Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 4:52 pm

Autor
PostNapisane: Śr mar 02, 2011 10:45 pm 

Witam, mam pytanie w sprawie tego modelu. Mogę być w posiadaniu podwozia do tego modelu za przysłowiowy bezcen :-) . Czy jest opłacalne składanie tego modeliku od podstaw? Miałbym kompletne podwozie z amorami, ale bez kółeczek.Ewentualnie jaki silnik radzicie, czy da rade tam wpakować silnik zenoah firmy FG lub z Baja 5b? Chodzi mi już o jakiś lepszy motor. I czy jest opłacalny taki interes. Wiadomo silnik,bak,koła,serwa i cała reszta też trochę szarpnie po kieszeni :) .Nie śpieszy mi się z modelem więc mam czas wszystko kompletować. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 03, 2011 12:53 pm 

Mając tylko samo podwozie najdroższe do kupienia byłyby koła(około 200-300zł używane) oraz buda(używana 100-200zł a nowa jakieś 400zł) do tego silnik za jakieś 600zł(Nowy). Poza tym apka i serwa minimum 200-300zł i te drobiazgi które wymieniłeś jak bak, zębatki itd. Robi się z tego pożądna sumka. Bardziej by Ci się opłacało wziąść to na części a kupić kompletny używany model w dobrym stanie za jakieś 1500zł. Zresztą zależy też ile ten bezcen wynosi. Kompletny model Carsona Attacka jest teraz na allegro za 800zł i to jest dobra cena bo Carson robi bardzo dobre petrole. Poza tym za 1500zł można wyhaczyć już jakieś FG 4x4...

Pozdr

PostNapisane: Cz mar 03, 2011 3:33 pm 

No 4x4 to by było najlepiej jak na takie gabaryty :D . Jak to jest z tuningiem do petroli np. taki wydech rezonans dużo daje? Co jeszcze się stosuje, żeby był większy power (wiem, że sprężynę na sprzęgle się wymienia aby zabierała dopiero przy większych obrotach), ale co oprócz tego? Poczekam jeszcze jeśli chodzi o modelik, może się coś nadarzy za małą kasę. Jeszcze jedno, czy Carsona Commanche da się przerobić na 4x4? Jak nie to poszukam coś z takim właśnie napędem, bo wtedy dopiero będzie zabawa. Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz mar 03, 2011 6:18 pm 

Tuning generalnie jest dosyć drogi jeśli chodzi o aluminiowe zamienniki oryginalnych części. Dobry rezonans kosztuje ok 500-600zł ale jest to najlepsza rzecz w jaką można zainwestować jeżeli chodzi o przyrost mocy. Nawet zmiana silnika na większy nie daje takiego wzrostu mocy. Comanche`a nie przerobisz na 4x4. Zresztą napęd 4x4 na petrolu nie daje takiej frajdy z jazdy jak 2WD(kwestia gustu rzecz jasna). A tak z ciekawości to ile chciał za to gołe podwozie?

Pozdr

PostNapisane: Cz mar 03, 2011 6:45 pm 

Tego sie kompletni nie opłaca kupowac. wyjdzie Ci koło 2000 zł jak nie wiecej.. Za te pieniadze lepiej kup dobrego Savage bedziesz miał owiele wiecej frajdy za te same pieniadze jak nie mniejsze..

TRAXXAS Slash vxl 2wd (szatan)
HPI Sprint 2 sport BMW E92 /// M3
GG: 9139535

SORY ZA BŁĘDY

PostNapisane: Cz mar 03, 2011 8:39 pm 

Szczerze wolałbym petrola z wiadomego powodu tzn. jego wielkości i czasu jazdy. Chcę model, który odpale i jeżdżę bez jakiś ***** związanych z grzałką do świec i ciągłego regulowania silnika :D bo to już nie jest frajda z jazdy. Oczywiście są fajne modele nitro, ale jakoś mnie to nie kręci. Czy oprócz FG i ATA są jeszcze jakieś sklepy z częściami do petroli? Jest ktoś kto zamawia części zza granicy, bo ja się na tym kompletnie nie znam ?

PostNapisane: Pt mar 04, 2011 12:45 pm 

Jest jeszcze RCwróblik i HPI ale oni mają części do modeli sprzedawanych przez siebie czyli Himoto i Baji. Kolego Marku po co proponujesz Sava komuś kto chce petrola? Za 2000zł kupi porządnego używanego petrola. Moim zdaniem nitro się do nich nie umywa ale to już kwestia gustu i upodobań. Niestety w PL petrole są nadal mało popularne i tak na prawdę nawet jakby powstał jakiś sklep to nie miał by wielu klientów. Musimy jeszcze poczekać. Co do zakupów w zagranicznych sklepach to jak masz kartę albo konto bankowe to nie jest to żadnym problemem. Kwestia tylko kosztów przesyłki i czasu oczekiwania.

Pozdr

PostNapisane: Pn mar 07, 2011 5:50 pm 

Chodziło mi oto, ze czasem lepiej kupic cos(savage xl) pozadnego z niższej pułki a nie cos(petrol) w co trzeba inwestowac z wysokiej.
Fakt ze z petrolami jest mniej "piepszenia" ale tez oto w tym chodzi..

TRAXXAS Slash vxl 2wd (szatan)
HPI Sprint 2 sport BMW E92 /// M3
GG: 9139535

SORY ZA BŁĘDY

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 8:23 am 

Mam Comancha i frajdy z nim co nie miara, ale ma 1 (jak dla mnie b. poważną wadę). Jest wielki i jak mieszkasz w bloku to serwisowanie go jest koszmarem. Żona się wścieka jak go rozbieram, bo jak chcesz go dobrze traktować to niestety musi to trwać a najczęściej nie wyrobię by go rozebrać, wyczyścić, nasmarować i złożyć 1 dnia.

Z cenami koledzy trochę przesadzili. Da radę wyhaczyć taniej części, ale imho lepiej kupić gotowca lub np. uszkodzonego i go naprawić. Wyjdzie z pewnością taniej.

Części kupisz też na nitrotek.pl. Chiński petrol którego tam sprzedają jest praktycznie kopią Comancha.

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 9:10 am 

Akurat kupowanie z nitroteka auta czy części bym odradzał. Bardzo słaba jakość wykonania i ni jak się ma do Carsona. Poza tym cena 2000zł za chińczyka jest śmieszna jak za 2200 można mieć nowe FG. Zresztą najlepiej zadzwonić do nich wcześniej bo to że na stronie pokazuje że część jest dostępna nie znaczy że ją mają na sklepie.

Pozdr

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 9:57 am 

Większość części jest identyczna, przynajmniej w dotyku. Nie badałek składu chemicznego tworzywa :P

PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 11:43 am 

Z własnego doświadczenia wiem że są z gorszej jakości platiku. Poza tym nie napisałem że nie pasują tylko żeby ich unikać. Sam mam Carsona i Shengqi i wiem co mówię. Są identyczne ale jakość wykonania jest o klasę gorsza u chińczyka.