Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 5:01 am

Autor
PostNapisane: Śr lip 14, 2010 9:15 pm 

Witam szukam i szukam informacji na necie o silnikach elektrycznych o tych roznych oznaczeniach klasach 540 550 a wczesniej dziela sie one na szczotkowe i bezszczotkowe mozecie mi cos wiecej o nich powiedziec?

inne pytanie to mam 2 silniki standardowe 14,4 v gti550 czy moge je zamienic na inne lepsze tak aby nie zmieniac baterii czyli jezdzic na nimh i używac tego samego speed control ?

czy moge zamienic zebatki ( standardowe) zamontowane na silniku na wieksze ? ( tak szczeze to co mi to da wieksza predkośc czy przyspieszenie ? czy nic ?) jesli tak to na jakie ?

czy lepiej zbierac i zmieniac na bezszczotkowe i nowy speed controler ( jakies modele lepsze gorsze za normalna cene ) macie doswiadczenie i bezsensu popelniac bledy starych wyjadaczy z RC
dzieki serdeczne za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 9:59 pm 

Większa zębatka - zwiększy Ci obroty.
Nie wiem co wg Ciebie znaczy "za normalne pieniądze" ale rozumiem że nie chcesz MMM, to sensowny zostaje
Cytuj:
szczotkowe i bezszczotkowe mozecie mi cos wiecej o nich powiedziec?

"Szukajcie, a znajdziecie" :?
zamista Speed Controll pisz regiel, łatwiej sie czyta...

Cytuj:
czy moge zamienic zebatki ( standardowe) zamontowane na silniku na wieksze ?

instrukcjia wszystko Ci powie...

PostNapisane: So lip 17, 2010 10:14 am 

Dziekuje Ci bardzo Serdecznie za wyczerpujaca wypowiedz od tego natłoku informacji bardzo zreszta pomocnych aż zagotowało sie w mojej głowie nie wiem od czego mam zacząć modernizacje mojego MT Super serdecznie dziekuje !
Instrukcji nie posiadam i nigdzie na necie nie znalazłem ! pytalem tez kilku sprzedawcow o kopie albo pdf za opłata zero szans !

Szukałem i nie znalazłem dlatego pytam nie mnam pojecia po jaka cholere istnieje forum RC ( ktore zreszta umiera nie dziwie sie po tresci wypowiedzi pomocnych kolegów ) .
Przeciez to dział dla poczatkujacych wiem mam chyba prawo zapytac o pomoc w wyborze silnika czy zebatek ?
a odsyłanie do google lub isntrukcji wydaje mi sie ze jest lekko bez sensu.

"Szukajcie, a znajdziecie"
zamista Speed Controll pisz regiel, łatwiej sie czyta...
wpisz sobie w google co to jest "regiel " i co to jest speed control uwierz mi ze moze cie to lekko zaskoczyc !
oczywiscie bede sie stosował do twojego zalecenia i dzieki temu bede miał juz jeden punkt profesjonalizmu dzieki stosowaniu słowa Regiel ( Regiel – lesiste wzniesienie w obrębie danego pasma górskiego w górach wysokich)

Swoja droga po co wypowiadac sie w temacie w ktorym nie ma sie nic do powiedzenia ?

PostNapisane: So lip 17, 2010 10:41 am 

Witam . Wypowiedz kolgi według mnie była wczerpujęca . Jesteś chyba 1000 osobą , która pyta się o różnice między silnikiem szczotkowym , a bezszczotkowym !!! Poczytaj , a się dowiesz . Bender odpowiedzał Ci też na pytanie z zębatkami . Jeśli chcesz być bardzo poprawny zacznij pisać Regulator obrotów , a nie Speed control , bo nie jesteśmy w USA . Regiel to część naszego forumoweg slangu i tutaj to stwierdzenie jest poprawne . Na forum jest wysyp tematów , na które jest 1000 odpowiedzi w innych tematach . Z tym chcemy walczyć . Bender również miał temat o tuningu Esava , bo ma tel model .
Pozdrawiam

PostNapisane: N lip 18, 2010 3:45 pm 

Cytuj:
Szukałem i nie znalazłem dlatego pytam nie mnam pojecia po jaka cholere istnieje forum RC ( ktore zreszta umiera nie dziwie sie po tresci wypowiedzi pomocnych kolegów ) .

Bez obrazy ale forum umiera przez Takich jak Ty - nie chodzi mi o Tych którzy dopiero zaczynają zabawę z RC, tylko o ludzi którzy pytają o rzeczy wałkowane poraz setny, niedawno silniki BL stały się bardzo popularne, więc nie jeden pytał się o sprawy wszelakich maści związanych, z takimi napędami.
Cytuj:
nie wiem od czego mam zacząć modernizacje mojego MT

Od kupna dobrej ładowarki (od Acucella w z wyż) potem pakiety, jak padną silniki czy regiel to wtedy zacznij myśleć o BL.
Cytuj:
!(...) !(...) !(...) (...)! !

! - oznacza podniesiony ton, ja nie widzę powody do krzyku ponieważ na pytania przez Ciebie zadane, odpowiedzi można znaleźć chociażby na stronie RcAuto, np.
Silniki Bezszczotkowe
Silniki Elektryczne
Regulatory
Przełożenia
Wystarczy?
tematy te znajdują się w dziale dla początkujących na tej że stronie.
Cytuj:
Swoja droga po co wypowiadac sie w temacie w ktorym nie ma sie nic do powiedzenia ?

Gdyby nie moja dobroczynność i fakt że pamiętam swój początek niewiedział byś nawet ocb. z tymi zębatkami...
A skoro jesteś aż tak leniwy aby nawet nie zadać sobie trudu aby poszukać odpowiedzi na trapiące Cię pytania, no to już nie jest moja wina..

Ja w sumie najwięcej o napędach BL i o wszystkim z tak owymi związanym, dowiedziałem się ze swojego tematu gdzie wysiliłem się i sam szuakałem gdy byłem całkiem bezradny i już nic więcej nie mogłem wymyślić wtedy napisałem na tym forum mój wątek miał bodajże 6 stron gdzie w 85% wszystko było na temat.

Cytuj:
( Regiel – lesiste wzniesienie w obrębie danego pasma górskiego w górach wysokich)

Niech i tak, będzie za silniki w naszych modelach odpowiedzialne jest wzniesienie w górach...

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 5:15 pm 

dzieki serdecznie za odpowiedz !
ostatnio spedzilem wiecej czasu na amerykanskich forach i dowiedzialem sie sporo i o silnikach reglach i aluminiowych czesciach wiec juz nie potrzeba mi narazie wiecej . pozatym udalo mi sie tam znalezc instrukcje w pdf wiec i teraz znam roznice w przełozeniach zebatek itp wiec tez juz wiem .
co do ładowarki to polecana przez ciebie to jest ładowarka do wszystkich baterii ja wolał bym łatwa w obsłudze do nimh iu najlepiej zeby ładowała 2 baterie na raz załoze temat o takie pytanie.

a co do szukania to uwierz mi ze ta wyszukiwarka na stronie nie jest jakas przyjazna bardzo czest nie znajduje wynikow mimo ze na 100 % dokładnie taka fraza znajduje sie w nie jednym temacie

ostatnia rzecza jest bardzo czesto znajduje sie cos takiego ze ktos pytał np. o silnik do a w odpowiedziach jest super moze ten i link do aukcji alegro lub ebay lub ktos inny znalazł znow pasujacy i znow podaje tylko link ktory po okresie kilku tygodni juz nie istnieje wiec niby i tematow jest 1000-ce ale odpowiedzi dla szukajacego 5-10 wiec cieżko wyłowic i znalez akurat taka odpowiedz w ktorej albo link jeszcze działa lub ktos poprostu napisał model

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 9:09 pm 

ladowarka polecona przezemnie jest przyszlosciowa, tj. po zmianie zasilania nie bedziesz potrzebowal zmiany ladowarki.
a jej obsluga jest banalna