Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 10:16 am

Autor
PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 12:29 am 

Witam,
mam pytanie czy ktoś może mi coś powiedzieć więcej na temat tego modelu:
http://allegro.pl/hpi-baja-5b-ss-super-stan-naprawde-polecam-i3117909687.html

wiem że aukcja się zakończyła jednak mam kontakt do sprzedawcy.
interesuje mnie czy ta baja jest warta tej ceny i co ważniejsze jak oceniacie jej stan.
jestem nowicjuszem w petrolach i nie bardzo jeszcze się na tym znam wiec będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnio edytowano Pn kwi 08, 2013 9:53 pm przez Archaon, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 7:43 am 

Nie jestem zadnym autorytetem w tej dziedzinie, bo swoja uzywana baje 5b ss kupilem jakos miesiac temu za podobne pieniadze, a zaraz po tym pojawilo sie wlasnie to ogloszenie. Gdybym nie kupil juz wczesniej, to kupil bym wlasnie ta :wink:
Wg mnie warta swojej ceny. Jezdzona na syntetyku (moja jezdzila niestety na mineralnym) , stan wyglada na dobry, i masz juz kilka czesci dolozonych (kola, wydech, szersze hexy itp), apka tez chyba nie najgorsza (mam sanwe mx3-fhss i jak dla mnie wystarcza).
Do wymiany napewno cos sie znajdzie (jak nie na juz, to napewno cos popsujesz) - takze licz sie raczej z jakimis dodatkowymi wydatkami (ja np. wymienialem sprzeglo i wahacz u siebie) - a jak nie, to tylko sie mile zaskoczysz. Przewod od fajki jakos dziwnie jest puszczony i pewnie dlatego jest przetarty i zaizolowany tasma.
Ja osobiscie bym ja kupil, ale tak jak mowie - jestem swiezakiem, wiec nie sugeruj sie za bardzo moja opinia i poczekaj na odpowiedzi osob bardziej znajacych sie na rzeczy i dluzej jezdzacych bajami :wink:
Sprobuj np. pogadac z MrMaku - on mi dosc duzo pomogl z moim modelem, a baje ma juz kilka lat i to rozne.
Pozdrawiam i wesolych...

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 1:24 pm 

Jeden z forumowiczów posiada właśnie tą baję 5b o nicku rolisav. Zawsze możesz poczytać jego komentarze różne i bedziesz wiedział jak ją używał i co w niej wymienił.

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 1:38 pm 

Moje zdanie ta temat tej baji jest następujące. W tam tym roku we wakacje chciałem kupić tą właśnie baje. Przeraziło mnie to, że gościu który ja sprzedawał przejeździł dwa zawodnicze sezony. Miała wtedy przepalone 12 litrów (sierpień 2012). Oczywiście wtedy sprzedawał ją pierwszy właściciel za 2200 zł, a tutaj jest już drugi właściciel, trochę ją pojeździł i jeszcze chce sprzedać za więcej niż kupił. Według mnie nie warto jej kupować choć by nawet, że jest już trochę "wytyrana" i ma trochę litrów przepalone :/ Jest to tylko i wyłącznie moje zdanie. Decyzja należy do ciebie ;)

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 2:40 pm 

Napisz do pierwszego właściciela i sobie pogadaj :) : viewtopic.php?f=13&t=63188&p=400421&hilit=baja&sid=23bf2808e4bdb8855041cd840d1d83ea#p400421
Dzięki temu linkowi możesz określić mniej więcej od kiedy roli jest właścicielem oraz podpytać się poprzedniego użytkownika jak się sprawowała i jak o nią dbał.
A tu masz dokładny jej opis przy pierwszej sprzedaży: http://archiwumallegro.pl/hpi_baja_ss_z ... 76592.html
tu fotki które są w archiwum: https://plus.google.com/photos/10087484 ... banner=pwa

Pamiętaj, że II właściciel mógł w nią trochę zainwestować i te linki nie musza odzwierciedlać stanu teraźniejszego.

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 5:08 pm 

Wielkie dzięki za sugestie i podpowiedzi. Na dzień dzisiejszy lekko zbiłem z ceny.
co do silnika to na ebayu silnik 26 ccm można w okolicy 500 zl kupić (chyba).
Pownikam jeszcze i zobaczę co wyjdzie.

BDW. - chce ktoś kupić TNX 5.2r po wypaleniu 5; paliwa ?
cena do uzgodnienia.

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 5:16 pm 

Jak chcesz kupić silnik do baji to najlepiej firmy Zenoah. Trochę kosztują, ale na silniku lepiej nie oszczędzać ;) Silnika i innych części szukaj na www.davesmotors.com

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 5:47 pm 

Witam , ja kupiłem Baje od MrMaku jako wersja 1.0 najsłabsza z tego co czytałem , przez 2-3 miesiące nic , może jeszcze inaczej NICCC nie wymieniałem , może świeca się u mnie zepsuła , po jakimś czasie była kasa to ją pod-tuningowałem , , kupiłem też za nie małą kasę chyba 2200zł było , ale kupiłem , od kogoś pewnego komu mogłem zaufać , co do tej w aukcji są zwykłe wahacze i koła , do tego wymiana tłumika na rezonans , karoska ładna nawet , ale 25xx zł nie jest warta , tym bardziej że w zawodach jeździła , chociaż u zawodników modele mają się lepiej ogólnie niż u kogoś gdy model do zabawy służy , (cały czas musi być na chodzie ) w sezonie , co do tej baji na razie nic nie musisz wymieniać (jeśli pali i jeździ) , ja bym poczekał z miesiąc może 2 , będą następne , chyba że ci się pali to kup .

OSŁONA FILTRA
TŁUMIK Dom v2
NAKLEJKA W OGNIE
NOWY SILNIK FUELIE 26S

PostNapisane: Śr kwi 03, 2013 10:31 pm 

rozmawiałem z 1 właścicielem (dzięki za wskazówkę MrMaku).
zgodnie z tym co usłyszałem to po każdym sezonie wymieniane były wszystkie bebechy silnika (wał, tłok łożyska itp).
łącznie baja przelatała około 20 - 25 l paliwa, z czego po wymianie bebechów około 5 l.
z tego co usłyszałem to wygląda na to że jej stan jest bdb.

PostNapisane: Cz kwi 04, 2013 11:02 pm 

Witam moje zdanie jest takie , jeżeli po upewnieniu się (dzwoniąc do pierwszego właściciela) że silnik i elektronika , które są najważniejsze w modelu no i pozostałe podzespoły (plastiki i sprzęgło) są sprawne , zaobserwowanych zdjęć widzę , że jedynie tylny prawy dolny wahacz jest do wymiany , widoczne pękniecie osobiście bym kupił ten model , ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie pozdrawiam.

PostNapisane: Pn kwi 08, 2013 9:52 pm 

już nie aktualne - bajka jest już u mnie. Jeszcze nie odpalałem jednak na tę chwilę jest ok. mogło by być lepiej no ale...

PostNapisane: Wt kwi 09, 2013 5:51 am 

Koniecznie napisz jak wrazenia :wink:

Sakura D3 BL

PostNapisane: Śr kwi 10, 2013 2:55 pm 

Wrażenia są BARDZO pozytywne.
całkowity koszt wyniósł mnie niecałe 2400.
Model był mocna przybrudzony (trawa, błoto itp.) więc umyłem go nieco.
Pojechałem na myjnię samoobsługową i umyłem go myjką wysokociśnieniową.
Dla tych co się boją takich eksperymentów powiem że nie ma strachu. trzeba tylko uważnie myć tam gdzie jest elektronika.
W domu otworzyłem puszkę z elektroniką i wytarłem niewielka ilość wody jaka się tam dostała. musiałem również zdjąć i wysuszyć filtry.
Dziś odpaliłem model i ku mojej uciesze odpalił przy 2 szarpnięciu. Silnik chodzi równo i bez niepokojących odgłosów.
Na gaz reaguje natychmiast i szybko wchodzi w obroty.
Musiałem ustawić fail save na apce bo zamiast hamować dawał gazu :).
Miałem jeszcze ze 2 takie kosmetyczne sprawy. Ogółem nic wielkiego.
Z takich rzeczy które będzie trzeba wymienić przy okazji to przewód do świecy, wahacz dolny na tyle i kupić opony na asfalt bo te które są z tyłu to tylko do driftu się nadają (slik).
cieszy mnie karoseria bo poza kilkoma miejscami gdzie jest już nadwyrężona to jej stan oceniam na 4. jako że to kewlar to pewnie jakoś ją zreperuję i będzie mi jeszcze służyła bardzo długo.
Nie licząc obdrapań i obić wynikających z normalnej eksploatacji to stan Bajki ocenił bym na dobry/bardzo dobry.
jak już się z nią oswoję to pewnie jeszcze coś napiszę.

PostNapisane: Śr kwi 10, 2013 4:02 pm 

No to sie fajnie ze jestes zadowolony :wink:
O myciu na myjce slyszalem, ale jakos jeszcze nie probowalem - wydaje mi sie ze to jednak nie najlepszy pomysl, chociaz ludziska tak robia i jakos baje nadal jezdza.
Zajzyj do sprzegla, bo moja jak kupilem to tez bylo wszystko niby ok, a jak rozebralem to sie okazalo ze okladziny sa moze po milimetrze i to tylko na bokach bo srodki byly juz do golego metalu wydarte , a przez to moze sie ten koszyk rozwalic.
Co do opon to moje tarmac bustery wygladaja podobnie. Ja wlasnie 2 dni temu zajechalem na asfalcie stare dirt bustery, bo tych pinow i tak juz na nich nie bylo, a po asfalcie jeszcze pare godzin w sumie posmigaly. Fakt ze z przyczepnoscia nie bylo moze najlepiej, ale "zal" bylo wyrzucac. Dopiero ja sie jedna do pianki przetarla to sie z nimi pozegnalem.
Takze polecam oczywiscie kupic, ale te co masz to jeszcze "dokoncz" bo one jakos naprawde szybko sie zuzywaja :wink:

Sakura D3 BL

PostNapisane: Cz kwi 11, 2013 5:36 pm 

Sprawdziłem sprzęgło. jest około 1mm okładziny. równomiernie na całej powierzchni. Przy okazji widziałem że dzwonek jest nierównomiernie ścierany. Są minimalne bruzdy. Oceniam jednak że jeszcze posłuży.
Już kombinuję jak tu ją przerobić wizualnie :twisted: