Faktycznie, mój błąd, nie zauważyłem
Na hpi.pl w instrukcji F 3.5, tak jak w większości silnikach, ustawienia fabryczne to wszystkie iglice ustawione równo z tulejami.
Tu sobie zobacz (str. 3-4)

Jak to ustawisz, silnik powinien odpalić. Może dużo kopcić, palić i pluć olejem, ale jak wyregulujesz to będzie ok.
Zacznij ustawianie od HSN. Wkręcaj o 1/8 obrotu do czasu kiedy będziesz widział wzrost osiągów modelu, a temperatura nie będzie przekraczać 120C.
Potem możesz zająć się LSN i idle. Niedawno znalazłem fajny sposób na LSN:
"Pracujący silnik (rozgrzany) sprowadzamy do niskich obrotów (odpuszczamy całkowicie gaz) i pozwalamy mu tak pracować przez około 5 sekund. Jest to bardzo ważną rzeczą aby upewnić się że przepustnica przy zamkniętym gazie ma 1mm przerwy. Naciśnij gaz i obserwuj zachowanie modelu. Jeśli model w dolnym przedziale obrotów (0-25%) podczas startu bardzo mocno kopci oraz słabo przyśpiesza oznacza to iż iglica dolnych obrotów ustawiona jest zbyt bogato. Przekręć iglicę o 1/8 obrotu w prawo i ponownie obserwuj przyśpieszenie modelu. Teraz będzie lepiej. Powtarzaj tak do momentu aż model będzie się dobrze zbierał a silnik będzie wydawał z siebie miły dźwięk. Uważaj aby nie ustawić mieszanki zbyt ubogo, silnik będzie miał wtedy słabe smarowanie i może ulec zniszczeniu. Przy dobrze wyregulowanej iglicy niskich obrotów model szybko się zbiera a z tłumika wydobywa się błękity dym. Przy zbyt ubogiej mieszance silnik może przerywać, gasnąć, nierówno startować."
A idle, albo ustawiasz "na sucho" (wyłączony silnik), czyli zdejmujesz filtr powietrza i ustawiasz, tak aby przepustnica na neutralu miała ok. 1mm przerwy, albo na oko

Pozdrawiam