Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 28, 2026 12:01 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 10, 2007 12:58 pm 

No to git, bo ja kupilem kolejna bańkę miesiac temu, zuzylem pół. A kolejne poł banki pozostanie na wiosne :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lis 10, 2007 12:59 pm 

orcio napisał(a):
A ile paliwka zużywacie w czasie jednych zawodów?

jeden zbiornik na 7min średnio
resztę sobie policz

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 11:47 am 

Nie chciałem zakładać nowego tematu jak jest już temat o zimie, zimowaniu paliwa to mam pytanie dotyczące zimowania samochodu :D Jakie zabiegi polecacie, aby zabezpieczyć model na zimę? Oczywiście będzie przechowywany np. u mnie to w pokoju, ale co trzeba zrobić, aby mi spokojnie zapalił w przyszłym sezonie, wszystko generalnie było w porządku (mam na myśli też korozje, zaśniedzenia, parcienie gumy itd. itp.? :) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 12:03 pm 

Ja na sezon zimowy robię zawsze generalny przegląd, czyli rozbieram model na części pierwsze, myję, smaruję, wymieniam co uszkodzone, składam na nowo. jeśli nie masz na to ochoty, to przynajmniej zatroszcz sie o silnik, czyli dość mocno przelej go wd40 i "after run oil", tak żebyś miał pewność że oleje dotarły do każdego zakamarku silnika.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 12:09 pm 

ja robie to co Gieroll - zoebranie do zera, wyczyszczenie i przesmarowanie ( usuwasz w ten sposob wilgoc z zakamarkow ) , sprawdzenie i ew. rozebranie lozysk tez nie zaszkodzi ( zdjecie oslon, wymycie lozysk w denaturacie lub benzynie ekstrakcyjnej, nasmarowanie i zlozenie )

najbardziej oczuwa zime silnik , wiec nie zaluj ARO i co jakis czas, np co 2 tyg, podlej go kilka kropel i machnij szarpanka, zeby sie rozprowadzil po silniku

nie zaszkodzi go odpalic w czasie zimy kilka razy

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 12:17 pm 

chudej napisał(a):
ja robie to co Gieroll - zoebranie do zera, wyczyszczenie i przesmarowanie ( usuwasz w ten sposob wilgoc z zakamarkow ) , sprawdzenie i ew. rozebranie lozysk tez nie zaszkodzi ( zdjecie oslon, wymycie lozysk w denaturacie lub benzynie ekstrakcyjnej, nasmarowanie i zlozenie )

najbardziej oczuwa zime silnik , wiec nie zaluj ARO i co jakis czas, np co 2 tyg, podlej go kilka kropel i machnij szarpanka, zeby sie rozprowadzil po silniku

nie zaszkodzi go odpalic w czasie zimy kilka razy

z moich doświadczeń to po rozebraniu łożyska to jest z nim po ptokach, uszczelnienie zaraz wypada i łożysko mówi by by

silnik zalany na jesieni (większa ilość aro pod świece i w gaźnik) na wiosnę odpala bez większych problemów, co najwyżej można go przed uruchomieniem przelać paliwem, znaczy uruchamiać tak żeby zalać, potem wykręcić świece i przedmuchać.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 12:30 pm 

ja mam pewien sposób na wyciągnięcie tego uszczelnienia z łożyska, podważam je cieniutką igłą i ładnie wypada, łożysko myję w rozpuszczalniku, następnie płuczę w denaturacie, później smar silikonowy plus oliwa do rozrzedzenia smaru (sam w sobie jest za gęsty), zakładam uszczelnienia (ładnie wskakują na miejsce) i łożyska jeszcze sezon mają szanse przejeździć.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 1:05 pm 

Gieroll napisał(a):
ja mam pewien sposób na wyciągnięcie tego uszczelnienia z łożyska, podważam je cieniutką igłą i ładnie wypada, łożysko myję w rozpuszczalniku, następnie płuczę w denaturacie, później smar silikonowy plus oliwa do rozrzedzenia smaru (sam w sobie jest za gęsty), zakładam uszczelnienia (ładnie wskakują na miejsce) i łożyska jeszcze sezon mają szanse przejeździć.

no, tylko na ziemnym torze jak łożysko wymaga umycia, bo się zapchało to już przeważnie jest tak wyrobione, że trzeba je zmienić.
... komplet dobrych łożysk to jakieś 110zł, trzeba odżałować

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 1:38 pm 

przy de;likatnym wyciagnieciu, a pozniej "wyklepaniu" uszczeli, w miejscu wyjmowania - wskakuje jak zloto :)

oczywsicie, ze chcemy jedynie wyczyscic lozyska, a nie uratowac takie, ktore ma luz

jestem tego zdania co Tomek - nie ma co oszczedzac na lozyskach - raz w roku stowe mozna wydac

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 3:58 pm 

To prawada
Na poczatku dajesz 500zł a w koncu konczysz na 1000zł i wyrywasz sobie włosy z glow i z.... :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 12, 2007 4:42 pm 

Dzięki wielkie :D Już wiem jak zadbać o swój model :D 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 11:13 pm 

Wracając do tematu, bo nieźle na ostatnich dwóch stronach, "na-offtopowaliście". Jakieś 2-3 tygodnie przyszedł mi mój nowy model - Traxxas Revo 3.3, całkowicie seryjny poza przednimi wahaczami (firmy RPM). Oczywiście trzeba było zamówić od razu paliwo. Równo za tydzień odebrałem 2.5 l paliwa BB 20 %. Do niedzieli codziennie jeździłem, jakieś 2-4 zbiorniczki dziennie. Po 4 okazało się że zostało mi zaledwie jakiś 1 l paliwa. Więc jeśli chodzi o początkujących modelarzy/ amatorów, którzy jeżdżą "rekreacyjnie", nawet 5 l może być za mało nawet na około miesiąc.

Tak przy okazji, widzę że większość modelarzy "konserwuje" swoje modele na sezon zimowy. W takim razie mam pytanie: czy jazda w zimę ma wogule jakiś sens? Ma ktoś już jakieś doświadczenia z jazdy w zimie? Pytam bo jest to pierwsza moja zima z modelem, a niech chciał bym aby najbliższe 2-3 miesiące model przeleżał na półce. :cry: A jeśli można bez obaw jeździć w zimie, to mam jeszcze pytanie; Czy po zabezpieczeniu elektroniki, założeniu sreberka na radiator silnika, ewentualnie zabezpieczeniu filtra powietrza, można w końcu bez obaw "śmigać" po śniegu?

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 11:21 pm 

trzeba brać poprawkę na temperaturę np pokazuje na termometrze 70 a może być 100 ,hmmm jak jest -1 albo więcej to uważaj na części bo jak grzmotniesz w coś to obrazu pęka ,hmm dużo ostatnio bylo o uszczelnianiu np w balonik i zamknąć sylikon dużo sposobów, ja tam nie będę śmigać w zimę szkoda modelu zima to dla mnie czyszczenie modelu i przygotowywanie na wiosnę

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 11:33 pm 

No wiadomo, mniejsza temperatura = mniejsza elastyczność części. Poprzednim modelem przy pierwszych ochłodzeniach jesiennych, jakoś wrzesień/ październik zaliczył mi model dzwona o krawężnik i "zepsuł" się przegub na pół ośce od strony zwrotnicy i te łączenia tych drążków "usztywniających" na zwrotnicy się złamały. A revo przy dużo mniejszych temperaturach, też już kilka dzwonów zaliczyłem, może i nawet bardziej niebezpieczniejszych i wszystko ok. Ale teraz już uważam.

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 14, 2007 11:35 pm 

Miałem popakowane wszystko w baloniki a i tak mi się odbiornik uszkodził. Jak go wyjąłem z balonika to się okazało że była z boku mikroskopijna dziurka przez którą dostało się błoto ze śniegiem. Jak będziesz pewny swoich uszczelnień to możesz śmigać, ale sprawdź przed jazdą 4 razy. Ja sprawdziłem tylko 2 razy. :cry:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona