Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 1:33 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt mar 05, 2013 2:18 pm 

Problem polega na tym że powyżej 50 km/h model totalnie traci sterowność. Nie ma sposobu na opanowanie go co kończy się zazwyczaj lotem w kszory.
Setup:
caster przód i tył na 0 stopni
toe in tył fabryka, przód in 1 stopień
Model HSP FF1
Silnik 2300 kV 2x2s

proszę o pomoc bo znudziły mi się loty

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 2:29 pm 

Caster ? czy może camber ?
Toe tył powinien być in 1, przód out 2
Gdzie wcisnąłeś 4s do tego modelu ? Do bagażnika ? :)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 2:30 pm 

To mój pierwszy post tutaj, więc na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :)

Miałem podobny problem z małym 1/16 buggy przy jeździe na lipo 3S. W moim przypadku pomogło zmniejszenie EXPO w nadajniku. Moje obecne ustawienia działają tak, że początkowy ruch kierownicą wywołuje niewielki ruch serwa. Im dalej kierownicę skręcam, tym ruch staje się szybszy. Dzięki temu, przy dużych prędkościach operuję kierownicą mniej więcej do połowy jej zakresu a ruchy serwa są niewielkie. Jednocześnie, gdy chcę mocniej skręcić, zakres skrętu kół nie zmienia się.

Korzystałeś z EXPO?

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 2:43 pm 

expo to świetna sprawa to fakt, ale do prezycyjnego sterowania przy speedrunach służy raczej dual rate czyli po prostu ogranicznik wychylenia serwa.
Co latania modelu na boki to stawiam na luzy w ukł kierowniczym, bo nawet fatalny setup nie powinień dawać takich rezultatów, opony też mają bardzo duże znaczenie, co do setupu to daj negatywny camber(nachylenie) z przodu i z tyłu,ale nie więcej niż 2*.

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 3:43 pm 

Ze zbierznoscia tyłu jest problem bo nie jest w żaden sposób regulowany.
Spróbuje przód ustawić rozbieżne, zobaczymy ...
Niestety moja g...na apka ma tylko tremer wychylenia serwa które i tak ma zredukowane przełożenie tak że model ma promień zawracania 3 m.

Co do 4s. Wieczorem wrzucę co i jak.

I wygląda to tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c65 ... 56bef.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f91 ... 023a4.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cc8 ... 49b08.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f81 ... 5cb22.html

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 7:45 pm 

wow, widze że troche customowy ten model, zbieżnością nic nie zdziałasz, tu masz jakis inny problem, tylko gdybyś troche dokładniej opisał co się dzieje to by było łatwiej coś powiedzieć, bo "nie ma sposobu na opanowanie go" to może oznaczać, że zaczyna leciec do góry jak samolot albo zaczyna zarzucać, albo przestaje reagować na skręt(?) lub 1000 innych możliwości. Ja obstawiam, że to buda szoruje o asfalt, albo podwozie. podnieś troche zawieche z przodu i próbuj dalej. Patrząc na atak jaki masz to opony mogą też mocno balonować, a to też mocno utrudnia prowadzenie modelu....

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 9:02 pm 

Generalnie procedura wygląda tak że rozpędzam się w miarę spokojnie, pomału wciskając gaz. W pewnym momencie przy około 40-50 km/h model nagle staje się niestabilny na boki. Zaczyna samoczynnie skręcać najczęściej w prawo. Zakładam mu delikatną kontrę i w tym momencie kończy się jazda na wprost a zaczyna walka o nie wypadnięcie z drogi. Podobny efekt był przy poprzedniej seryjnej wersji z silnikiem 9t która osiągała 56 km/h z tym że jego dało się opanować. Ten na razie wyciągnął 58 a mocy i obrotów powinno starczyć na dwa razy tyle.
Na teraz jeżdżę na gumowych oponach. W szufladzie leżą pianki ale szkoda mi ich na ślizgi i pakowania po rowach.
Ryba - dawca zawieszenia była nowa więc luzów jeszcze nie zdążyła złapać na układzie skrętnym.

setup na kolejne testy chyba będzie taki:
twardziej na amorkach
przód toe out 2
pojadę na lotnisko żeby potwierdzić tendencję do skrętu tylko w jedną stronę( do tej pory jeździłem na dwupasmówce pod Opolem i było mi trochę za wąsko).

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 9:17 pm 

sroka666 napisał(a):
Problem polega na tym że powyżej 50 km/h model totalnie traci sterowność. Nie ma sposobu na opanowanie go co kończy się zazwyczaj lotem w kszory.
Setup:
caster przód i tył na 0 stopni
toe in tył fabryka, przód in 1 stopień
Model HSP FF1
Silnik 2300 kV 2x2s

proszę o pomoc bo znudziły mi się loty

Jak dla mnie to wina karoserii a raczej brak spojlera z tyłu i tylne koła tracą przyczepność przy większej prędkości no i niewiem czy te dwa stery tylne czasem nieprzeszkadzają.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f81 ... 5cb22.html

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 9:29 pm 

Z tego, co wiem model z kołami na zewnątrz z przodu prowadzi się lepiej w ciasnych zakrętach, ale daje mniej stabilności na prostej. Polecam Toe out z przodu zmienić na toe in 1.5, lub 2 stopnie.

PostNapisane: Wt mar 05, 2013 9:51 pm 

a nie masz przypadkiem środka ciezkosci mocno po jednej stronie?

PostNapisane: Cz mar 07, 2013 5:10 pm 

A ja sądzę,że długość nie jest adekwatna do szerokości. Moim zdaniem trzeba poszerzyć tył (lub zwężyć przód) i poprzycinać trochę płytę na bokach.

PostNapisane: Pt mar 15, 2013 11:25 am 

No więc wyschło nieco i można było zrobić pierwsze testy.

Przede wszystkim pobawiłem się geometrią układu kierowniczego. Drążki i kąty mają teraz równe długości i wartości (jak się okazało zapomniałem tym drobnym szczególe), wszystko dokładnie ustawione na wprost tak aby nie było potrzeby używania trymerów. Przód lekko zbieżnie 1stopień, tył bez zmian (bo się nie da bez zmiany konstrukcji zawieszenia). Max co się dało utwardzone zawieszenie, i zawitała futaba 3PKS.
Nie wiem dokładnie które modyfikacje wpłynęły na efekt końcowy ale teraz jedzie jak po sznurku, z ewentualnymi mini korektami kierrą.

Problem rozwiązany.

PostNapisane: Pt mar 15, 2013 9:51 pm 

Przede wszystkim takie zabawy można popełniać jak masz:
- model równo ustawiony ( mam na myśli wszystkie kąty takie na boki)
- odpowiednio wyważony
- przód nieco niżej niż tył ( prześwit) ale ogólnie ustaw nisko na poziomie 6mm prześwitu.
- łożyska wszędzie dokładnie sprawdzaj by nie było dodatkowych oporów
- całe zawieszenie i jego właściwa praca, amorki zalane gęściejszym olejem i wyeliminowany rebound.
- możesz się szarpnąć i sprawić sobie kardany jesli nie masz w tej rybie. Zawsze to zmniejszy opory przekładni.
Taki model bez budy powinien wiecej pojechac wiec buda według mnie nie robi tu większej różnicy na ewentualne znoszenia go. Możesz sobie pozwolić na zablokowanie przedniego dyfra, a pianki koniecznie załóż.
Poczytaj sobie o takich ustawieniach jak ackermman, srodek obrotu. Możesz poczytać w książce xraya. W internecie gdzieś jest.

Nie wiem z pod której strony opola jesteś ponieważ w Zawadzkiem mamy setup Hudy'ego i na nim na pewno ustawiłbyś sobie wszystkie kąty równo.

PostNapisane: N mar 17, 2013 9:51 pm 

Michaellus napisał(a):
...
Taki model bez budy powinien wiecej pojechac wiec buda według mnie nie robi tu większej różnicy na ewentualne znoszenia go. ...

Zapewne jako specjalista od elektroniki i silników nie wiele masz pojęcia o aerodynamice. O przepływie powietrza podczas ruchu modelu.
Otóż prawidłowo opływająca struga powietrza nad modelem powinna być "gładka" bez jakichkolwiek zawirowań.Tylny spojler powinien dodatkowo dociskać tył powodując za modelem podciśnienie.Często można to zauważyć jak kolarze chowają się za samochodem mając do pomocy właśnie to podciśnienie. Model bez nadwozia to kilka przeszkód po drodze dla powietrza.Wieżyczki regulatory ,odbiorniki i t.d.
Sama zmiana nadwozia w przypadku spalinowych 1:10 z Sedana na Lole to czasami kilka sekund na okrążeniu.
Ostatnie doświadczenia wykazują,że nawet sztywność spojlera ma znaczenie na trakcję.
Nadwozie i jego aerodynamika ma kolosalne znaczenie.(tak jak sensory w opisie działania silnika bez szczotkowego). :lol: :lol:

PostNapisane: Wt mar 26, 2013 11:38 am 

Szukam firmy która wykona mi koła zębate do mojego speeda.
Jest teraz 1:1 ale silnik jest jednak za słaby i rozpędza się jedynie do 70 km/h.
Muszę coś pokombinować i potrzebuję firmy która wykona mi koła w module 1M

Nie macie jakiejś zaznajomionej firemki ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona