Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 8:18 am

Autor
PostNapisane: N sie 24, 2008 9:46 pm 

Witam :)
Od razu sie wytlumacze, ze uzywalem opcji szukaj i nawet co nieco znalazlem, ale czesto posty byly pisane 2-3 lata temu i wydaje mi sie ze mogly stracic na waznosci.

Od niedawna zaczalem interesowac sie autkami spalinowymi. W zwiazku z tym chcialbym takie nabyc. Po kilku godzinach spedzonych na tym forum doszedlem do wniosku, ze chce nowe Revo 3.3. Nie wiem do konca czy to jest dobry pomysl jak na pierwsze autko, ale jak juz mam wydac tyle kasy, to chcialbym cos porzadnego. Wychodze z zalozenia, ze biednego na tandete nie stac.

Autka bede uzywac do zabawy kolo domu, w lesie, na zwirowniach itd. Tory raczej rzadko, moze kiedys jakies zawody, ale najblizsza przyszlosc to zupelna rekreacja :)

Ale nigdy nie jest latwo, wiec powstalo kilka pytan. Przede wszystkim jak wyglada sprawa z oplatami (vat,clo) przy zakupie autka w USA? Mam tam wuja i ciotke, ktorzy mogliby kupic na ebay.com i przeslac zwykla/lotnicza paczka do Polski. Czy jest to mozliwe, zeby wtedy nie ponosic oplat, ze to niby taki prezent??

Wypatrzylem dwie przykladowe aukcje na ebay.com - tam jest chyba najtaniej... myle sie??

Revo za 474.99
Revo za 414.99

W pierwszej opcji jest napisane, ze brakuje bateryjek, buteleczki i ladowarki - tak jest w kazdym zestawie, tak?
W drugiej opcji, zdecydowanie tanszej nie ma wypisanych brakow, ale skoro jest to samo pudelko, to "brakuje" tych samych elementow - dobrze mysle?
Najwazniejsze to pytanie o silnik, ktory jest z programu "Traxxas Lifetime Engine Replacement Plan". Na stronie Traxxas'a jest napisane, ze to jest zupelnie nowy silnik (nie refurbished). Czy to prawda?? Czy rzeczywiscie CALY ZESTAW jest zupelnie nowy??

Wyczytalem rowniez, ze Revo 3.3 nie ma wstecznego. Czy brak wstecznego jest bardzo uciazliwy, czy raczej rzadko sie z niego korzysta, no i czy mozna go "zalozyc". jesli tak to ile taka przyjemnosc trzeszczy?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 10:01 pm 

Jak masz wuja w USA to niech ci kupuje revo z ebaya i wysyła do polski jako prezent wtedy w 99% ominiesz podatki i cła :) Obie aukcje co podałeś to te same revo ale inni sprzedawcy i inne ceny jak widzimy. Aby te revo uruchomić potrzebujesz:
- ładowarki która będzie ci ładować akumulatory odbiornika, nadajnika oraz pakiet rozrusznika EZ
- akumulatorów 12 sztuk AA albo 8 sztuk AA do nadajnika i osobnego pakieciku na celach 2/3A do odbiornika i serv przy czym przy tym drugim korzystamy już z napięcia 6V przez co mamy lepsze i wydajniejsze działanie serv skrętu i gazu oraz pakietu złożonego z cel SUB-C do rozrusznika EZ
- olej ARO do konserwacji silnika oraz olej do filtra powietrza
- butelka do tankowania
- paliwo
- termometr obowiązkowy dla nowicjusza
- świece na zapas bo pierwsze świece lubią się palić przy samym docieraniu

I to można powiedzieć tyle na sam początek. Wsteczny jest naprawdę zbędny w spalinach i tylko szkodzi modelowi a nie poprawia jego właściwości jak wjedziemy w krzaki i nie chcę się nam iść po niego ;)

Tytuł:
PostNapisane: N sie 24, 2008 10:04 pm 

jeśli masz wuja i ciotke w USA to robisz tak:

zamawiasz model na adres któregoś z nich, ktoś wyjmuje to z oryginalnego pudła, wyjmuje instrukcje i paragon/fakture i wysyła do Ciebie jako gift. wtedy cło da się ominąć.

co do wstecznego - nie mam i czasem to odczuwam jak wjadę w krzaki i musze lecieć do modelu ;) jednak da się do tego przyzwyczaić.

w linki nie klikam, bo za bardzo net zamula na ebay ;) pozdro

edit: Marcin, sekundy... ;)

PostNapisane: Pn sie 25, 2008 7:38 am 

Pawko_TDI napisał(a):

1. Najwazniejsze to pytanie o silnik, ktory jest z programu "Traxxas Lifetime Engine Replacement Plan". Na stronie Traxxas'a jest napisane, ze to jest zupelnie nowy silnik (nie refurbished). Czy to prawda?? Czy rzeczywiscie CALY ZESTAW jest zupelnie nowy??

2.Wyczytalem rowniez, ze Revo 3.3 nie ma wstecznego. Czy brak wstecznego jest bardzo uciazliwy, czy raczej rzadko sie z niego korzysta, no i czy mozna go "zalozyc". jesli tak to ile taka przyjemnosc trzeszczy?

1. Nie zawracałbym sobie tym głowy, gdyż nowy silnik kupisz na ebayu z tą samą cenę co w tym planie wymiany, a nie musisz wysyłać starego silnika, tak że zapomnij o tym.

2. Jeśli kupisz model revo 3,3 # TRA 5309 to będziesz miał w komplecie wsteczny, ładowarkę, pakiet do odbiornika, Najlepiej prześledź na stronie producenta jakie są różnice pomiędzy tymi modelami (pomiędzy 5309 a 5308 który podałeś w linkach)

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 1:40 pm 

Różnice między wersją 5308 a 5309 są na korzyść nowszej wersji czyli 5308, która ma trochę dodatków technicznych od Platinuma ale kosztem tego że nie mamy ładowarki i pakietu odbiornika oraz wstecznego biegu w zestawie jak w starej wersji 5309 ;)

PostNapisane: Pn sie 25, 2008 2:32 pm 

Gieroll napisał(a):
Pawko_TDI napisał(a):

1. Najwazniejsze to pytanie o silnik, ktory jest z programu "Traxxas Lifetime Engine Replacement Plan". Na stronie Traxxas'a jest napisane, ze to jest zupelnie nowy silnik (nie refurbished). Czy to prawda?? Czy rzeczywiscie CALY ZESTAW jest zupelnie nowy??

1. Nie zawracałbym sobie tym głowy, gdyż nowy silnik kupisz na ebayu z tą samą cenę co w tym planie wymiany, a nie musisz wysyłać starego silnika, tak że zapomnij o tym.

raczej chodzilo mi o to, ze w nowym modelu jest silnik z tego wlasnie "planu", a nie ze ja chce z niego korzystac i wymieniac silniki. Ale troche sie porozgfladalem na stronce Traxxas'a i okazuje sie, ze to producent po prostu takie silniczki wstawia. Nie wiem na czym to polega. Dlaczego pisze (ten producent :P ) ze w fabrycznie nowym samochodziku jest silnik z wlasnie tego planu, ale mniejsza o wiekszosc...

W kazdym razie dzieki za szybkie odp.

Zdecyduje sie na 5308 miedzy innymi dlatego ze na ebay.com nie ma wersji 5309 :?

ostatnie pytanie, moze uznacie mnie ze leniucha i kazecie uzyc szukajki, ale mimo wszytsko zaryzykuje :P

jakie trzeba kupic (firma, sklep, link, najlepiej z usa, bo taniej):
-akumulatorki lub cele skoro sa lepsze (maja byc lepsze niz gorsze, ale zeby cena mnie z nog nie zwalila
-ladowarke - zeby ladowala szybko i skutecznie :wink:
-paliwko (nie musi byc najtansze, wazne zeby bylo dobre)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 25, 2008 10:26 pm 

Wtrącę tylko dwa słowa. Pomysł z wujem jest ok, ale pamiętaj żeby określona wartość paczki nie przekroczyła 70$ (poprawcie mnie jak się mylę) bo "wpadniesz" do urzędu celnego. A nie chcesz tego, bo niski kurs dolara objawił się zapchanymi urzędami celnymi, ja na swoją paczkę czekam już miesiące z czego 3 tygodnie leży w Bytomiu w UC :(
Gdybyś czasem trafił na celny, to czeka cię zapłacenie VAT-u (22%), cło cie pewnie ominie.
Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 1:14 pm 

Cube, a dlaczego nie zaplace cla jak "wpadne" do UC? i od jakiej wartosci jest liczone clo, vat?? Maja jakies dane jak eurotax (dot. samochodow), czy wbijaja na ebay i sie rozgladaja :P ??

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 28, 2008 9:37 am 

Vat zapłacisz od wartości zadeklarowanej przez wysyłającego.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 28, 2008 9:03 pm 

cube napisał(a):
Vat zapłacisz od wartości zadeklarowanej przez wysyłającego.

to nawet jak zapodam wartosc $100 to beda liczyc od tego vat??

no i jeszcze jedno pytanie w kwestii techniczno-organizacyjnej:

ciotka ma wypakowac autko z pudelka i wsadzic do zwyklego kartonu bez instrukcji i faktury - niby ze uzywany (choc bez ryski), czy w oryginalnym pudelku bez faktury i np. z karteczka ze "na 25 urodziny moj najukochanszy chrzesniaku"?? tylko, ze wtedy jak bedzie nowka (bez faktury) w pudelku, to moga sie chyba przyczepic, ze zanizona wartosc...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 28, 2008 9:23 pm 

musi wyjąć z oryginalnego pudła i wsadzić do innego. może utaplać lekko w błocie, żeby było widać, że używany :lol:

instrukcje i fakture też musi wyjąć. te rzeczy może wysłać w oddzielnym liście, paczce.

na fakturze musi być gift. wartości nie musi chyba być

celnicy sie tak wycfanili, że jak przyjdzie model w pudle orginalnym nawet bez instrukcji i faktury, to i tak potrafią zajrzeć do internetu i cene wziąć... także z tym bym uważał ;)

a jak chcesz bezproblemowo to zagadaj do Bartka 2170939 i on wszystko załatwi ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 29, 2008 6:47 am 

model może być w oryginalnym pudełku, wystarczy ze będzie już otworzone i już nie jest pełnowartościowe, ważne aby nie było żadnych rachunków w środku, a sprzedawca lub rodzinka niech wpisze w deklaracje toy-model auta skalowany/gift/zaniżona wartość ( w końcu model rozpakowany także poniżej wartości, czyli czysta prawda). Ja zazwyczaj proszę by jednak sprzedawca wpisywał jakąś wartość w okolicach 100$, jak do tej pory nie było problemów ( a paczek już kilkanaście było, wszystkie w oryginalnych pudełkach, z instrukcjami. Koledzy z LBN mogą potwierdzić - 0 ceł i vatu), kolejne REVO w drodze :wink: Zresztą cłem i vat nie ma co się tak bardzo przejmować, przy cenie nowego REVo ok 1000 zł , cło z vatem to tylko 250 zł, więc i tak sporo taniej niż zakup w PL.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 29, 2008 10:31 am 

Gieroll napisał(a):
model może być w oryginalnym pudełku, wystarczy ze będzie już otworzone i już nie jest pełnowartościowe, ważne aby nie było żadnych rachunków w środku, a sprzedawca lub rodzinka niech wpisze w deklaracje toy-model auta skalowany/gift/zaniżona wartość ( w końcu model rozpakowany także poniżej wartości, czyli czysta prawda). Ja zazwyczaj proszę by jednak sprzedawca wpisywał jakąś wartość w okolicach 100$, jak do tej pory nie było problemów ( a paczek już kilkanaście było, wszystkie w oryginalnych pudełkach, z instrukcjami. Koledzy z LBN mogą potwierdzić - 0 ceł i vatu), kolejne REVO w drodze :wink: Zresztą cłem i vat nie ma co się tak bardzo przejmować, przy cenie nowego REVo ok 1000 zł , cło z vatem to tylko 250 zł, więc i tak sporo taniej niż zakup w PL.

wiesz, moze 250pln to nie jakos strasznie duzo, ale po co mam panstwu placic, skoro moge miec za to imax'a b6? :P

za jakies 2/3 tygodnie zobaczymy, czy sie uda... :)

Wielkie dzieki za podpowiedzi! PZDR :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 29, 2008 2:59 pm 

Zgadza się, państwo okrada nas, więc nie miejmy skrupułów "okradać" państwo :wink:

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 29, 2008 3:36 pm 

Możesz miec pudełko ze wszystkim tylko niech ciotka wsadzi oryginalne pudło w troche większe :D i da mniejszą wartosc ;P