawdzaj dyfry po każdej jeździe bo to jest niestety słaby punkt sava.

Witam,
Możesz rozwinąć temat? Składam obecnie Sava i bardzo mnie interesuje dlaczego nie należy smarować. Czy chodzi o zbierający się brud i zmianę smaru w pastę ścierną?

I druga rzecz... Mógłby ktoś wypowiedzieć się w kwestii oleju do dyfrów? Jaki? Zamienniki? Ile lać?

Z góry dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 2:32 pm 

Dzięki za odpowiedź co do smarowania. Ale też nie wiem co z tym hamulcem :)

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 3:12 pm 

Brud w skrzyni sie nie zbiera ponieważ jest ona szczelnie zamknięta, gdy nasmarujesz skrzynie to biegi przestaną sie zmieniać.

W każdym sklepie modelarskim dostaniesz olej do dyfrów niestety nie pamiętam jaka jest najlepsza gęstość dla sava, poszukajcie w innych tematach bo było juz o tym pisane napewno. A dyfry zalewasz do pełna.

A z tym hamulcem nie za bardzo cie rozumiem co ci się uszkodziło, jak możesz podaj zdjęcie tego miejsca. Jeżeli piszemy już o hamulcu to możesz napewno ściągnać tą czarną spręzynke która jest na cięgnie hamulca i w jej miejsce włożyc kawałek rurki plastikowej lub wężyka paliwowego o grubych ściankach, poprawi to hamulec, musisz potem ustawić go żeby nie był za mocny bo może sie później uszkodzić serwo.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 5:20 pm 

Nie wiem czym się uszkodziło ale to cięgno na którym jest ta sprężynka o której piszesz po dzisiejszej jeździe jest "dalej" od tego cięgna na serwie. Teraz jak jest na luzie jest ono około 1 cm od tej spręzynki wcześniej chyba jak było na luzie to dotykało sprężynki. Wiem że można to regulować tą śrubką plastikową no ale chyba nie w tym rzecz aby ja dokręcić do końca no i czemu to samo się przestawiło???
Wydaje mi się że wygięło się to cięgno które jest przykręcone do tego bolca wystającego ze skrzyni (idze pionowo do góry i łączy się z cięgnem tym na którym jest ta sprężynka). Pytanie do posiadaczy Sava, czy to cięgno powinno byc proste czy lekko skrzywione. Ja mam lekko skrzywione.
No ale nawet jak to mam wygięte i jeśli to jest tak jak nie powinno to czemu mi nie cofa tego hamulca????
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 5:47 pm 

To cięgno od skrzyni powinno być proste. A z tym hamulcem to trudno tak na odległość coś poradzić..... Najlepiej rozkręć wszystko i wtedy będziesz wiedział.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 7:58 pm 

A dużo rozkręcania żeby wyjąć skrzynie z Savage X??? Może jakieś porady???
Z góry dzięki

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 8:24 pm 

Musisz wyciągnąć cały przud lub tył.... wybór nalezy do ciebie :D możliwe że ten bolec co jest odpowiedzialny za dopychanie klocków sie obrócił.... wyciągnij tył i zobacz co jest grane w hamulcu a skrzyni nie ma sensu wyciągać odkręc tylko hamulec

Tytuł:
PostNapisane: N sie 31, 2008 9:04 pm 

Ten bolec co wystaje ze skrzyni i przykręcone jest do niego cięgno to jakoś ciężko chodzi, pewnie dlatego nie cofa się hamulec. Może się tam coś dostało o to jest przyczyna??? Muszę chyba się do niego dobrać i oczyścić no i chyba trzeba jednak wyciągnąć skrzynke :( no chya trosze dłubania będzie.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 01, 2008 12:17 am 

Musisz wyciągnąć skrzynię i oczyścić z piachu rzeczony "bolec" i dociskacz hamulca.

Wyciągnięcie skrzyni w Savie to około 25 śrubek (Bierzesz sie zawsze za lewą płytę TVP czyli od strony hamulca, odkręcasz po tej stronie oba koła oraz od wachaczy dwa amorki bliżej srodka pojazdu, następnie wszystkie śrubki trzymające pałąk antykapotażowy [to juz po obu stronach], potem odkrecasz plastikową śrubkę cięgna hamulca przy serwie i zdejmujesz ciegno z uszka dźwigni wystającej z "bolca", odkręcasz wszystkie śrubki trzymające płytę boczną, 2 śrubki łączące skrzynię z płytą silnika i pozostałe 2 śrubki trzymające skrzynię po drugiej stronie niz masz ciegno hamulca. Masz skrzynie w ręku, odkręcasz dwie śruby mocujące płytki dociskowe hamulca, zdejmujesz tarcze płytki podkładki i co tam jeszcze, Twoim oczom ukazuje sie mały mosiężny walec dociskający płytki do tarcz i nie pozwalajacy się wysunąć "bolcowi", wyjmujesz walec wyciągasz bolec i czyścisz, po czym składasz w odwrotnej kolejności), nic strasznego dla modelarza uzbrojonego w krzyżak, klucz do kół i waciki kosmetyczne do uszu :D

A dźwignię wystajacą z bolca wyprostuj albo wymień, niektórzy hardkorowcy wyginają ją też w przeciwnym kierunku niż Tobie się wygięła żeby lepiej działały hamulce :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 01, 2008 8:21 am 

Dzięi za dokladne opisanie demontażu skrzyni:)
Dzisiaj po pracy się za to zabiorę. Swoją drogą zastanawiam się jak to cięgo się wygięło. Jest tak idealnie wygięte w tym kierunku co ciągnie hamulec że naprawde nie wiedziałem czy to awaria czy tak było fabrycznie ;)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 01, 2008 7:57 pm 

Problem rozwiązany. :D
Wymontowałem skrzynie rozebrałem cały nechanizm hamujący wyczyściłem i wszystko gra i buczy:)
Aha i to cięgno które jest dokręcone bezpośrednio do tego "bolca" wystającego ze skrzyni jest lekko zgięte fabrycznie. Jak je wyprostowałem to spręzynka na cięgnie ta koło serwa nawet nie dotykała do serwa bo miała do niego za daleko więc wygiąłem to tak jak było i teraz jest OK. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 9:00 pm 

Heya :)
Przejechałem swoim modelokiem jakoeś 3 litry. Myślę że czas zajżeć do dyftów, a może zbyt puźno??? W każdym razie powiedzcie mi czym je zalać albo nasmarować? Czy tył i przód czymś innym? Jak top zronić no i jak często się powinno do nich zaglądać??? I jakim olejem uzupełnić ewentualne ubytki oleju w amorkach. Przypomnę że mam Savage X 4,6.
I jeszcze jedno dosyć przyziemne pytanie:) W czym nosicie i jak transportujecie swoje modele? Macie jakieś torby czy może poprostu bez niczego? Pytanie może banalne ale mnie to ciekawi:)
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 06, 2008 10:02 pm 

są specjalne torby na modele ale drogie cena 200++ zależy od firmy, ja transportuje bez opakowania:D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona