Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 9:25 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Cz sie 26, 2010 7:44 pm 

Troszkę pokręciłem i teraz jest tak......
Jak jest zimny to strasznie ciężko go odpalić.
Jak jest ciepły to spoko.
Przy temp. ok. 22 stopnie na dworze autko trzyma temp. 110 - 120 stopni.
Dlaczego na zimno tak słabo pali (trzeba z 50 razy szarpnąć)?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sie 28, 2010 9:39 am 

Witam ponownie. Model ma przelatane 1,5 l i chyba dopiero się dotarł, bo zaczął ładnie odpalać a nic nie kręciłem. :)
Dzięki wszystkim za udzielane porady.

PostNapisane: N sie 29, 2010 12:50 pm 

siemka,nie bede robil topicku zeby smiecic to tutaj napisze :D wiec tak mam himoto 1/10 vx-18 ogolnie auto juz szrot sypie sie i wgl ale chcialem jeszcze troche nim polatac bo silnik calkiem dobrze odpala.auto dobrze odpala ale musze go trzymac na gazie (lekko) zeby mi nie zgasl po wyjeciu grzalki troche wolno sie zbiera na obroty jak chcecie to moge zrobic filmik zebyscie widzieli co i jak.dodam ze 'chyba' ma dobra mieszanke bo leci calkiem sporo dymu i powinno byc dobrze ale jak silnik polata z 8-10 minut to gasnie i albo ma wysoka temperature albo normalna moim zdaniem.jak go znowu chce odpalic jak silnik ma na tyle temperatury zeby ladnie odpalal to musze szybko ciagnac z 15 razy i potem odpala ale jak tylko wyciagne grzalke od razu gasnie i znowu grzalka szarpac z 15 razy szybkim ruchem reki i musze dodawac lekko gazu zeby mi nie zgasl,drugi problem polega na tym ze silnik ma na 100% lewe powietrze ale ogolnie jezdzi ale dodam zeby ludzi nie wiadomo co gadali ze szkoda mi wydawac ponad 100 funtow zeby ten model doprowadzic do stanu prefekcyjnego.zrobie filmik wstawie na yt i wysle zebyscie widzieli co i jak :] pzdr.

PostNapisane: Śr wrz 01, 2010 6:48 pm 

Jesli jesteś przekonany o lewym powietrzu, to dlaczego go nie uszczelnisz???
Nie jest to jakaś strasznie trudna do wykonania operacja. Wystarczy silikon i wolny wieczór.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 4:50 pm 

wiem że pluje benzyną z kolanka bo kiedyś jak rozkręcałem kolanko to uszczelka była zużyta i mi odpadła i jeszcze wycieka mi gdzieś z okolicy gaźnika i w te miejsca gdzie mi ucieka powietrze i wgl pluję tą benzyną mam lać silikon na wysokie temperatury tak ??

Pozdrawiam..

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 6:29 pm 

Kup sobie nowe uszczelki do wydechu (koszt ok. 5zł za sztukę) i silikon czerwony do 300*.
Rozbierasz silnik i uszczelniasz gaźnik (tam, gdzie wchodzi on w blok silnika i iglicę HSN) i tylną płytę silnika. Potem dajesz nowe uszczelki na łączenie wydechu z kolankiem (chyba że masz połączenie gumowa rurka + trytytki to nie) i tam na łączeniu kolanka z blokiem silnika.

Co do tego gaśnięcia - spróbuj zwiększyć obroty jałowe, wkręcić LSN o 1/4 obrotu i ciutkę HSN - przejedź się chwilę, sprawdź temperaturę i daj silnikowi spokój na 15s. Po tym czasie daj ogień i ma ruszyć ładnie. Jak zgaśnie przed upływem tych 15s (obroty stopniowo zaczną maleć aż a końcu silnik się zaleje) albo będzie bardzo mulił przy ruszaniu to wkręcaj LSN co 1/8 obrotu do skutku. Nie jest to łatwa regulacja, ale dasz radę :) Sprawdź też świecę i sprzęgło (dobra okazja jak będziesz uszczelniał silnik).

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 8:35 pm 

sprzęgło pomimo małych modyfikacjach jakoś chodzi (musiałem obłupać koło zamachowe bo zostało ułamane przez poprzedniego właściciela i nie miałem jak kupić tego koła i obłupał mi koleś na tokarce tak żeby mi nie biło i jakoś gra ale chciałem kupić nowe jak byłem w Gdańsku ale nie mieli no to dałem sobie spokój.Teraz nie mam jak kupić uszczelki na kolanko i zresztą nie mam czasu bo teraz szykuje się do wyjazdu i nie mam za bardzo czasu ale może na następny rok jak wytrzyma auto to coś się tam pobawię :wink: dzięki za pomoc pobawię się w regulowanie na razie :wink:

Pozdrawiam. ;P

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 1:41 pm 

Zostaw w spokoju szukanie lewego powietrza. To jest pic na wodę założę się na 100 % że w twoim przypadku to nie to.
Napisze ci w etapach co masz zrobić
1. Koniecznie rozgrzej model, jak będziesz to robił zrób kilka metrów na pełnym gazie. Możesz też trzymać model w powietrzu albo na ceglance lub starter boxie obojętnie i w tedy daj pełen gaz. Ważne żebyś go porządnie rozgrzał. Jeżeli masz z tym problem spróbuj suszarką, w zimę suszarka to podstawa ;-)
2. Spróbuj z nową świecą i naładowaną grzałką. Jeżeli nie uruchamia się naciskaj jednocześnie przy uruchamianiu cyngiel gazu dosłownie tylko muskając go. Lewym kolanem dociskasz model kładziesz na nim (na kolanie aparaturę) prawą ręką zdecydowanie ale bez przesady szarpiesz. Jeżeli jest duży opór przy szarpaniu (zaręczam ze poczujesz to) silnik jest zalany.
3. Wkręć o 1/4 czyli w lewo IDLE, zwiększy się dopływ powietrza na starcie jeżeli nie pomaga to jeszcze o ¼. Jeżeli dojdziesz do jednego pełnego obrotu a będzie to samo to daruj sobie idle.
Jeżeli regulacja idle pomoże ustaw model na ceglance i obserwuj czy koła się kręcą jeżeli tak to delikatnie wkręć śróbkę o 1/8 aż koła nie będą się wyraźnie kręciły (trzymając model w powietrzu). Zębatki od napędu musza się jednak ruszać przy modelu stojącym na podłożu.
4. Jeżeli po wcześniejszych moich wskazówkach model chodzi ale przy starcie się dławi wkręć ( kręć w prawo) LSN o 1/8 zrób tak do jednego pełnego obrotu jeżeli nic nie pomaga daruj sobie LSN. Spróbuj ten manewr tez z ISN ale uważaj żeby przy regulacji nie za mocno rozgrzać/wkręcić HSN ponieważ jak pewnie wiesz jak dasz za małą dawkę paliwa silnik nie będzie miał paliwa czyli chłodzenia i będzie kicha.

5. Mam nadzieje że nie pomyliłem nazwy śrubek po mam z tym problem.
P.S. Uszczelkę na kolanko wytnij sobie z grubej tektury.
Jeżeli nie pomoże nakręć krotki filmik na pewno użytkownicy z forum coś wymyślą i będziesz mógł Cieszyc się jazdą jak i swoim modelem ;-)

Ostatnio edytowano Pt wrz 10, 2010 3:55 pm przez aikman84, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 3:56 pm 

pkt 3 wkręć
pkt 4 wykręć
Chyba się koledze pomyliło albo ja nie kumam :roll:

setup na sand http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0026wx.jpg/

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 5:55 pm 

Poza tym ISN powinno regulować się dopiero po poprawnym wyregulowaniu LSN. Inaczej to bez sensu.

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 3:35 pm 

Maciek Brzozowski ma racje pokręciło mi się

Wiktor Sułek nie zgadzam się z tobą mając HSN w ustawieniu fabrycznym do silnika dopływa odpowiednia ilość paliwa, ale później trzeba ją będzie najprawdopodobniej wkręcić bo silnik nie będzie osiągał swoich maksymalnych osiagów oczywiście korzystając z termometru.
Mając źle ustawione LSN przy standartowym HSN silnik będzie się niemiłosiernie dławił. Ze śrubkami mi się wcześniej pokręciło i za to przepraszam ale tu piszę dobrze.
A tak miedzy nami maniakami to każdy silnik jest inny i trzeba na niego znaleźć sposób za pomocą metody prób i błędu.

NIE MA UNIWERSALNEGO SPOSOBU NA PRAWIDŁOWĄ REGULACJE SILNIKA.

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 4:18 pm 

aikman84 napisał(a):
Wiktor Sułek nie zgadzam się z tobą mając HSN w ustawieniu fabrycznym do silnika dopływa odpowiednia ilość paliwa, ale później trzeba ją będzie najprawdopodobniej wkręcić bo silnik nie będzie osiągał swoich maksymalnych osiagów oczywiście korzystając z termometru.
Mając źle ustawione LSN przy standartowym HSN silnik będzie się niemiłosiernie dławił.

To samo napisałem. Jak LSN będzie źle wyregulowane, obroty jałowe będą spadać i silnik zgaśnie niezależnie od tego jak byś nie wkręcił jałowych. Napisał, że silnik się zalewa, więc dosyć dobrą metodą na rozwiązanie tego problemu jest zmniejszenie ilości paliwa iglicą HSN.

http://vimeo.com/7595905 -> polecam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2