Za namową Bartka pozwoliłem sobie założyć nowy temat w którym chciałbym zapytać was, tych którzy bawią się modelem Baja dłużej niż ja o silnik po modyfikacjach, który mógłbym założyć zamiast ori 26cm3 do mojej baji ss. Kupiłem Baję w październiku zeszłego roku i po złożeniu zacząłem dość mocno eksploatować. Pomimo że jest to mój pierwszy model opanowałem go dość szybko i na dzień dzisiejszy bardzo interesują mnie modyfikowane silniki. Bardzo długo przeglądałem forum za czym zdecydowałem się napisać mojego pierwszego posta i wiele tematów przeczytałem. Nie ma jednak za dużo informacji na temat silników typu potrol. Wiem już że dość duży przyrost mocy daje tłumik ( o ile w ogóle można nazwać go tłumikiem ) Dominator V2. Jednak w połączeniu z silnikiem 26cm3 obawiam się że nie zaskoczy mnie jakoś specjalnie. Jaki silnik polecilibyście mi wiedząc że na ten cel mam przeznaczone około 500$ ? No chyba że ktoś ma na oku coś na prawdę super gdzie cena byłaby wyższa to też rozważę. Zamówiłem już exhaust system DDM V2 i czekam na dostawę, więc fajnie byłoby gdybym ten wydech mógł również zastosować w nowym silniku. W niedługim czasie chciałbym spróbować startów w zawodach. Od Bartka już wiem że do zawodów są dopuszczane modele z nie wielkimi przeróbkami, więc po zakupie mocniejszego silnika ten który mam teraz dostosuję zgodnie z przepisami i to on właśnie będzie służył jako silnik na zawody. Mocniejszy silnik chciałbym do treningów i zabawy. Mieszkam w Norwegii i mam fajne miejsca gdzie można bez przeszkód pośmigać nie denerwując nikogo hałasem. Ostatnio wziąłem moją baję na spacer przed samochodem gdzie ja sterowałem modelem a mój kolega prowadził samochód. Stwierdziłem że silnik 26cm3 jest troszkę za słaby i model jest za wolny. Myślałem początkowo o skrzyni 2 speed ale ponoć są troszkę problematyczne. Pomyślałem że może warto byłoby założyć mocniejszy silnik i spur gear zapewniający większą prędkość maksymalną. Proszę o porady jaki silnik polecilibyście. Chciałbym zakupić coś kompletnego ... z gaźnikiem, filtrem i sprzęgłem. Chciałbym żeby owy silnik był możliwie jak najmniej awaryjny i najmocniejszy. Za pewne któryś z silników Zenoah, ale który ? W jednym z tematów znalazłem polecaną przez Bartka stronę ...
http://www.davesmotors.com/s.nl/c.88503 ... y.27867/.f ... i tam mnóstwo fajnych zabawek

Niestety nie wiem którą z nich wybrać abym był zadowolony. Zapraszam do dyskusji. linki, parametry, i własne doświadczenia mile widziane