Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 4:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Coś nie tak...
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 3:22 am 

Siemka. Mam maly problem. A mianowicie kupilem 3 tyg. temu spalinowy model Kyosho Inferno 7.5. Wszystko bylo bardzo dobrze do wczoraj gdy to poszedlem ``posmigac`` sprzetem. Cos nie chcial odpalic na poczatku. Musialem go dlugo szarpac az za powiedzmy 20 razem zalapal. Wszystko wydawalo sie ok. Jednak po ruszeniu auto nie latalo jak wczesniej. Predkosc maksymalna byla wyraznie nizsza. Rowniez maksymalny zasieg byl jakis malutki zwlaszcza ze niedawno puszczalem go bardzo daleko i nie bylo problemu to wczoraj po ok 30m uciekl mi. Dodam ze mam nowe baterie zarowno w pilocie jak i samochodzie. Jezeli chodzi predkosc to czy to moze byc wina tego iz nie konserwuje silnika po uzyciu specjalnym olejem (czytalem ze trzeba go wlewac do silnika zeby usunac resztki paliwa). Poza tym silnik wydaje jakies dziwne metaliczne dzwieki po uruchomieniu.Po ok 3min efekt mija.

Prosze o pomoc.
Aha jest to moj pierwszy kontakt z samochodem RC w zyciu.
Porady slijcie na maila : escobar666@o2.pl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 8:37 am 

Radzil bym ci się poszukać jakiegoś modelarza w okolicy (podaj jakiś adres) w której mieszkasz bo przez forum niema bardzo wogule szans żeby coś pomóc osobie która ma 1 kontakt z modelem a wogóle poczytaj o docieraniu silnika, żeby za tydzień niebyl potrzebny nowy .
Powodzenie i szerokiej drogi.

2. REVO PLATINUM EDITION itp
Matrix x3 PRO Axe Cobra***
Thunder Tiger EB4 S3 PRO i inne

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 20, 2007 10:28 am 

A tak wogóle to Ty docierałeś ten silnik?
A czyścisz filtr powietrza, moze jest zapchany?
A używasz oleju do filtra powietrza? Może silnik zasysa brudy?
A może przekręcił ci się trymer i hamulec lekko trzyma?
A wogóle regulujesz ten silnik?
Lepiej używaj ARO.

Tytuł: To ja
PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 11:37 pm 

Witam. Nie leje oleju do filtra. Jaki to powinien byc olej i ile kosztuje? Tak ja docieralem silnik. Wypalilem 4 baki i pojechalem na regulacje. Teraz idzie jak burza tzn. szedl bo w sobote poszedlem posmigac i jak juz pisalem samochodzik ma tendencje do uciekania i uciekl mi znowu ale tym razem TROSZKE bardziej sie uszkodzil bo lekko wygiela sie plyta podlogowa (z przodu), zgial sie wal napedowy( z przodu). Ale zaraz po tym zawiozlem go do serwisu i sprzedawca powiedzial mi ze to wyprostuje i zamontuje jakis dodatkowy czujnik ktory zapobiegnie uciekaniu autka(mowil ze to wina mikrofal z mikrofalowki na przyklad). A tak poza tym to pieszkam poza granicami kraju a dokladnie to w Luton kolo Londynu. Pozdrawiam wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 7:30 am 

Bossix , poczytaj to, na poczatek :
http://www.rcworld.pl/shop/index.php?pasek=show&page=2

i poszukaj modelarza, napisz skad jestes

powiem CI,ze gdyby nie forum i pomoc doswiadczonych kolegow - pwnie bym juz zajezdzil model, a tak - juz cos tam nawet wiem :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 9:00 am 

Musisz używć oleju do filtra powietrza. Taki olej zatrzymuje wszystkie brudy, które normalnie dostały by się do silnika. Po prostu jak przelatują one przez gąbkę filtra, to się przyklejają do oleju i tam zostają. Po kilku jazdach, kiedy filtr jest już brudny (widać to gołym okiem :wink: ) trzeba wyjąć gąbkę i umyć ją benzyną ekstrakcjną lub paliwkiem modelarskim - trzeba przepłukiwać i wyciskć, aż benzyna będzie czysta. Potem należy gabkę nasączyć olejem. Może to być olej specjalnie przeznaczony do filtrów - są w sprayu i przez to wygodne, lub kupić w aptece olejek rycynowy. Kosztuje on naprawdę niewiele i bardzo dobrze się sprawdza w filtrze, gdyż jest niesamowicie lepki.
Używaj też After Run Oil, min. ułatwia on odpalanie silnika i zapobiega jego korozji. Buteleczka wystarczy na rok, a kosztuje 20 zł. Wlewaj po każdej jeździe 5-6 kropli przez otwór świecy lub przez gażnik, póżniej zakręć kilka razy silnikiem, aby go dobrze rozprowadzić po wnętrzu silnika.
Model moze też Tobie uciekać bo masz za wysokie obroty silnika. Albo od brudu (bo nie używałeś olejku do filtra) blokuje się przepustnica.
Moduł który kupiłeś to Fail Safe, który w przypadku braku sygnału z nadajnika ustawia przepustnice silnika na neutrum, ale nie zapobiegnie on ucieczce modelu spowodowanej blokującą się przepustnicą lub zbyt wysokimi obrotami.
Zastanów się też nad pakietem do odbiornika w modelu, bo zwykłe baterie szybko się rozładowują i mają za mały prąd do szybkiej i prawidłowej pracy serw.
I poszytaj ten link od Chudej'a! Pamiętaj o model trzeba dbać, nie można go po jeździe ot tak stawiać do kąta, a na drugi dzień znowu jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 9:30 am 

orcio napisał(a):
I poszytaj ten link od Chudej'a! Pamiętaj o model trzeba dbać, nie można go po jeździe ot tak stawiać do kąta, a na drugi dzień znowu jeździć.

mozna .. tak z 7 razy :p pozniej nie odpali juz takl mpeiknie, jak zadbany

poweim tak - jesli dbasz o model, to po prostu kiedy masz ochote pojedzic , wyciagasz go z pudla/torby/w czym tam go trzymasz , lejesz paliwko, szarpiesz 4 razy i juz lecisz

ale zarezerwuj sobie min. 45 min po dobrym dniu ( czyli jakies 3 h faktycznego jezdzenia ) , model muszi wyczyscic, sprawdzic czy wszystko jest na swoim miejscu, czy polaczenia elektronik sa tam , gdzie powinny byc , KONIECZNIE wyczyscic filtr i zalac silnik ARO - niestety, nie jest to zabawka typu pluzowy mis - lezy i czeka az sie nim pobawisz , a potem odstawisz na miejsce

ale w tej calej babraninie polowa zabawy :)

PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 8:53 pm 

Bossix napisał(a):
Siemka. Mam maly problem. A mianowicie kupilem 3 tyg. temu spalinowy model Kyosho Inferno 7.5. Wszystko bylo bardzo dobrze do wczoraj gdy to poszedlem ``posmigac`` sprzetem. Cos nie chcial odpalic na poczatku. Musialem go dlugo szarpac az za powiedzmy 20 razem zalapal. Wszystko wydawalo sie ok. Jednak po ruszeniu auto nie latalo jak wczesniej. Predkosc maksymalna byla wyraznie nizsza. Rowniez maksymalny zasieg byl jakis malutki zwlaszcza ze niedawno puszczalem go bardzo daleko i nie bylo problemu to wczoraj po ok 30m uciekl mi. Dodam ze mam nowe baterie zarowno w pilocie jak i samochodzie. Jezeli chodzi predkosc to czy to moze byc wina tego iz nie konserwuje silnika po uzyciu specjalnym olejem (czytalem ze trzeba go wlewac do silnika zeby usunac resztki paliwa). Poza tym silnik wydaje jakies dziwne metaliczne dzwieki po uruchomieniu.Po ok 3min efekt mija.

Prosze o pomoc.
Aha jest to moj pierwszy kontakt z samochodem RC w zyciu.
Porady slijcie na maila : escobar666@o2.pl

Sprawdz kolo zamachowe:)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 9:03 pm 

Bossix moze kiedys posmigamy razem ja mieszkam w londynie ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 9:06 pm 

orcio napisał(a):
Musisz używć oleju do filtra powietrza. Taki olej zatrzymuje wszystkie brudy, które normalnie dostały by się do silnika. Po prostu jak przelatują one przez gąbkę filtra, to się przyklejają do oleju i tam zostają. Po kilku jazdach, kiedy filtr jest już brudny (widać to gołym okiem :wink: ) trzeba wyjąć gąbkę i umyć ją benzyną ekstrakcjną lub paliwkiem modelarskim -

Nie myj filtra paliwem ! Gąbka się od tego strasznie niszczy, jej przepuszczalnośc rosnie i moze sie gdzies odchylić bo robi sie strasznie miękka i niezwarta. Polecam myc ciepła woda z mydełkiem, porządnie namydlic i wyciskać :) No i potem soczyście naoleić, ale bez przesady.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 9:10 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
soczyście naoleić

az zglodnialem :shock:

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 25, 2007 9:20 pm 

Timmy napisał(a):
Jarek Poniatowski napisał(a):
soczyście naoleić

az zglodnialem :shock:

hehe :D ale pamiętaj zeby nie przesadza z olejkiem, bo może nie przepuszczac filterek dobrze i ułoi Ci cały model bo będzie kapac.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 7:58 am 

benzynka moza czyscic filterek paliwa, a nie gabke filtra powietrza

w ekstremalnych przypadkach bnzyna, lub rozpuszczalnik, stopi gabke na miekka mase

ja po jezdzeniu - woda, ludwik , szorowanie, wyciskanie - rano filterek jest suchutki i gotowy do naoliwienia

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 8:15 am 

w czasie zawodów zdażało mi się myć gąbke filtra samą wodą, potem po wyciśnięciu gabkę zawijałem w ręcznik papierowy, kolejne wyciskania i gabka prawie sucha.
Nasączanie olejem i do modelu. Cała operacja trwa góra 10min i można jechać dalej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 9:58 am 

tak jak pisze Tomek - papierowy recznik sprawdzal sie u mnie na torze siekierkowskim

albo druga gabka w pudelku , gotowa do zmiany i starczy na caly dzien latania

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona