Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 5:51 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So paź 09, 2010 11:32 am 

Witam wszystkich forumowiczów i zarazem przepraszam za moją małą wiedzę, ale nie znam nikogo kto ma jakieś pojęcie o modelach, a ja sam dopiero mam model kilka dni i nie wiem co się stało. Kupiłem używany model Kyosho Inferno MP7,5 SPORTS III, ale poprzedni właściciel wymienił silnik na GXR-28 4,6

Zacznę od tego, że wyjeździłem chyba ze da zbiorniczki paliwa i wszystko było ok. Nagle podczas jazdy na wysokich obrotach silnik zgasł :shock: . Szarpanką nie da się ruszyć tak jakby się zaklinowała. Kołem zamachowym również nie mogę zrobić pełnego obrotu :x . Gdzieś na forum przeczytałem, że to może być pęknięty korbowód. :shock:

Jak to sprawdzić. W razie potrzeby to jak rozebrać ten silnik i na co zwrócić uwagę. Jeszcze raz przepraszam za moje głupie pytania, ale jak ktoś wie co zrobić proszę o pomoc

Z góry dzięki za pomoc

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So paź 09, 2010 11:49 am 

Rozbierz silnik i zobacz co się dzieje w środku ;) Aby to zrobić wyjmij silnik z modelu, zdejmij kolanko wydechowe, odręć szarpanke a nastepnie odkręć dekiel który zakrywała szarpanka. Wyjmij go o zobacz czy w środku coś lata grzechocze itp. To będzie wstępna analiza problemu.

Pozdro

PostNapisane: So paź 09, 2010 12:54 pm 

Ok. Jak tylko znajdę czas to dam znać co i jak. Dzięki za podpowieźz

PostNapisane: So paź 09, 2010 6:00 pm 

Może to One way się zepsuł i blokuje obracanie wału.?? Albo jakies inne łożysko.
A jak dałes mu na obroty to chwile przed tym cos było slychac czy tak poprostu sie zatrzymał?

PostNapisane: N paź 10, 2010 8:09 pm 

Zatarłes silnik. Kolega też tak mial ale w silniku 2.5 ccm. Pekl korbowod na pol i rozwaliko kawalek tloka. caly silnik do wymiany.

TRAXXAS Slash vxl 2wd (szatan)
HPI Sprint 2 sport BMW E92 /// M3
GG: 9139535

SORY ZA BŁĘDY

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 5:45 pm 

Cały silnik do wymiany?? Nie wystarczy nawa tuleja i tłok z korbowodem?? Chyba ze to to jest wg Ciebie "cały silnik". :D

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:42 pm 

Tłok z korbowodem wuchte pieniędzy kosztuje. Jeśli mi by się coś takiego przytrafiło to wolałbym już nowy silnik kupić ;) troche dołożyć trzeba ale mamy caly silnik ;)

Na sprzedaż skrzynki, organizery, pojemniki

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:45 pm 

Marekss napisał(a):
Zatarłes silnik. Kolega też tak mial ale w silniku 2.5 ccm. Pekl korbowod na pol i rozwaliko kawalek tloka. caly silnik do wymiany.

Ja bym sie nie wypowiadał tak odważnie na twoim miejscu:P Nie miałeś tak to nie strasz ludzi!

marcinmv6 Na 99% strzeliło ci łożysko wewnetrzne w silniku lub ewentualnie korbowód. Przejechałem na takim silniku około 30 litrów po 10-12 litrach strzelilo mi łożysko w tym silniku, objawy takie same jak mówisz: silnik zgasł nie dał się odpalić. Jak wykrecisz swiece zerknij przez otwór na tłok i na camą swiece, jak masz kawałeczki metalu na swiecy lub na tłoku to nie krec juz kołem zamachowym ani nie probuj odpalac silnika! Bo porysujesz tłok i silnik straci kompresje. W moim przypadku łozysko się rozsypało do wewnątrz silnika wypadły kulki i zblokowały wał, problem był z wyjęciem zewnetrznej obręczy łozyska ktore przyspawało sie do silnika i nie dało się wyjąć. Korbowod przejechał prawie 30 litrów i nie ma nawet luzów. Silniki GXR są mocne i cieżko je zabic, jedyną wadą ich jest za duża temperatura. Spróbuj rozebrać silnik i zobaczyć co się tak naprawde stało, jesli to lozysko to wyciągnij tuleje, tłok z korbowodem, i wał z resztami łozyska jezeli cześc łozyska zostanie w silniku a mysle ze zostanie to blok silnika podgrzej apalarka lub czymkolwiek innym i wyciągnij łozyska. Jak bedziesz chciał częsci do tego silnika to pisz dam ci namiar na faceta ktory powinien miec wszystko do niego w bardzo dobrej cenie.

Mam nadzieje że twój silnik przeżyje ten wypadek i będziesz smigał dalej:D

Ostatnio edytowano Pn paź 11, 2010 6:58 pm przez VlodY, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:48 pm 

Wojek napisał(a):
Tłok z korbowodem wuchte pieniędzy kosztuje. Jeśli mi by się coś takiego przytrafiło to wolałbym już nowy silnik kupić ;) troche dołożyć trzeba ale mamy caly silnik ;)

Wcale nie dzieje się nic takiego strasznego jak każdy tu opowiada, owszem zdarza się i tak że blok silnika rozwala korba jak strzeli ale to nie zawsze tak musi się stać.

Co do tłoka tulei i korbowodu to przyznam racje nie opłaca sie tego wymieniać w tej chwili lepiej kupić nowy silnik bo nie wiele trzeba dolozyć, a jednak nówka to nówka:D Z tym że w przypadku marcinmv6 to doszedłby jeszcze tłumik albo przynajmniej samo kolanko bo od GXR do zadnego innego silnika kolanko tłumika nie pasi:/ Ja sam przeszedłem na inny silnik bo w GXR ciagle cos się sypało, szarpanka w koło zalewana paliwem, silnik potrafił spalić kilka świec w ciągu dnia, no i się grzał w koło i potrafił zgasnąć. Ale po za tym silnik bardzo dobrego kopa ma.

Ostatnio edytowano Pn paź 11, 2010 7:01 pm przez VlodY, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:52 pm 

VlodY napisał(a):
Marekss napisał(a):

Ja bym sie nie wypowiadał tak odważnie na twoim miejscu:P Nie miałeś tak to nie strasz ludzi!

rollo Na 99% strzeliło ci łożysko wewnetrzne w silniku lub ewentualnie korbowód. P

to nie mi strzeliło :D:D:D tylko temu co temat założył :D

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:57 pm 

UPS sry brachu, musiałem się walnąć:) Te forum działa jak krew wpiach:) Sory raz jeszcze juz poprawiam:)

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 9:05 pm 

Prawda jest taka, że jak w silniku sypie się cokolwiek (korba, łożysko), to trzeba mieć dużo szczęścia, żeby odłamki tego czegoś nie porysowały tłoka czy tulei, uszkodziły bloku, korbowodu, aczkolwiek czasami jest tak, że ma się farta i mimo to, że po zdjęciu backplate kulki i bieżnia z tylnego łożyska wysypuje się na podłogę to po wymianie silnik dalej działa.

Bez wyjęcia i zajrzenia do środka nic nie zdziałasz. Miałem to samo, jak padło tylne łożysko. Jak walnęła korba, nie miałem tyle szczęścia - część panewki wprasowało w blok a część wessało do góry.

PostNapisane: Pt paź 15, 2010 1:40 pm 

u mnie to samo na maxymalnych obrotach zgasl i jeszcze dziura w bloku okazalo sie ze korbowod pekl wiec u mnie silnik szrot.

PostNapisane: Pt paź 15, 2010 8:56 pm 

mowie ze zazwyczaj silniki rozpier....nicza bo to ma takie obroty ze jak co trzasnie to wombie we wsystko.
a jezeli cos jest cale to dobrze to obejzyj zeby po odpaleniu kolejna czesc nie walnela i znou masz wydatek

ps. JA TU NIKOGO NIECHCE STRASZYC ;]

TRAXXAS Slash vxl 2wd (szatan)
HPI Sprint 2 sport BMW E92 /// M3
GG: 9139535

SORY ZA BŁĘDY

PostNapisane: So paź 16, 2010 5:34 am 

a co ile trzeba wymianiac jakieś główne podzespoły silnika?? typu korbowód wał tłok i tuleje??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona