Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 2:56 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 4:54 pm 

Witam!
Praktycznie nowy model, a mam już problem z silnikiem... W instrukcji pisze, że dysza główna ma być wykręcona 4 obr. od max wkręcenia. Dysza wolnych obrotów ma być tak ustawiona, aby 0,5 mm była wewnątrz korpusu gaźnika, więc wszystko tak ustawiłem. Śrubka wolnych obrotów tak ma być wkręcona, że przepustnica jest uchylona o 0,3 mm. Po przelaniu silnik nie pali mi nie wiem za pierwszym szarpnięciem, drugim itd. aż się naszarpie ze mnie ręka boli to raczy zapalić... Musze jeszcze trymerkiem troche gazu dodać, bo jak nie dam to zapali i gaśnie... Może za krótko przelewam :? Chociaż widze, że w rurce jest paliwo i jeszcze kilka razy na wszelki wypadek szarpne. Nie wiem co jest, a na dodatek jak zapali to nie chce trzymać obrotów (tylko przez chwile). Później zgaśnie i nie chce palić. Trzeba go znowu przelać i zapali. Dzieje się tak jak jest zimny i jeszcze na dotarciu go mam (wypaliłem 0,7l wiec chyba już kończe)... Jak ciepły to to samo zaczęło się dziać. Zaczęło się jak troche pokręciłem tymi dyszami, ale wróciłem do tego ustawienia jak było wcześniej. Jaja jak nie wiem. Proszę pomóżcie mi od początku co zrobić, żeby mi chodził jak należy. Tu są wszystkie instrukcje:
http://www.kyosho.com/jpn/support/instr ... _qsg_m.pdf
Strona 3
http://www.kyosho.com/jpn/support/instr ... 3_im_m.pdf
Strona 7
http://www.kyosho.com/eng/support/instr ... index.html
Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:20 pm 

hmm mowisz ze poustawiales tam cos i wypaliles 0.7 wiec jest jeszcze na docieraniu, wogole docierales silnik wedlug instrukcji lub porad zawartych w internecie czy odrazu jezdziles :shock: :? ?

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:25 pm 

Docierałem tak jak potrzeba, według instrukcji obsługi samochodu i internetowych porad. Czy możliwe, że te wszystkie problemy są spowodowane przez przytkany filtr powietrza? Wymyłem go i zalałem olejem rycynowym tak, że cały był w oleju, czyli nalałem trochę i ścisnąłem filtr, aby rozprowadzić po całej powierzchni. Jak przechyliłem model to z tłumika wylał się nie olej taki gęsty tylko z paliwem i był dużo rzadszy.

PS. Wcześniej było tak, że olej był w filtrze tylko miejscami (widoczne plamy), nie na całej powierzchni.

Ostatnio edytowano Pn gru 17, 2007 5:27 pm przez Tomasz Gadnicki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:27 pm 

Mi to po prostu wygląda na to że ISN - ta śrubka od regulacji uchylenia przepustnicy na biegu jałowym jest za mało wkręcona. to powoduje że ci silnik gaśnie i jak sam zauważyłeś że jak dodasz gazu/ bądź trymerem pokręcisz to silnik chodzi ponieważ przepustnica jest odpowiednio bardziej otwarta żeby silnik w ogóle mógł chodzić (chodzi o minimalne obroty jakie osiąga)
nie wiem czy kyosho zaleca to do wszystkich swoich silników czy to jakiś błąd bo nie wiem nawet jak ktoś by mógł zmierzyć szczelinę 0.3mm? Czym? Szczelinomierzem???
normalnie w większości silników przepustnica dla obrotów jałowych jest uchylona tak że zostaje około 1mm przerwy
po prostu podkręć ISN tak żeby było 1mm przerwy a nie 0.3mm i zobacz jak zareaguje
przy zapalaniu możesz trochę "pogazować" silnik szybciej powinien zapalić
EDIT: Draxan spójrz na swój silnik czy ma przerwę około 1mm na przepustnicy jak gazem nie ruszasz czy 0.3mm? a może 0.1mm albo jeszcze mniej...

Ostatnio edytowano Pn gru 17, 2007 5:30 pm przez duke14, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:28 pm 

Tyle, że zaobserwowałem mulenie takie podczas dodawania gazu :?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:31 pm 

Nie dziw się skoro masz go na fabrycznych ustawieniach

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:31 pm 

mulenie jest spowodowane tym że silnik jest jeszcze prawdopodobnie na ustawieniach fabrycznych, które są bogate i na nich silnik jest przelany
to jest kwestia odpowiedniej regulacji
Edit: Kuba znowu mnie wyprzedziłeś :evil: :evil:

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:32 pm 

No ale wcześniej jeszcze było dobrze, przed właśnie tym zalaniem filtra... Możliwe, że za dużo oleju wlałem? :?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:35 pm 

było dobrze czyli jak?
silniki nierozgrzane to też nie przyspieszają tak jak się już nagrzeją
no to jak nie jesteś pewien co do tego filtra to go umyj i na nowo nasącz olejem tak zeby nie wlać do niego całej boteleczki ale zeby był dobrze nasączony

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:40 pm 

Znaczy sie jak już zapalił to chodził spoko, na wolnych obrotach, szybko się wkręcał na obroty i w ogóle. No i nie pluł tak strasznie paliwem i ten olej co zostawał w tłumiku był gęsty, taka maź, a teraz to prawie woda był... A można nie nasączać olejem filtra?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:45 pm 

olej służy do zatrzymywania zanieczyszczeń czyli po prostu "syf" się go czepia i nie wlatuje do silnika
co do jazdy na "suchym" filtrze to nie jeździłem na takim, ale raczej bym nie polecał takich eksperymentów
ps: ty mierzysz temperature? regulowałeś już silnik w ogóle?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:47 pm 

Nasączac trzeba.
Kiedy jeździłeś ostatni raz? I kiedy jeździłeś jak było dobrze

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:48 pm 

Jeszcze nie regulowałem. Temp była w porządku zawsze. Ostatnio dzisiaj w garażu, a dobrze było jeszcze wczoraj...

Ostatnio edytowano Pn gru 17, 2007 5:51 pm przez Tomasz Gadnicki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:50 pm 

Czy między wczoraj a dzisiaj nie było wielkiego skoku temperatury?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:51 pm 

Nie było.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona