Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 12:48 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lut 14, 2011 5:59 pm 

witam...
przepraszam jeśli zły dział... dział Modele OFF-ROAD jest dla Mnie nie dostępny...
szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania... interesuję się już modelarstwem z ok rok, lecz jak każdy chcę poszerzyć swoją wiedzę ; )
posiadam model KYOSHO DST... model używany, lecz w stanie technicznym b.dobrym...

jak olej do dyferencjałów ?... model bd jeździł po nierównym polu, gdzie jest dużo małych uskoków i wyboji... gdy nim jeżdżę to zauważam, że przy skręcie, z gazem, przód pokonuje duży promień skrętu... mam nim zamiar jeździć po terenie z wybojami oraz z małymi uskokami, mało kiedy na asfalt... ile wlać oleju do dyfrów ?... nie bd nim jeździł na zawody, rekreacyjna zabawa, mile spędzony czas...

jaki olej do amorków ?... ile wlać oleju do amorków ?... chcę go przystosować do jazdy w terenie... aktualnie mam wlany seryjny olej, lecz chcę mieć dobrą regulację zawieszenia...

jak często czyścić filtr powietrza i nasączać go olejem ?... czyszczę go co godzinę jazdy... zalewam ARO po każdej jeździe...

pozdrawiam, Robcio922 ; ))

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lut 14, 2011 6:47 pm 

Do terenu spróbuj sobie zalać ustawienie z tragusa, będzie trochę twardziej - 7000-10000-3000 (przód-środek-tył)
Duży promień przy skręcie z gazem - za rzadki olej z przodu. Wlej tak prawie do końca, najwyżej nadmiar wyleci przy skręcaniu.
Z olejem do amorków ciężka sprawa, nie wiem co się leje do 1:10, może spróbuj 30WT? Do amortyzatora wlewasz prawie prawie do końca, troszkę poniżej krawędzi cylindra.
Czyszczenie filtra - im częściej, tym lepiej. Nasączasz zaraz po myciu i wysuszeniu.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn lut 14, 2011 6:50 pm 

trochę jest to wnerwiające gdy jadę, chcę skręcić a on pokonuje duży promień zanim skręci...

poczekam na inne wypowiedzi ; ))

dzięki Wiktor jak na razie za odpowiedź ; ))

EDIT:
wartości gęstości olejów do dyferencjałów podałeś w cps czy cst ? ; ))

PostNapisane: Pn lut 14, 2011 11:34 pm 

Robcio922 napisał(a):
wartości gęstości olejów do dyferencjałów podałeś w cps czy cst ? ; ))

Cps do CST ma stosunek 0,98/1 (lub odwrotnie, nie pamietam), więc to właściwie to samo. Inaczej jest z WT, tu juz duzo zależy od producenta, a przelicznik nie jest stały. Polecam używac silikonów jednej marki, gdyz czasami 2000 cps jednej firmy, bedzie się różniło gęstościa od 2000 cps innej.

Ja w teren tez zalałbym amortyzatory olejem pokroju 30wt lub mniej, niech amortyzator lekko pracuje.

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 5:55 pm 

jakiej firmy polecacie oleje ? do amorków, do dyfrów itd...

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 6:17 pm 

Ja od zawsze leję Ultimate'y :)

PostNapisane: Wt lut 15, 2011 7:35 pm 

czy po wymianie korby muszę go docierać ? była w nim wymieniana korba... przejeździłem 3 baki pełne na nowej korbie, nie katując go... nie mam problemów z tym modelem ; ))
świecę aktualnie mam o.s. no.6, zamówiłem dziś wraz z paliwem na cieplejsze dni o.s. no.8 oraz o.s. no.10... czytałem na różnych forach i mówili, że lepiej zacząć od średniej niżeli męcząc się na gorącej... gdy pierwszy raz odpaliłem model po wymianie korby z paliwem JET'S, silnik się nie przegrzewał, chodził stabilnie, tylko regulacja mnie czeka jak bd cieplejsze dni... za bogata mieszanka, ma muła z początku... jak na razie ustawiłem tylko ISN tak by nie gasł na niskich obrotach a zarazem by nie poruszał się do przodu...

EDIT:
na sklep.rcmodelsport.com.pl nie znalazlem łozyska sprzęgła do GXR18, gdzie mogę zakupic ? łożysko jest juz troche wysypane...

PostNapisane: Pt lut 18, 2011 3:21 pm 

jakie paliwo lać do niego ? JET'S już nie importują ; / ile nitro, 20% czy 25% ? ; )
czekam na szybką odpowiedź ; ))

PostNapisane: So lut 19, 2011 2:38 am 

nie musisz docierac po wymianie korby ty masz chyba silnik 3cm to 20%, do 3,5 i wiekszych mozna lac 25%. Polecam byrona i tornado bo to najlepsze wd mnie paliwa. Pozdrawiam.

PostNapisane: So lut 19, 2011 9:42 am 

no tak, 3.0 ccm... miałem litr paliwa JET's, jeździł ładnie, pracował stabilnie, nie przegrzewał się a tu się okazuje, że nie importują i nie produkują ; /

PostNapisane: So lut 19, 2011 5:35 pm 

co lepiej wybrać ? samochodowy termometr pokładowy czy termometr na podczerwień ?... termometr pokladowy czy termometr na podczerwień ?... na modele.sklep.pl jest termometr pokładowy VENOM link: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=15340...

PostNapisane: So lut 19, 2011 8:40 pm 

nie zaluj kasy na termometr, kup np hpi lub ofny, mam rowniez turnigy i sprawdzalem roznice i jest kolosalna-mozna uszkodzic silnik np na hpi pokazuje 90 a na turnigy 65-70, pierwsze slysze ze nie produkuja juz jet's, wystarczy wejsc na allegro a tam dostaneisz go. Pozdrawiam.

PostNapisane: N lut 20, 2011 10:04 pm 

wiem, nie bd żałował kasy na termometr tylko zastanawiam się czy nie lepiej zakupić termometr pokładowy ; )) co lepiej wybrać, termometr HPI Temp Gun czy DURATRAX FLashpoint ?... a może termometr pokładowy ?... mam czas na jeżdżenie, więc z termometrem się nie śpieszę, bo śnieg jest i pada a nie bardzo w śniegu lubię jeździć...

PostNapisane: Pn lut 21, 2011 12:57 pm 

Duratrax podobno trzeba jakos konfigurowac czy cos, polecam ci HPI.

PostNapisane: Pn lut 21, 2011 12:58 pm 

Duratrax podobno trzeba jakos konfigurowac czy cos, polecam ci HPI.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona