Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:54 am

Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:54 am

Autor
PostNapisane: So wrz 22, 2012 3:28 pm 

Witam wszystkich. Jestem początkującym modelarzem i dopiero zaczynam przygodę z modelami spalinowymi RC. Jestem posiadaczem KYOSHO MP 7.5 jakiś czas temu uszkodzeniu w nim uległo sprzęgło i do tej pory nie uporałem się jeszcze z tą usterką. Nowe oryginalne szczęki (półpierścienie) wraz ze sprężynką kosztują około 70zł ale czytałem już że ta konstrukcja sprzęgła jest mało wytrzymała. Jestem nawet skłonny wymienić kompletne sprzęgło na bardziej wytrzymałe ale potrzebuje kilku wskazówek.

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy ktoś wie jakimi szczękami innego producenta można zastąpić te oryginalne?

2. Jeśli wymienić komletne sprzęgło to na jakie?

3. Czy wszystkie silnik klasy 21 mają taką samą srednicę wału (Force, HPI, Kyosho) tzn czy komletne sprzęgło HPI mogę założyć do Kyosho?

4. Czy naprzykład zębatki T13 i T14 mają taką samą średnicę wewnętrzną? Chodzi mi o to że jeśli ktoś mi oferuje komplet koło zamachowe, klocki, sprzężynki, zębatke T14 a ja mam T13 to czy same sprzęgło będzie mi pasowało pod moją zębatke T13?

Wychodzę z założenia że jeśli mam zapłacić 70zł za oryginakne szczęki i sprężynką, które zaraz mi się posypią wolę dołożyć trochę i wymienić te sprzęgło razem z kołem. Z drugiej strony jesli założyłbym zamiennik za powiedzmy 40zł to też było by fajnie. Podsumowując chodzi mi o zadawalający mnie współczynnik ceny do jakości.

Dziękuje z góry wszystkim za podpowiedzi. Mam nadzieje, że to co napisałem jest jasne. Mam tez nadzieję, że umieściłe swój PIERSZY post w dobrej rubryce.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz paź 25, 2012 7:09 am 

Klocki do sprzęgła są raczej takie same, zależy jaki masz silnik. Ja mam silnik Force i od HPI pasują. Tylko trzeba wiedzieć ile klocków (moje 3 klockowe). A co ze sprzęgłem się dzieje? ślizga? Może łożyska się wysypały?

PostNapisane: Cz paź 25, 2012 7:21 pm 

Cześć
Jeżeli już masz konieczność zmiany klocków to zakup sobie sprzęgło 3 klockowe, ogólnie przyjemniej się jeździ.
mcmcm napisał(a):
. Czy naprzykład zębatki T13 i T14 mają taką samą średnicę wewnętrzną? Chodzi mi o to że jeśli ktoś mi oferuje komplet koło zamachowe, klocki, sprzężynki, zębatke T14 a ja mam T13 to czy same sprzęgło będzie mi pasowało pod moją zębatke T13?

Tak będzie pasowało. Jak już wiesz trzeba wymieniać przy tym koło zamachowe na 3 pinowe. Także jak będziesz brał szczęki jakiegoś innego producenta to i tak musisz od razu zakupić do tego koło zamachowe.
Możesz sobie zakupić sprzęgło hpi 3 klockowe, używam go teraz i chodzi fajnie.
Pozdrawiam
Ps. tak jak powyżej kolega się zapytał, łożyska masz w dobrym stanie?

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: N paź 28, 2012 12:24 pm 

Cześć,
Mam silnik KYOSHO GX-21 fabrycznie zamontowane jest sprzęgło dwu klockowe z jedna sprzęzynku która je ściska no i ta sprężynka pękła a klocki są troche przytarte. Zanim dostałem wasze odpowiedzi zaryzykowałem i kupiłem sprzęgło komlpletne OFNY czteroklocowe. Ogólnie wszystko pasuje natomiast są dwie kwestie. Muszę przerobić trochę nakretke co nie jest problemem natomiast martwi mnie inna rzecz. Po założeniu kosza sprzęgła miedzy kołem zamochowym a koszem zostaje milimetrowa szpara i obawiam się że będą tam dostawać sie zabrudzenia. Ta częśc koła zamachowego na której osadzone są klocki ma średnicę o dwa milimetry mniejszą niż moje stare goło zamachowe i to jest informacja dla was na przyszłość że kosze różnyh producentów mogą mieć różne średnicy wewnętrze tych cylindrów na których pracują klocki a na wał będą pasowały. Myślałem, że może jest to jakoś znormalizowane ale tak nie jest co producent to inna konstrukcja.

Dzięki za informacja napewno przydadzą się w przyszłości.

Pozdr

PostNapisane: Pn paź 29, 2012 3:22 pm 

:shock: :shock: Chodzi tu o tzw. LUZ
silnik się :arrow: :arrow: :arrow:
a zębatka stoi :!:
to chyba każdy model tak ma :idea: :idea:

|______|----|______|

G A R A G E :
'KYOSHO FAZER 3.3 UNIQUE'
"HPI SAVAGE UNIQUE"
"'HK GT3B SIXCAL'"