Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 27, 2026 9:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So gru 15, 2007 9:11 am 

Witam Wszystkich!
Mam nielada problem, z którym sam sobie na pewno nie poradzę. Chodzi o mój pierwszy model. Popodpinałem wszystkie przewody i kable, tak jak mi radziliście w poprzednim moim temacie:
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=31197
jednak pojawił się problem. Otórz po włączeniu regulatora niby wszystko jest ok, koła ustawiają się "centralnie", model czeka na sygnał a apy, jednak po włączeniu apy, koła od razu skręcają mniej więcej do połowy w prawo i co najgorsze, silnik od razu zaczyna na maxa kręcic kołami do tyłu - zaznaczam że przy apie nic w tym czasie nie dotykam. Jak dam sygnał z apy "do przodu" to oczywiście obracają się koła do przodu, jednak jak ustawię cyngiel w pozycji neutral - dalej koła jak szalone obracają się same do tyłu.
Proszę o pomoc, bo nie wiem co mam zrobic - tak jak pisałem już w poprzednim temacie - jestem zielony w RC, jest to mój pierwszy model.
Wysztkie części zostały kupione od uzytkowników tego forum - wszyscy zapewniali, że sprzęt jest w 100% sprawny. Więc pozostaje coś innego co powoduje problem.
Specyfikacja:
regulator - Kyosho Perfex KA-1 automatyczny, "bez setupowy"
servo skrętu - Hitec HS311
Apa - Kyosho Perfex KT-5
odbiornik - Acoms AR 2/27
Pakiet a apie naładowany na full, w modelu także.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Yonash.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 9:27 am 

pobaw się "reversami" przy aparaturze

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 9:34 am 

ustaw w radiu wszystko na zero potem przy wlaczonym radiu przykrec orczyk do serwa tak by kola byly prosto, jesli w regulatorze nie masz dostrajania do silnika musisz trymerami ustawic tak zeby na 0 model stal...

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 10:10 am 

Musisz pobawić się trymerami , jeśli kupiłeś sprzęt używke to ktoś inny mógł miec inne ustawienie w swoim modelu , nie ma co panikować

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 10:18 am 

Tylko, że w aparaturze nie ma ani "reversów" ani "trymerów". Jest tylko jeden trymer ustawiający własnie skręt kół. Rozumiem, że problem skręcających kół moża rozwiązac odkręcając orczyk serva i montując go ponownie na "prostych" kołach. Ok. Ale co z tym, że po włączeniu Apy obroty od razy wchodzą i kręcą na maxa do tyłu?.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 10:22 am 

A regiel dobrze wpiąłeś??

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 10:39 am 

Hej! Czy wogole na reglu masz jakąkolwiek reakcje na cyngiel gazu? Tzn jeśli nontoper koła kręcą sie wstecz, to czy np przy dodaniu gazu chociarz zwalniają? ew zmieniają kierunek biegu - jak tak to ewidentnie trymery. Włącz najpierw aparaturę, dopiero regler w modelu (oczywiście wszystkie trymery w apie na 0), wtedy koła powiny przestać się samoistnie kręcić (teoretycznie). Jezeli regler wogóle nie reaguje tzn nie zmienia kierunku obrotów silnika, oraz serwo po zdjeciu orczyka równierz (o ruszaniu kierownicą nie kręci się) To masz problem z zasięgiem, czy racze brakiem sygnału. Skoro jednak kwiatki dzieją siepo włączeniu nadajnika (przed wsio stoii normalnie) to IMO trymery.

EDIT:

Ok, znalazłem rozwiązanie, aparatura ma trymery, ale ukryte pod specjalną przykrywką. tu maz linka do manuala, na 8 stronie wszystko jest pokazane (jeśli to kt-5):

http://www.kyoshoamerica.com/manuals/30081T2-B.pdf

Dla gazu to throtle trim - kręc aż regulator wyjdzie na 0, powinno zadziałać ;)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 4:35 pm 

_bollo_ dzięki za pedeefa, poradziłem już sobie z obrotami, dzięki ukrytemu trymerowi jest już okej. Natomiast dopiero przed chwilą zauważyłem inną, chyba najdziwniejszą rzecz - jak skręce w Apce kierunkiem skrętu - servo, a co za tym idzie koła skręcają się w przeciwna stronę niż kierunek wybrany na Apce. Na przykład - "skręcam" na Apie w prawo - koła w modelu w lewo!! :shock: , i odwrotnie. Tak to chyba nie powinno byc. Dodatkowo servo wydaje cały czas dziwne dzwięki - "bzzzzzzzz bzz bzzzzzz bzzzzzz" <- mniej więcej tak to można opisac. O co tu chodzi?
Chyba mam jakiegoś pecha, ale cały czas coś jest "nie tak" z tym moim pierwszym modelem :( .
Pomocy Panowie, proszę.
Yonash.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 4:56 pm 

moze masz jakis kanał na reverse np ja tez tak maiłem tylko ze z gazem hehe a to było trzeba przełożyć a bzzz to może jak model postawisz i niechcący sie koła skręcą to umie takie cos jest hihi

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 4:59 pm 

Hmm odnosze wrazenie ze albo nie czytales zadnej instrukcji albo jej nie masz ;) . W kazdym razie poprostu przelacz na apce revers na dobra pozycje (sa tylko dwie wiec sie napewno nie pomylisz ;) ) . A serwo bzyczy bo jest zle ustawione lub pracuje bo jest obciazone i np. prubuje wyprostowac kola.

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 5:10 pm 

Draxan - ale ja w apce nie mam żadnych rewersów :( . 3 posty wyżej, kolega _bollo_ dał instrukcję do mojej Apki (8 strona). Nie ma tam żadnych rewersów. Paranoja.
Co robic? :( Pomocy.
Yonash.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 5:16 pm 

Nie ma raversów? LOL :shock:
Hmmmm.... Co do serva to zawsze tak zbyczy , widze że jesteś bardzo przedrażliwiony ;)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 6:06 pm 

No cóż, skoro w aparaturze nie ma rewersu, trzeba go sobie zrobić ;) .

Metod jest kilka:

- sprawdzić, czy wewnątrz nadajnika na płytce nie ma przypadkiem miejsca na przełącznik rewersu zwartego na stałe drucikiem. Jeśli jest - wstawić przełącznik.

- zamienić miejscami skrajne przewody na potencjometrze skrętu w nadajniku (trzeba by było też sprawdzić, jak rozwiązany jest trymer i dual rate).

- przerobić serwo: zamienić miejscami skrajne przewody od potencjometru w serwie i zamienić miejscami przewody silnika.

- wziąć jakiś mały procesor, napisać program robiący rewers i wpiąć to pomiędzy odbiornik a serwo.

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 9:11 pm 

Może masz inną ape niż podałeś :roll:

Tytuł:
PostNapisane: So gru 15, 2007 10:12 pm 

Niestety nie mam innej apy.
Czyli nie pozostaje mi nic innego, jak któreś z rozwiązań podanych przez Łukasza Spychalskiego, tak?
Jak tak to leżę :( .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona