Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 11:31 pm

Autor
PostNapisane: N gru 02, 2012 4:59 pm 

Witam
Jestem nowy i się przywitam :P
Mam na imię Tomek i mam 22 lata. Moje Hobby to motoryzacja, a VW to moja pasja.
Obecnie przebywam na Wyspach Brytyjskich

Od nie dawna stałem się posiadaczem modelu (spełniam marzenia z dzieciństwa 8) ) Kyosho Inferno MP 7.5. Udało mi się go wyrwać z aukcji za 290 zł (58 F) zakupiłem do niego pakiet startowy, paliwko 16% N i oleje do filtra i silnika.
Gdy chciałem go odpalić miałem z nim mały problem, gdy go w końcu odpaliłem samochód chodził na pełnych obrotach tak jak bym trzymał gaz na pilocie. Regulowałem trochę śrubki na gaźniku ale to nie wiele pomagało bo koła cały czas mu się kręciły, i przygasał co chwila. Po jakimś 4 razy nie chciał w ogóle odpalić (szarpanka) Po rozebraniu go zobaczyłem że odpadł kawałek wału( ten co wchodzi w część szarpanki) i popitolił trochę silnik.
Teraz jestem w trakcie kupna nowego silnika i zastanawiają mnie dwie rzeczy, dla czego tak się działo, oraz czy nie będzie lepiej od razu kupić nowy gaźnik lub w ogóle może lepszy silnik z lepszym gaźnikiem.

Tutaj jeszcze fotki modelu:
Obrazek Uploaded with fotem.pl
Obrazek Uploaded with fotem.pl

Może posiadaczę tego modelu mogą mi coś o nim powiedzieć czy to w ogóle dobry zakup, czy warto w niego inwestować?

Pozdrawiam Tomek 8)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N gru 02, 2012 6:14 pm 

Miałeś z ubogą mieszankę ustawioną. Silnik się przegrzał i rozpadł.
Zanim zaczniesz zabawę z nowym silnikiem zapoznaj się z zasadami regulacji silników, nawet najlepszy silnik nie wytrzyma niewiedzy.
Zainwestuj w termometr na podczerwień bo kontrola temperatury ma kluczowe znaczenie w regulacji.

PostNapisane: N gru 02, 2012 7:06 pm 

photokrzys napisał(a):
Miałeś z ubogą mieszankę ustawioną. Silnik się przegrzał i rozpadł.
Zanim zaczniesz zabawę z nowym silnikiem zapoznaj się z zasadami regulacji silników, nawet najlepszy silnik nie wytrzyma niewiedzy.
Zainwestuj w termometr na podczerwień bo kontrola temperatury ma kluczowe znaczenie w regulacji.

Na pewno masz rację ale ciężko z 4 śrubek w gaźniku wybrać odpowiednią. W internecie znalazłem tylko instrukcję obsługi to tego silnika i gaźnika ale tż za dokładna to nie jest ... Jak mógl byś coś więcej doradzić, chętnie się dowiem

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn gru 03, 2012 12:20 am 

tedevip napisał(a):
Jak mógl byś coś więcej doradzić, chętnie się dowiem

w dziale, w którym umieściłeś Twój post masz dośc dostepnych informacji odnośnie docierania, jak i regulacji silnika, więc wystarczy poświęcic chwile na przeczytanie kilku wątków w tym dziale.
tedevip napisał(a):
samochód chodził na pełnych obrotach tak jak bym trzymał gaz na pilocie. Regulowałem trochę śrubki na gaźniku ale to nie wiele pomagało bo koła cały czas mu się kręciły,

za "pełny gaz" odpowiada nie tylko "cyngiel" w nadajniku ale również TRYMER. Jeśli nie miałeś go na neutrum, to własnie za jego sprawą mogłeś mieć non stop przepustnicę otwartą na max'a
Przed odpaleniem nowego silnika, posprawdzaj ustawienia trymerów, a zwłaszcza to, jak są ustawione cięgna hamulca i przepustnica przy trymerze ustawionym na neutrum.

PostNapisane: Cz gru 06, 2012 1:20 am 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
tedevip napisał(a):
Jak mógl byś coś więcej doradzić, chętnie się dowiem

w dziale, w którym umieściłeś Twój post masz dośc dostepnych informacji odnośnie docierania, jak i regulacji silnika, więc wystarczy poświęcic chwile na przeczytanie kilku wątków w tym dziale.
tedevip napisał(a):
samochód chodził na pełnych obrotach tak jak bym trzymał gaz na pilocie. Regulowałem trochę śrubki na gaźniku ale to nie wiele pomagało bo koła cały czas mu się kręciły,

za "pełny gaz" odpowiada nie tylko "cyngiel" w nadajniku ale również TRYMER. Jeśli nie miałeś go na neutrum, to własnie za jego sprawą mogłeś mieć non stop przepustnicę otwartą na max'a
Przed odpaleniem nowego silnika, posprawdzaj ustawienia trymerów, a zwłaszcza to, jak są ustawione cięgna hamulca i przepustnica przy trymerze ustawionym na neutrum.

Dobra wszystko posprawdzam. Obejrzałem wszystkie filmi od HPI tak że już się coś dowiedziałem na temat ustwień mieszanek itd.
Odnośnie trymerów to sprawdzałem tak wszystko, wydawało się okej. Następnym razem muszę się bardziej postarać... w sumie mam dwa nie podpisane mniejsze suwaki na górzę pilota, ale gdy je zmieniałem nic się nie działo...
Ucze się na swoich błędach :)