Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 4:27 am

Autor
PostNapisane: Cz maja 31, 2012 10:44 am 

Witam. Posiadam od kilku miesięcy autko VRX Blade Sword, elektryczny ze sterowaniem typu "pistolet". Modelu używałem kilka miesięcy temu, a potem leżał kilka miesięcy nieużywany. Ostatnio, gdy go uruchomiłem zauważyłem, że uruchomienie modelu przed uruchomieniem sterowania powoduje, że auto zaczyna samoczynnie jechać do przodu niemal na pełnej mocy. Dopiero załączenie sterowania powoduje zatrzymanie. Znalazłem na forum informacje, że należy robić odwrotnie, tzn. najpierw załączać sterowanie, a potem model i jak robię w taki sposób, to jest wszystko ok. Ja jednak jestem niemal pewien, że zaraz po zakupie ten problem nie występował i model nigdy nie jechał samoczynnie. Teraz gdy, model odjedzie poza zasięg sterowania (raczej mało prawdopodobne) lub rozładuje się zasilanie sterowania (to już może szybciej wystąpić), to model zacznie "pędzić" do przodu na złamania karku i nie wiadomo jak ta sytuacja może się zakończyć.
Proszę o informację, czy mogło się u mnie coś rozregulować, czy po prostu jest to normalne zachowanie modelu i być może miałem tak cały czas, tylko nie zwróciłem na to uwagi.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 27, 2012 3:35 pm 

to ty musisz być kąpletnym laikiem, ludziu słuchaj najpierw apka potem model. Może jechać sam dla tego iż masz w domu wi-fi czyli zakłócenia tak samo tel komórkowy i wszystko co wysyła fale radiowe. a zanim rozładują ci się baterie to trochę czasu upłynie a poza tym aparatury maja wskaznik napięcia

PostNapisane: Pn sie 27, 2012 3:41 pm 

Tak jak kolega wyzej napisał- ZAWSZE aparature włączaj jako pierwszą a wyłączaj jako odstatnią :wink:

SKM "FELGA" Nowy Sącz

PostNapisane: Pn sie 27, 2012 4:33 pm 

lolin1996 napisał(a):
to ty musisz być kąpletnym laikiem, ludziu słuchaj najpierw apka potem model. Może jechać sam dla tego iż masz w domu wi-fi czyli zakłócenia tak samo tel komórkowy i wszystko co wysyła fale radiowe. a zanim rozładują ci się baterie to trochę czasu upłynie a poza tym aparatury maja wskaznik napięcia

No tym postem lolin1996 to faktycznie zabłysnąłeś.
Po pierwsze, może nie poznałem nomenklatury używanej na tym forum, ale to nie znaczy, że jestem laikiem.
po drugie fale radiowe modelu sterowanego 2,4 GHZ, sieć GSM, to praktycznie 900 i 1800 MHz, więc jak te częstotliwości mogą się zakłócać jest dla mnie tajemnicą. Wi-Fi szybciej, gdyż standard B i G (oraz częściowo N), faktycznie używa częstotliwości 2,4 GHz, ale czy ja pisałem, że uruchamiam model w domu? Uprzedzę twoją ew. odpowiedź robiłem to w ustronnym miejscu.
Pomijając datę posta dziękuję za odpowiedź, jednak odrobina uprzejmości chyba jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Pozdr.

PostNapisane: Wt sie 28, 2012 4:09 pm 

co do laika to nie miało być obraźliwe(sory że tak to zrozumiałeś) , no to chyba że jeszcze jezdzisz blisko lotnisk (radarów lub blisko jakichś innych nadajników, albo aparatura nie rabotajet)

PostNapisane: Wt sie 28, 2012 9:12 pm 

lolin1996 napisał(a):
co do laika to nie miało być obraźliwe(sory że tak to zrozumiałeś) , no to chyba że jeszcze jezdzisz blisko lotnisk (radarów lub blisko jakichś innych nadajników, albo aparatura nie rabotajet)

Może i ja za bardzo się uruchomiłem. :D Zdaję sobie sprawę, że mogą być różnego rodzaju zakłócenia. Nurtuje mnie jednak, dlaczego po zakupie było dobrze i to kilka czy kilkanaście razy, a po dłuższej przerwie w używaniu już nie. Ale mniejsza o to.
Pozdr.

PostNapisane: Śr sie 29, 2012 7:19 pm 

Sprawdź jeszcze wejście antenki od odbiornika bo zdarza się, że się nadłamuje. Ewentualnie sprawdź czy odbiornik się przypadkiem nie zalał lub pomyśl nad wymianą apki na lepszą http://www.rctrax.pl/search/Aparatury-pistoletowe/?category=144,28,98, pamiętaj o naładowaniu pakietów i ewentualnie przemyśl zakup fail selfa http://www.rctrax.pl/search/?q=fail.

Jeśli będziesz miał pytania, to dzwoń.