Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 11:31 pm

Autor
PostNapisane: Pt lis 23, 2012 8:02 pm 

Witam wszystkich forumowiczów !
Wiem że ten temat był wałkowany milion razy ale proszę o wyrozumiałość., ale od początku.
Od kilu dni jestem posiadaczem dwóch modeli - Thunder Tiger Tomahawk BX i Caster K8T oba nowiutkie i nie odpalane :) zakupiłem wszystkie potrzebne przybory: Mam termometr, klucze różnorakie,pakiety i ładowarki,olejki... - jednym słowem wszystko. Proszę nie myślcie że jestem jakimś rozpuszczoną łajzą - po prostu gdy na pokazie gościu dal mi sie przejechać - oszalałem !
Bardzo chciałbym nimi pośmigać ... i tu się zaczynają schody :(
czytałem troszkę o docieraniu, regulacji i zgłupiałem - jedni mówią że można w zimie docierać i jeżdzić inni że nie, filmiki HPI nie pokazują by używać termometrów ale inni nie radzą tego robić bez nich.... kto ma rację ?! A do tego nigdy nie miałem styczności z mechaniką ...znam tylko podstawy....te najprostsze... :oops:
Pomóżcie jeśli się nie zniechęciliście do dawania porad :wink:
Jak dobrać paliwo do obu tych modeli ?
jak dobierać świece ?
czy jazda w minusowych temperaturach jest szkodliwa dla silnika ?
jak docierac silnik i zrobić to dobrze ?
Regulacja - wiem że dawkę paliwa się ustala taką śrubką(i nią się reguluje temp.) czy tą dawkę paliwa reguluje się osobno dla niskich i wysokich obrotów ?
Czytałem że auta najlepiej sie sprawują w przedziale 90-120`C - czy jest możliwe by auto trzymało taka temp. przez cały czas jazdy ? czy co jakis czas trzeba zwolnic by go ostudzić nieco ?
Zaznaczam że chcę jezdzić nimi rekreacyjnie i amatorsko - mam niedaleko domu stary kamieniołom i jest tam super teren do jazdy.
Z góry dziękuję za pomoc
Zaznaczam również że jestem naprawdę noga z mechaniki i prosze nie piszcie żargonem tylko najprościej jak się da :oops:
Dziękuję

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 8:35 am 

nikt nie pomoże ?

PostNapisane: Cz lis 29, 2012 6:37 pm 

Cytuj:
-podpinam się pod to pytanie. Chciałbym pośmigać po śniegu, ale czy to nie obniży żywotności silnika? Mój model Ansmann Virus 2.0, świeca hot, fuel 20%.

PostNapisane: Pn gru 03, 2012 11:27 am 

pawcionwd napisał(a):
Cytuj:
-podpinam się pod to pytanie. Chciałbym pośmigać po śniegu, ale czy to nie obniży żywotności silnika? Mój model Ansmann Virus 2.0, świeca hot, fuel 20%.

Również mnie to interesuje. Autko HPI Trophy 4.6 Truggy

PostNapisane: Pn gru 03, 2012 11:33 am 

Problem z docieraniem dotyczy tem. silnika jak jest zimno silnik może być niedogrzany na wolnych obrotach np.50 stopni. To samo z jazdą nie powinno się jeździć na nienagrzanym silniku (co najmniej 90-100 stopni), ciepła świeca i regulacja nieuniknione. Paliwo świece wg. producenta modelu (20% uniwersalne).

PostNapisane: Pn gru 03, 2012 5:08 pm 

Ogólnie nie powinno się jeździć w minusowych temperaturach a tym bardziej po śniegu. Otóż silnik nawet nagrzany w czasie kiedy wpadnie na niego śnieg, zostaje nagle schłodzony i jego żywotność w tym wypadku bardzo się obniża.
Także nie polecam jazdy w mrozie jak i na śniegu, chyba, że chcecie szybko grzebać lub wymieniać silnik.
darkside101 napisał(a):
Czytałem że auta najlepiej się sprawują w przedziale 90-120`C - czy jest możliwe by auto trzymało taka temp. przez cały czas jazdy ? czy co jakiś czas trzeba zwolnic by go ostudzić nieco ?

Tak jest to możliwe, np. możesz jeździć godzinę i będzie trzymał równą temperaturę.
Jeżeli chcesz go docierać zimą to tylko w jakimś pomieszczeniu.
Co do sposobu docierania, to może być taki jak przedstawiają filmiki hpi. Pamiętaj żeby na początku wypalił sobie z 3-4 baki na jakiejś podstawce.
Co do paliwa to tak jak kolega wyżej napisał 20% to takie optymalne, jak do jazdy rekreacyjnej.
Pozdrawiam

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: N gru 09, 2012 1:10 pm 

Dziękuję za podpowiedzi ! z docieraniem to jednak poczekam na wiosnę , choć korci mnie by spróbować :)
A jak dobierać świece ? rozmiar to wiem ale jak poradzić sobie z ciepłotą świec ?
Czy brać ciepłą świecę na wysokie temperatury a zimną na niskie ? czy na odwrót ?
pozDrawiaM

PostNapisane: N gru 09, 2012 3:39 pm 

Im zimniej na dworze tym świeca powinna być cieplejsza i na odwrót, im cieplej tym świeca zimniejsza, ja zazwyczaj używam tylko świec średnich przez cały rok i jest ok.
Jeżeli chodzi o docieranie na mrozie to większość twierdzi że jest to nie zdrowe dla silnika itd. Ja osobiście docierałem silnik Force 26 w ujemnej temperaturze, bez jakiejkolwiek aparatury pomiarowej temperatury. Było to 6 lat temu, silnik przejechane ma ok 12L paliwka Big Bang 20% i jego kompresja nie odbiega od normy w dniu zakupu. Model stał też 2 lata nie odpalany był zalany ARO. W tym roku wyciągnąłem go z pośród starych gratów w piwnicy i odpaliłem, po regulacji działa bez problemu. Ostatnio robiłem przegląd i zarówno gładź cylindra jak i luz na korbowodzie są w normie. Spokojnie posłuży jeszcze z 2 sezony.

Hpi Micro Rs 4 (Sprzedam)
"Asso RC18T" (Sprzedam)
Heli:
Trex 500 ESP
Trex 450 SE v2
Samoloty:
Rwd 5 by skazoo