Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 24, 2026 10:41 pm

Autor
PostNapisane: So kwi 05, 2014 9:04 am 

Na wstępie witam wszystkich. Mam pytanie czy do E-revo 1/16 brushed
1. Czy można podpiąć równolegle 2 pakiety LiPo żeby zwiększyć czas jazdy ?? Jeśli tak to :

2. Jeśli tak jakie polecacie do tej wersji ??
3 Czy muszę dokupić buzzer ??
4. Czy na 2x lipo (równolegle ) będzie jechał szybciej niż na standardowych NiMh ? I jaki będzie czas jazdy ??
5 Czy po instalacji w/w pakietów muszę zmienić zębatkę ??

Z góry dzięki :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So kwi 05, 2014 10:40 am 

Cześć.

1. Możesz podpiąć równolegle dwa pakiety lipo, Traxxas sprzedaje taki kabel jako TRA3064.
Musisz wziąść pod uwagę że zakładając dwa pakiety automatycznie zwiększysz ciężar modelu, po skokach będzie uderzał z większą siłą, bardziej obciąży silnik itd
2. Ja używam:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__36219__Turnigy_nano_tech_2200mah_2S_40_80C_Lipo_Pack_TRA2820_Traxxas_1_16_models_EU_warehouse_.html
Pasują idealnie, odpowiedniki Traxxas'owych TRA2820
3. Nie musisz kupować buzzera, w instrukcji jest opisane jak przeprogramować ten regiel XL-2.5 pod akumulatory lipo żeby odcinał zasilanie.
4. Na 2x lipo równolegle będzie napewno jechał minimalnie wolniej niż na 1x lipo, natomiast napewno szybciej niż na 1,czy 2x nimh.
Czas jazdy jest uzależniony od wielu czynników, ale na lipo będziesz miał napewno o wiele większą i dłuższą frajde niż na nimh.
Jaki jest Twój czas jazdy na nimh?
5. A co tam teraz masz założone? 26/50? Musisz zobaczyć czy nie będzie się przegrzewał silnik i esc, jeśli tak to spróbuj 26/55, a jak dalej będzie gorąco to 25/55 myślę że w ostateczności przy tych oryginalnych kołach.
Z tego co pamiętam regulator ma odcięcie zasilania w momencie kiedy się przegrzewa.

Pozdrawiam.

PostNapisane: So kwi 05, 2014 10:45 am 

Dzięki za odpowiedź, co do pytanie to raczej spokojna jazda w domu (miejsca sporo) , bardziej mi zależy na czasie jazdy, na zwykłym około 10-15 min . Dlatego chciałem wiedzieć jak to będzie na lipo. Zębatki standard, nic nie zmieniałem.

PostNapisane: So kwi 05, 2014 11:18 am 

LiPo są wydajniejsze od NiMH, Twój czas jazdy nawet na 1x LiPo powinien się wydłużyć, a samochód będzie o wiele żwawszy.
Jak jeździsz po domu to spokojnie możesz podpiąć dwa lipo równolegle.
Ja jeździłem po torze, ale jak się tym modelem zaczyna wysoko skakać to się sypią popychacze, z amorków zaczyna wyciekać olej, (dlatego zależało mi żeby był lekki) no i dyferencjały są do uszczelnienia bo bez tego jedzą piach jak głupie.
Nikt jeszcze przesiadki z NiMH na LiPo nie żałował, jak raz spróbujesz to na NiMH'y już nie będziesz chciał spojrzeć :-) sam tak miałem.
Tylko w ładowarkę jeszcze do LiPo będziesz się musiał zaopatrzyć, ale o tym to napewno wiesz.