Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 5:46 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N mar 30, 2008 8:28 pm 

Witam wszystkich,
W ten weekend zrobiło się naprawdę ładnie więc postanowiłem docierać mój nowy silniczek - LRP Race ZX.12 spec 2. Silnik ładnie odaplił, producent zaleca jazdę modelem od samego początku, ale ja wypaliłem pół baku na jałowych i później dotarłem zgodnie z instrukcją. W połowie docierania patrzę, a od spodu silnik cały jest w oleju. Okazało się, że cieknie z łożyska wału z przodu silnika. Nie wiem teraz czy to możliwe, żeby łożysko posypało się w trakcie docierania? Czy może wycieka nadmiar oleju nagromadzony przez bogate ustawienia? Miał ktoś z Was podobne obajwy przy docieraniu? Docierałem na pewno ok, to już mój drugi silnik. Podczas docieranie temp. oscylowała 70 - 90 stopin, więc też ok. Nie wiem, czy mam zamawiać nowe łożysko?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N mar 30, 2008 8:41 pm 

a to nie przypadkiem ucieka nadmiar oleju z pod filtra powietrza i kapie na kolo zamachowe, które rozchlapuje go po płycie podlogowj i wogole?ja tak miałem przy docieraniu kyosho gxr15

Tytuł:
PostNapisane: N mar 30, 2008 9:48 pm 

aaa to to mi sie dzialo jak docieralem Sure Fire .32 :D . Dobrze wiedziec :) .

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N mar 30, 2008 10:00 pm 

draxan czy dobrze odebrałem twoja wypowiedz?, czy ty sie śmiejesz z mojego posta?

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 12:00 am 

hmm w zasadzie to zle odebrales ;). Mialem ten sam problem, tez mialem mokre podwozie tuz pod kolem zamachowym i tak samo myslalem ze to cieknie z lozyska. A tu jednak wyglada na to ze to przez bardzo bogata mieszanke ciklo z filtra tak jak mowiles.

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 12:17 am 

Draxan napisał(a):
hmm w zasadzie to zle odebrales ;). Mialem ten sam problem, tez mialem mokre podwozie tuz pod kolem zamachowym i tak samo myslalem ze to cieknie z lozyska. A tu jednak wyglada na to ze to przez bardzo bogata mieszanke ciklo z filtra tak jak mowiles.

Nie mam pojęcia, na jakich Wy filtrach jezdzicie, ale mi się nie widzita opcja.. Cieknie z łożyska, zdaza się niekiedy. Ja miałem ten sam problem w nowym silniku, jeszcze nie odpalanym. Było widac gołym okiem. Trzebabyło wymienić. A z filtrem, to nie wiem skąd takie pomysły.. Przeciez żeby ciekło z gąbki, to musiałaby być cała mokra, a to byś zauwazył przy zmianie filtra i myciu go... Ze jest uciapciany w oleju. Wiec bankowo, to nie jest to i kolega wprowadza w błąd.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 9:06 am 

a u mnie bankowo było to, a olej nie ciekł z gąbki tylko spod filtra w miejscu gdzie nakładany jest on na gaźnik, a w związku z tym ze nie mam opaski uciskowej ciśnienie w komorze silnika wypychało nadmiar niespalonego oleju którego jest na tyle przy tak bogatych ustawieniach ze silnik nie jest w stanie pozbyć sie go całego przez tłumik.no bo jak wyjaśnisz to ze po zakończeniu docierania i zubożeniu mieszanki więcej sie to nie powtórzyło a silniczek sprawuje sie idealnie i nie ma żadnych przecieków.a i była widoczna na gaźniku "ścieżka" jaka po sobie zostawiał olej i trop prowadził właśnie pod filter powietrza.ja nie chce nikogo wprowadzić w błąd tylko mowie o swoim przypadku niech chłopak dotrze i zobaczy co będzie dalej a nie od razu karzesz mu nowy silnik rozbebeszać i wymieniać łożysko.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 1:48 pm 

kotangch napisał(a):
a u mnie bankowo było to, a olej nie ciekł z gąbki tylko spod filtra w miejscu gdzie nakładany jest on na gaźnik, a w związku z tym ze nie mam opaski uciskowej ciśnienie w komorze silnika wypychało nadmiar niespalonego oleju którego jest na tyle przy tak bogatych ustawieniach ze silnik nie jest w stanie pozbyć sie go całego przez tłumik.no bo jak wyjaśnisz to ze po zakończeniu docierania i zubożeniu mieszanki więcej sie to nie powtórzyło a silniczek sprawuje sie idealnie i nie ma żadnych przecieków.a i była widoczna na gaźniku "ścieżka" jaka po sobie zostawiał olej i trop prowadził właśnie pod filter powietrza.ja nie chce nikogo wprowadzić w błąd tylko mowie o swoim przypadku niech chłopak dotrze i zobaczy co będzie dalej a nie od razu karzesz mu nowy silnik rozbebeszać i wymieniać łożysko.

No to powodzenia, w jezdzie bez opaski :) !

Sprawdź jeszcze rtaz, skąd dokładnie leci olej. Ja stawiam na łożysko.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 3:51 pm 

dzięki!, a widziałeś kiedyś jaki filter powietrza jest w gxr15 raczej tam opaski nie zacisnę, a poza tym to nie jeżdżę modelem po kurzu i syfie tylko po czystym zadbanym torze, o do jazdy po terenie mam off-road'a do tego przystosowanego.
a właśnie pofatygowałem sie i sprawdziłem jak szczelny jest filter bez opaski i powiem ci ze nie ma szans żeby zaciągał powietrze spod filtra. zatykając wlot paliwa i filter wciągnąłem powietrze przez wlot gaźnik od strony bloku silnika i powiem ci ze efekt był taki ze filter wywinął sie prawie cal do środka a przepustnica cala sie cofnęła i tak pozostawało wszystko do momentu odetkania wlotu paliwa.to jest dowód na to ze bez opaski uciskowej filter jest naprawdę szczelny i nie wciągnie nawet mikro kurzu.po wdmuchnięciu mocno powietrza w gaźnik powietrze lekko sie wydostawało spod filtra i to jest dowód na to,ze olej mógł sie tamtedyk wydostawać. można to tłumaczyć tym ze podczas wciągania guma sie zwęża i dlatego nie wpuści powietrza i syfu, a jak sie dmucha to guma sie rozpręża i powietrze tamtedyk ucieka. prosty eksperyment rozwiali moje wątpliwości, co nie znaczy ze koledze olej ucieka spod filtra ale warto sie przekonać nim sie rozbebeszy niepotrzebnie silnik i wyda pieniądze na nowe lozysko.
ps. napisz Orcio proszę jaka była przyczyna wyciekającego oleju, sam jestem ciekaw. oczywiście jeżeli to łożysko to zwracam honor Jarkowi, a Tobie wspulczuje ze trafiłeś na trefny silnik, troszkę roboty będzie cię czekać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 6:29 pm 

Dzisiaj obejrzałem dokładnie cały silnik i niestety to jest łożysko, a niby LRP to dobra firma. Zresztą śruba która trzyma gaźnik też jest cała wilgotna od oleju. Jak radzicie - dokończyć docieranie na takim łozysku, czy najpierw wymienić i później dotrzeć do końca?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 6:32 pm 

orcio napisał(a):
Dzisiaj obejrzałem dokładnie cały silnik i niestety to jest łożysko, a niby LRP to dobra firma. Zresztą śruba która trzyma gaźnik też jest cała wilgotna od oleju. Jak radzicie - dokończyć docieranie na takim łozysku, czy najpierw wymienić i później dotrzeć do końca?

Kończ. Ja jezdziłem jakies 4L na cieknącym łozysku.. nic się nie działo dziwnego. Silnik się łatw regulował, nie kaprysił.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 8:36 pm 

zwracam honor Jarek. dobrze ze u mnie nie było to łożysko. widać ze nawet nowe silniki bywają nie w pełni sprawne, a co na to sprzedawca?, powinien dać łożysko gratis, jak niecały silnik.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 02, 2008 7:37 pm 

LRP daje 90 dni gwarancji od daty zakupu, a ten czas już dawno minął, bo silniczek leżał sobie i czekał na wiosnę.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 04, 2008 3:26 pm 

kotangch napisał(a):
zwracam honor Jarek. dobrze ze u mnie nie było to łożysko. widać ze nawet nowe silniki bywają nie w pełni sprawne, a co na to sprzedawca?, powinien dać łożysko gratis, jak niecały silnik.

Dziwna rzecz się stała. Docierałem silniczek dalej i łożysko przestało przeciekać. Mieszankę mam jeszcze na ustawieniach fabrycznych, zobaczymy co się stanie jak zacznę go regulować.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 04, 2008 4:06 pm 

o proszę jakiś zwrot w akcji :P może jednak nie biedzie ciekło. może w trakcie docierania łożysko tez jakoś sie spasowuje z blokiem i walem korbowym, dlatego w pierwszej fazie ciekło a teraz jak sie ułożyło poprawnie przestało przeciekach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona