Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 1:22 am

Autor
PostNapisane: Cz sie 16, 2012 12:28 pm 

Witam wszystkich. Niestety nie znam sie za bardzo na tym sprzecie. Ogolnie mam pojecie, ale raczej szczątkowe. Do tej pory miałem tylko zabawki. Ale do rzeczy. Posiadam model z silnikiem szczotkowym. Jakiś czas temu spalilem regulator. A wiec udałem sie do sklepu, gdzie dobrano mi odpowiedni do tgo modelu. No i niby wszystko było ok, ale były problemy jednak z utrzymaniem modelu w ryzach, tyz. sam jezdził czasami ;- ) Teraz jest tak ,że szaleje jak opętany i praktycznie nie da jezdzic - jedzie sam do przodu, nie ma wstecznego (tylko hamulec) itp. Mysle ze to powinno sie jakos sparowac - bo regulacja trimerami (analog) nic nie daje. Regulator to himoto a aparatura reely HB6518N 27 mhz. Dodam , ze chłodzenie regulatora jest teraz OK, bo po zakupie był bardzo gorący po 30 sek jazdy - załaozyłem radiator wiekszy. Licze na jakies sugestie, bo sam chyba sobie nie poradze - szukałem w sieci, ale nie znalazłem odpowiedzi...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 17, 2012 12:47 am 

Witam !
Z twojego opisu sytuacji wynika że twój regulator jest źle zaprogramowany. Regulatory ESC można łatwo programować albo za pomocą przycisku SET i aparatury sterującej. Albo za pomocą specjalnej karty do obsługi danego regulatora rozwiązanie stosowane w droższych modelach regulatorów. Przycisk SET znajduje się zawsze na obudowie regulatora lecz czasem jest bardzo mały aby podczas jazdy nie został przypadkowo wciśnięty czasem jest też ukryty pod nalepką lub zabezpieczającym kawałkiem plastiku.
Przyczyn dlaczego model nagle sam rusza może być kilka ale najczęściej jest to nagła utrata zasięgu radioodbiornika aparatury lub zakłócenia w łączności radioodbiornika z regulatorem Aby sprawdzić to należy najpierw założyć do aparatury w pełni naładowane baterie wysunąć antenę do końca jeśli korzystamy z aparatury 27Mhz. Włożyć do modelu wypełni naładowany pakiet akumulatorów włączyć pierw aparaturę później regulator w modelu i następnie trzymając samochodzik w powietrzu dać na pilocie pełen gaz do przodu i pełen skręt w prawo lub lewo jeśli w takim układzie model nie wygeneruje szarpania silnikiem lub serwem skrętu to na 90% problem nie tkwi w aparaturze i radioodbiorniku.

Wsteczny ci nie działa najprawdopodobniej dlatego że w regulatorze masz ustawiony tryb jazdy rajdowej i wtedy zamiast wstecznego regulator wysyła impulsowe sygnały elektryczne do silnika które działają jak hamulec zwiększając opory ruchu wirnika w silniku. to jest jedno z bardziej popularnych ustawień stosowanych na wyścigach RC
aby to zmienić wystarczy zmienić tryb pracy regulatora albo na treningowy czyli 50%mocy do przodu i 50%do tyłu Albo na zwykły 100% do przodu i 100% do tyłu bez hamulca.

jeśli prześlesz mi model regulatora , aparatury i akumulatora jakiego używasz w modelu to bardzo chętnie pomogę w programowaniu i regulacji .
Mój numer GG 31218052
e-mail maciejht@op.pl
telefon kom.604453334
Pozdrawiam
Maciej Hatny

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość