Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 10:35 pm

Autor
PostNapisane: Wt maja 10, 2011 9:44 pm 

Witam wszystkich,
Chcę ustawić mojego VRXa z silnikiem GO 28 i nie do końca sobie z tym radzę, a mianowicie:

Gdy śruba HSN jest ustawiona domyślnie silnik przy każdorazowym otwarciu przepustnicy gaśnie, jawnie jest zalewany. Temperatura jest także poniżej oczekiwań. Przykręcając śrubę HSN jest coraz lepiej. Osiągając temperaturę ok 110 stopni silnik jednak także gaśnie (przy otwarciu przepustnicy na maxa.)
Gdy dojdę do takich ustawień, że silnik nie gaśnie, samochód ma rewelacyjne przyśpieszenie, pojawia się inny problem - temperatura którą osiąga silnik jest zbyt wysoka - ponad 135 stopni. Przypuszczam, że mogła by wzrastać bardziej, ale dla bezpieczeństwa zawsze wyłączam model.
Śruba LSN jest ustawiona tak, że przy wyłączaniu model na ok 2s podnosi obroty potem gaśnie - więc prawidłowo. Śruba IDLE jest ustawiona tak, że koła się kręcą (gdy model jest w powietrzu), a samochód jedzie powolutku gdy jest na podłożu. Gdy odkręcę ją bardziej to model mi gaśnie.

Używam paliwa BIG BANG 25. Termometru HPI RACING TEMP GUN. Na pilocie pokrętło ustawiające zakres otwarcia przepustnicy po naciśnięciu gazu mam ustawione na minimum.

Gdzie robię błąd ? Co możecie mi poradzić ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 10, 2011 11:20 pm 
Administrator forum

To na dole trzeba by podregulować. Nie skręcać tak HSN tylko skręcić LSN i wzbogacić HSN na te 110*C.

Prawdopodobnie Twój silnik zalewa się na średnich i nagle, gdy otworzysz na maxa przepustnicę to mu drastycznie zmieniasz mieszankę i gaśnie. HSN jest jakby to powiedzieć głównym pokrętłem regulacji składu mieszanki, ma wpływ nie tylko na same wysokie obroty, ale na niskie też, gdy mocno je skręcisz to zubażasz też automatycznie LSN, dlatego po nadmiernym skręceniu HSN (co sugeruje zbyt wysoka temperatura) osiągasz poprawne przyśpieszenie (bo zubażasz do dobrego poziomu LSN).

To że wszyscy mówią, że jest to regulacja mieszanki wysokich obrotów przejęło się dlatego, że przy pełnym otwarciu przepustnicy, tylko ta iglica ogranicza ilość paliwa jaka dostaje się do silnika a reszta jest nieaktywna (czyli nie blokuje przepływu paliwa), dlatego odpowiada bezpośrednio za obroty maksymalne, lecz trzeba pamiętać o tym, że pośrednio oddziałuje także na niskie zakresy obrotów, co jest nawet pożądanym skutkiem, gdyż przy zmianach temperatury i innych czynników otoczenia wpływających na pracę silnika nie musisz potem za każdym razem kręcić LSN, tylko wprowadzasz korekty do HSN a proporcja paliwowa niskie/wysokie obroty zostaje mniej więcej zachowana.

Pytanie pomocnicze- jak gaśnie Twój silnik na najniższych obrotach, gdy wykręcisz IDLE do takiego poziomu, że koła się nie kręcą- od razu gdy zahamujesz bum i nie ma, czy też z takim gul gul pyk, że kilka razy jeszcze przekręci silnikiem jak zahamujesz i zamilknie :P.

Osobiście obstawiam to drugie, czyli troszkę wkręcić LSN i wykręcić HSN.

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 8:22 am 

Model na jałowych nie ma jechać, ma stać. Jeśli odkręcasz ISN i silnik gaśnie, to możesz mieć za bogato ustawioną LSN.
Trochę nie rozumiem z tą przepustnicą. Ma się otwierać cała, inaczej nigdy nie wyregulujesz silnika.

Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 9:23 am 

po pierwsze gdy silnik jest zimny, koła moga się kręcić. To normalne, regulujesz na rozgrzanym silniku, koła mogą delikatnie sie obracać. jeżeli położysz model na podłożu i masz widok na zębatkę odbiorczą to nie ma prawa się obracać na biegu jałowym-bedzie lekko skakać lewo-prawo ale bez obracania się.
Jeżeli model gaśnie Tobie przy ruszaniu, to zdecydowanie LSN.Jest taki prosty sposób na regulację:
-odpalasz model i jeździsz jeździsz non stop az nabierze odpowiedniej temperatury, przy twoim siniku to pewnie coś koło 100-110'C
-gdy juz go rozgrzejesz, zatrzymujesz model, liczysz do siedmiu i dajesz pełen gaz
-jezeli zgasł lub dynamicznie nie startuje-podkrecasz LSN o 1/8 lub nawet 1/4 obrotu
-i ponownie-pare kółeczek-stop-7 sekund-i full gaz

Model musi od razu nabierać obrotów, bez zawahania. Miałem ten sam problem i ta metoda go rozwiązała. Liczenie czasu po jakim zgaśnie silnik przez przytrzymanie wężyka wg mnie jest bez sensu ponieważ choćby nie wiem jak liczył ten czas, to czesto nawet jak wkrecimy/odkrecimy LSN o pełen obrót to nie bedzie znacznej różnicy w czasie

Pozdrawiam

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 5:44 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Trochę nie rozumiem z tą przepustnicą. Ma się otwierać cała, inaczej nigdy nie wyregulujesz silnika.

U mnie wygląda to następująco. Na pilocie mam pokrętło: Throttle Inching Control (Throtle Trim), które jak sama nazwa wskazuje odpowiada za trymowania przepustnicy. U mnie to pokrętło cały czas jest ustawione na minimum, przez co po dodaniu full gazu przepustnica otwiera się nieznacznie. Gdy ustawię pokrętło na max, przy dodaniu full gazu przepustnica otwiera się cała.
Aby to zobrazować pokazuję zdjęcia:
Przepustnica w pozycji neutralnej - brak dodawania gazu:
http://images39.fotosik.pl/852/6a2450216e07d428.jpg

Przepustnica z przy maksymalnym dodawaniu gazu - pokrętło Throtle Trim ustawione na minimum:
http://images39.fotosik.pl/852/c19101a84ee5e586.jpg

Przepustnica z przy maksymalnym dodawaniu gazu - pokrętło Throtle Trim ustawione na maximum:
http://images47.fotosik.pl/859/b1c54b394399eb3f.jpg

Kolega Wiktor Sułek zasugerował, że przepustnica powinna otwierać się cała. Czyli rozumiem że pokrętło Throtle Trim powinno być ustawione na MAX ? Tylko,że takie ustawienie sprawia że samochód z miejsca zaczyna kręcić szybko kołami, co za tym idzie zaczyna jeździć na jałowych obrotach. Rozumiem, ze w taki przypadku muszę wyregulować LSN i IDLE. Dobrze kombinuję ? Czy ustawiać model z pokrętłem Throtle Trim w pozycji MAX ?

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 6:04 pm 

Przy zamkniętej przepustnicy ma być tak:
http://images39.fotosik.pl/852/6a2450216e07d428.jpg

Przy na max otwartej tak:
http://images47.fotosik.pl/859/b1c54b394399eb3f.jpg

Źle kombinujesz. Teraz masz mniej więcej ustawione tak - przy trymerze ustawionym tak, żeby model nie jechał, przepustnica nie otwiera się do końca. Jak przekręcisz, żeby przepustnica się otwierała, automatycznie tak jakby otwierasz przepustnicę nawet przy 'neutralnym' położeniu serwa, dlatego model jedzie.

Zrób tak - zdejmij orczyk z serwa gazu, włącz aparaturę, trymer gazu ustaw na neutral. Załóż orczyk od nowa i wyreguluj od nowa trymerem tak, żeby serwo w pozycji neutralnej nie hamowało ani nie otwierało przepustnicy. Pamiętaj, że możesz też ruszać stoperami na cięgnach, gdyby nie dało rady zrobić tego dobrze trymerem ;) Ogólnie zasada jest taka, że żaden trymer nie powinien być ustawiony w swoje skrajne położenie - jeśli jest, trzeba tylko przesunąć orczyk.

Gdy to zrobisz odpal model i zacznij regulować. Jeśli przepustnica nie otwiera się do końca (jak na 2 zdjęciu), silnik nie będzie dostawał odpowiedniej ilości chłodzącego go paliwa oraz nie będzie jechał dostatecznie szybko, aby schłodziło go powietrze. W rezultacie będzie się grzał.

Idle sądząc po zdjęciach, na oko jest dobrze ustawione. Być może trzeba będzie zwiększyć/zmniejszysz, ale to już ocenisz sam. Model ma nie jechać :)

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 6:06 pm 
Administrator forum

Tym trymerem ustawiasz tylko jedną rzecz-pozycję neutralną, gdy puścisz gaz i nie tykasz apki. W pozycji neutralnej model nie ma mieć zaciągniętego hamulca a przepustnica ma być maksymalnie zamknięta/dociskana przez serwo. Tylko przy użyciu idle ustawiasz szczelinę która zapewni odpowiednią ilość powietrza do pracy na jałowych by silnik nie gasł- absolutnie NIE wolno robić tego trymerem, bo następny temat jaki założysz będzie nosił tytuł "model gaśnie jak hamuję". Reasumując trymerem ustawiasz pozycję neutralną w której nie są aktywne hamulce, a przepustnica zamknięta by silnik sobie pykał na poprawnie ustawionych obrotach jałowych.

edit: sorki zdublowałem właściwie Wiktora, jakimś cudem wysłało od razu wiadomość :shock: a zazwyczaj forum informuje o wcześniejszej odpowiedzi :P