Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 9:10 am

Autor
PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 11:23 pm 

Hej
Kupiłem sobie ostatnio za grosze używaną spalinówkę...ale mam z nią problem (jest to w ogóle mój pierwszy model :D )

Posiadam taki silnik http://www.jamara-modelltechnik.de/SX-27-SZ_1
mógłby ktoś wskazać która dokładnie to śruba reg. dawki paliwa na niskich obrotach? To ta srebrna na pierwszym planie w gaźniku ?

Bo mam problemy:
-podejrzanie dużo pali (wiem że i tak powinno paliwa starczyć na kilkanaście minut jazdy, ale u mnie starcza na zaledwie kilka, próbuję zmniejszać dawkę śruba od paliwa)
-gasnie na jałowych
-jak z jałowych dam gazu ostro to gaśnie
-chlapie paliwem
-dławi się na starcie (jak powoli dam gazu to dławi się, ale jak już ruszy to można powiedzieć że jedzie)
Ustawiłem ogólnie dawkę i niby jest lepiej ale i tak szału ni ma....

Aha, i taka pytanie do doświadczonych, jak generalnie powinna być ustawiona aparatura? Bo mam 3 poziomy, ekhm
1 (jak pociagnę gaz na aparaturze)
0 (w spoczynku)
-1 (jak "popchnę" do przodu)
i ustawiłem sobie tak, że kiedy gaz jest w neutralnym położeniu to przepustnica jest otwarta w 50%... tak ma być? Kiedy pociągam otwiera się całkowicie, a kiedy popycham do przodu zamyka się i włączają się hamulce...nie wiem czy tak powinno być czy to mój wymysł?? :mrgreen:

pozdrawiam :mrgreen:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So kwi 07, 2012 8:22 pm 

Witaj :)
Z opisu wnioskuję, że masz faktycznie zabogatą mieszankę. Reguluj śrubami co 1/8 obrotu pamiętaj zawsze jest lepsza delikatnie bogatrza mieszanka niż za uboga. Pamiętaj pilnuj temperatury silnika :wink:
1. Na zdjęciu śruba regulacji mieszanki na niskich obrotach to ta srebrna ( wysówa się razem z przepustnicą).
2. Natomiast ta taka w mosiężnej tuleji to śruba regulacji wysokich obrotów. Od niej proponował bym zacząć regulację :wink:
3. Jest tam taka mała czarna śrubka ona odpowiada za obroty jałowe.

Co do aparatury zacznijmy od tego czym masz aparaturę "pistoletową" czy tą drugą nie wiem jak się fachowo nazywa :)
Skoro masz pistoletową to gdy cyngiel jest w pozycji neutralnej do przepustnica powinna być zamknięta tam chyba 1.5mm powinno być szczeliny :wink:

PostNapisane: N kwi 08, 2012 11:11 am 

Dzięki, pistoletową ;)
Bo ja sobie ustawiłem że gdy cyngiel jest jałowo to jest otwarta do połowy i każdy mówi że źle a mi tak jest wygodnie :P

Co do silnika to już sobie poradziłem, ustawiłem i działa elegancko... :mrgreen:
dzieki