Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 11:25 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 3:18 pm 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
To, że musisz dodać więcej gazu to moze być kwestia zabrudzonych klocków sprzęgła.

Pozwolisz Tomku, że wykorzystam to, że temat sprzęgła został poruszony (co prawda we wrześniu) ale nie znalazłem żadnego wcześniejszego tematu o sprzęgle. Mianowiciem, rozebrałem moje sprzęgło (silnik .12 on road) i zauważyłem czarny smar na klockach i teraz nie wiem czy to zabrudzenia. Wszystko porządnie wyczyściłem, ale nie wiem czy mam sprzęgło smarować przed złozeniem (trochę to chyba dziwne), czy też złozyć je na sucho? Będę wdzieczny za odpowieź.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 4:00 pm 

To nie jest smar tylko pył ze zdartych teflonowych (o ile takie posiadasz) klocków sprzęgłowych. Może połączył sie ze smarem np z łożysk i powstało to co powstało. Jeśli klocki są w dobrym stanie to je wyczyść (koszyk itp. też) to spowrotem wszystko zmontuj. Może będziesz musiał wymienić łożyska na sprzęgle (zdejmij osłonki, wyczyść je w denaturacie lub innym rozpuszczalniku, nasmaruj i zmontuj). Jak będą trzeszały lub duże luzy będą miały to je wymień.
PS: nasmarowane musza być tylko łożyska, reszta ma być sucha

Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 8:05 pm 

Dzięki za odpowiedź. A jak poznać, że klocki sprzęgła są już zużyte? Czy jakoś mierzy się ich grubość? I czy przed złozeniem sprzęgła dobrze jest odtłuścić klocki i koszyk np. denaturatem?

Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 10:24 pm 

orcio napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. A jak poznać, że klocki sprzęgła są już zużyte? Czy jakoś mierzy się ich grubość? I czy przed złozeniem sprzęgła dobrze jest odtłuścić klocki i koszyk np. denaturatem?

nie ma potrzeby, wystarczy przetrzeć szmata pył
łożysk nie czyść, jak są zabrudzone lub kręcą się z oporem to wywal i wstaw nowe
jak zdejmiesz osłonę to potem już szczelnie nie założysz i takie łożysko popracuje pare min

klocki sa dobre dopóki się nie rozpadną, nei wiem czy mają jakąś minimalna grubość wymaganą, poprostu jak już się mocno zetrą to wywalam i wstawiam nowe
do tej pory zużyłem trzy komplety, znaczy na wiosne już tych starych nie założę, a aluminiowe wytrzymały chyba dwa zawody

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2