Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 9:47 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sty 16, 2012 6:43 pm 

czesc.

Ponieważ nadchodzi powoli snieg chcialbym sie was zapytac jakie zrobic zabezpieczenia przed nim? cos czytalem zeby zrobic pokrywe np z jakiejs teczki ale nie wiem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sty 16, 2012 7:01 pm 

Całkiem oryginalny temat, faktycznie jeszcze nie dyskutowaliśmy zabezpieczenia przed śniegiem/wodą :roll:

Nie wiem jakie auto masz, ale zabezpieczyć musisz elektronikę/elektrykę:
- pakiet, regiel i odbiornik w baloniki (do baloników można dorzucić woreczek z silicą - takie małe paczuszki znajdują się np w podełkach do butów; można też trochę żwirku dla kota)
- "gołe" kable, piny zabezpieczyć dokładnie taśmą elektroizolacyjną
- serwo/a zabezpieczyć gęstym smarem (towot) lub np plastidipem

PostNapisane: Pn sty 16, 2012 9:01 pm 

no rozumiem. ale jak w baloniki to powkladać? bo przeciez jak powkladasz w baloniki to juz sie tego do podwozia nie przyczepi. no chyba ze jakąś tasma ale nie wiem. i czy tam w srodku nie bedzie sie regiel zbyt grzał? a silnik zostawiać bez niczego? a tak w ogule to czy chlodzenie na silnik bedzie potrzebne. bo ostatniio jezdzilem bez chlodzienia ( bylo okolo... czy ja wiem nie patrzalem ale tak 0-2 *C) to silnik mi sie spalił.
I jak mozna to zakleic? bo mam w podwoziu otwory pod baterią. i jak by to zakryc? bo izolka to sie zaraz odczepi. i ostatnie pytanie. czy w zime na lipo sie pojezdzi bo gdzies czytalem ze dymka puszczaja w zime czesto?

Z gory dzekuje za odpowiedz

PostNapisane: Wt sty 17, 2012 12:03 am 

Zrób/kup innerbody [czyt. wujek google]
Najważniejszy odbiornik, najgorzej chyba znosi wodę, Jego w balon spokojnie upakujesz, wtedy przyczepisz zipem lub czymś podobnym do podwozia... ewentualnie owiń całość taśma zbrojoną, jak Czesi na zawodach w Kłodzku na deszczu :)

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Wt sty 17, 2012 5:12 pm 

a czy czasami wtedy nie bedzie slabszego sygnalu jak sie antenke zakryje? znaczy ze spokojnie mozna odklejac i w balonika wsadzać.. a jakby to tak trohe izolką przykleić? i czy trzeba zakladac wtedy chlodzenie podczas jazdy na sniegu?

PostNapisane: Wt sty 17, 2012 7:54 pm 

Wczoraj i dziś czytam ten post...

Wymyśliłem że można to zrobić w bardzo prosty sposób.
Mianowicie, wziąć worek na śmieci i owinąć szczelnie pakiet i na końcu przewodów zacisnąć spinkę ZIP.
Potem drugi worek i okręcić cały środek naszego pojazdu i ponownie szczepić wszystko kilkoma ZIP-ami ( łącznie ze spodem podwozia )

Myślę że dość szczelnie pomoże to zapobiegać dostania się śniegu do środka naszego pojazdu ( elektroniki w szczególności )

Pozdrawiam, Thomassino.

PostNapisane: Wt sty 17, 2012 8:33 pm 

A cha...

Ktoś pisał że LI-PO źle znoszą niskie temperatury...
lekarstwo, pakiet owinięty folią aluminiową + tewn cały worek na śmieci i zip... :)

Pozdro...

PostNapisane: Wt sty 17, 2012 9:06 pm 

całkiem dobry pomysl :D dobrze to all owinąć i nawet nawet. a czy chlodzenie silnika bedzie konieczne? czy temperatura na dworze wystarczy?

PostNapisane: Wt sty 17, 2012 11:25 pm 

To tak samo jak wystawić komputer bez chłodzenia na dwór w zimę i zobaczyć ile będzie działał.
Moim zdaniem chłodzenia nigdy za wiele :)

PS:masz aktywne czy pasywne ???

PostNapisane: Śr sty 18, 2012 8:18 pm 

Nie owijaj lipo folią, zimno nie tak bardzo mu straszne, a lubią się grzać przy rozładowywaniu - to zły pomysl.
Worki - swietne, tylko nie wiem, jak i czy w pełni się spraedzi :)

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Śr sty 18, 2012 10:09 pm 

Na śnieg i wodę to zakladasz intrbody na gore zrobione np. Z teczki na dokumenty, dół podwozia oklejony cały taśma typu power tap i jazda. Żadne torby jeden przejazd po piachu i porwana. Tu masz opisane jak zrobić fajne inter body :)
http://www.rcwroblik.pl/x_C_SKROT__P_57610115.html
Pozdrawiam i życzę miłego wycinania.

Ps. Dobra taśma-rzep jeast w obi cena za metr około 7 zł na dziale narzędzia. Gąbki ja zastosowalem nie od komputerów bo nie miałem. Tylko zmywak przyciety ostrym nożem :)

PostNapisane: Cz sty 19, 2012 7:24 pm 

Próbuję patent z workami już kolejny dzień, zero wody w środku silnik i ESC suchutkie. Dobra sprawa na szybkie upakowanie pojazdu i w drogę a te inter body to fajna sprawa aż chyba posiedzę i pokombinuję troszkę z tym :)

PS: Na li-Polka nie robiłem okrętrki z folii AL ale dałem taki pomysł, mi osobiście starcza sam worek :)

PostNapisane: Pt sty 20, 2012 4:51 pm 

jako ze nie chce zakladac nowego tematu to spytam tu. czy lipo 3s wejdzie do XSTRa czy sie nie napalać i brać 2s i czy duża to będzie różnica? bo trohe jest V

PostNapisane: Pt sty 20, 2012 6:19 pm 

Mam XSTR-a i przyznam że po odkręceniu mocowań pakietu NI-MH, pakiet 2S wchodzi... gorzej z jego przymocowaniem. Na 3S to nie liczył bym że wejdzie.

Jak coś to pisz do mnie na mail to pokaże Ci po zdjęciach jak to wygląda. thomas.mchad@op.pl

PostNapisane: Pt sty 20, 2012 6:21 pm 

a cha zapomniałem napisać że na górną belkę nie zapniesz pakietu... ja myślę o sprężynie od drukarki... dziwne co :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona