Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 7:33 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: koszty petrola
PostNapisane: So sty 15, 2011 3:32 pm 

Witam mam kilka pytań o petrolu n baja 5b ss
Ile pali około za 1 godzine srednio agresywnej jazdy ?
ile czeba mieć około na serwis rocznie przy jazdzie około 5min dzienie
jaka jest max V baji
dobrze wyprzymuje skoki??
Co ile litrów czeba serwisz
I ogólnie wszystko dla początkującego o petrolach

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sty 15, 2011 5:49 pm 

witaj.
1. jeden bak starcza na około 45 min jazdy
2.w baji na serwis wydaje sie bardzo mało , wiadomo czasami leca sprzęgła , przy większym dzwonie wahacze i inne części zawieszenia :)
3. v max to około 60-70 km/h
4. skoki wytrzymuje dosyc dobrze , zależy jak ustawimy amortyzatory :)
5.serwis, zależy czego :), sprzęgło zalezy jakie , ale seryjne około 10-15 l, a silnik oryginalny jest kijowy (hang Yang) wytrzymuje około 30-40l i zmiana tłoka :)

PostNapisane: So sty 15, 2011 7:22 pm 

Witam,
przy jeździe średnio agresywnej bak starczy nawet na godzinę jazdy. Nie da się dokładnie określić kwotę którą będziesz musiał wydać na serwis Baji, bowiem wszystko zależy od terenu po którym jeździsz, silnika a także stylu jazdy. Utrzymanie Baji jak każdego modelu spalinowego kosztuje pare zł, moim zdaniem nie jest to bardzo mało jak napisał mateuszgq ( Zakładając że nie zniszczymy żadnej częśći, a wymienimy jedynie te które zużyły się wskutek eksploatacji). Co do prędkości maksymalnej , nie jest to bardzo istotne, dużo ważniejsze jest przyspieszanie. Dla twojej informacji, w zależności od przełożenia prędkość waha się od ok. 60km/h do 130 km/h.
Co do skoków- przy prawidłowych lądowaniach nic się nie dzieje, gorzej gdy model wyląduje do góry kołami i do tego zacznie koziołkować . Wtedy zdarza się że któreś z mocowań pójdzie i trzeba je wymienić. Oczywiście nic od byle czego nie pójdzie, mówię tu o większych skokach :wink: Częstotliwość serwisowania danych podzespołów masz rozpisana w instrukcji. Mateuszgq-u, po 10 litach w SSce są już same szczęki, ślad po okładzinach ginie po ok 5-7L :wink:

pozdr.

PostNapisane: So sty 15, 2011 7:52 pm 

A jak jest z carson attack często się psuje? opo ilu litrach co trzeba wymienic i np jaki jest koszt wymian rzeczy po 5 litrach

PostNapisane: N sty 16, 2011 9:35 am 

Co do okładzin nie zgodzę się. Moje się dobrze trzymają, a nie zmieniałem (może za mało hamuje :) ).
Prędkość jak kolega napisał waha się. Ja na asfalcie osiągnąłem 70km/h na standardowym silniku i wydechu (SS).

Myślę, że nie będzie dużej różnicy w częstotliwości serwisowania Carsona w porównaniu do Baji. Zmieni się koszt części jedynie.

PostNapisane: N sty 16, 2011 11:39 am 

A 500zł wystarczy na naprawy carsona attacka jeśli moge sprowadzać z ameryki??A i mam pytanie czy to prawda że carson to 30min jazdy 1 godzina regulacji??
A i mam pytanie jaki model będzie dla mnie najlepszy nitro czy petrol będę dużo jezdził więc dużo zaoszczędze na paliwie co lepsze ??
A i czy ogulnie czy carson attack dużo się psuje??

PostNapisane: N sty 16, 2011 12:26 pm 

z ta regulacja to nie prawda, ja mam carsona gas blaster , wyregulowalem go raz i po tym wyjezdzilem chyba z 5 zborników do nastepnej regulacji, czy carson sie psuje. to tak samo jak z baja, zalezy jak i gdzie jezdzisz, jednak jest on dość dobrze wykonany u mnie jedynie zwrotnice sie sypaly jak szalone oraz po 3 przejezdzonych litrach amortyzatory zaczely puszczac olej a tak to nic sie nie działo, sprzeglo wymienilem po 16 litrach.
Jezeli zamierzasz duzo jezdzic modelem to na pewno petrol bedzie tanszy w utrzymaniu niz nitro, dla przykladu ja potrafie w ciagu tygodnia wyjezdzic 2-3 zbiorniki :) co przy podobnym czasie jazdy modelem nitro musiał bym mieć sporo jak wiadomo drogiego paliwa :)

PostNapisane: N sty 16, 2011 12:28 pm 

Ja mam Carsona Attacka i klona Comanch`a. Różnica jest kolosalna między nimi. Jakość podzespołów i plastików w Carsonie to niebo w porównaniu do tego co jest w klonie. Nie wiem kto Ci naopowiadał z tą regulacją ale powiem że jeżeli już takie problem występują to z silnikami PT natomiast starsze modele Carsona były wyposażone w silniki Chung Yang. Nie zgodzę się w tym momencie z Mateuszem bo to co napisał o wymianie tłoka to nie prawda jeżeli prawidłowo się eksploatuje silnik. Mój ma już dobrze po 40l i nic takiego się nie dzieje. Nie oczekuj również że ustalisz sobie 500zł na serwis rocznie i Ci to starczy bo nie da się tego obliczyć ani przewidzieć. Ceny części do Carsona czy FG są trochę mniejsze niż do HPI ale mimo wszystko to są spore wydatki. Jeżeli chcesz ostro skakać to pamiętaj że petrol nie ma takich możliwości jak nitro. Duża masa a więc większe straty w przypadku złego lądowania. Poza tym ciężko tą masę wzbić wysoko w powietrze i dobrze nią wylądować. Mogę jeszcze dodać na koniec że ja w tamtym roku jeżdżąc modelem(Carson) od maja do października zepsułem zwrotnicę i dwie zębatki oraz spaliłem serwo ale to wszystko zależy od indywidualnych rzeczy takich jak styl jazdy, teren po jakim jeździsz oraz sposobu w jaki model serwisujesz.

Pozdr

PostNapisane: N sty 16, 2011 3:07 pm 

ogulnie mam dużo czasu więc moge jedzić nawet 5 godzin dzienie ale bym zbankrutował a i mam pytanie jaki jest dobry petrol i za ile kupie takiego carsona?? A i cieżki jest tego serwis??A i czy taki http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... =125&ty=33 a teren na jakim będe jezdził to piasek czasem błoto czasem asfalt a skoki to chodzi mi o takie żesię płasko lecie niewyżej niż 1m i ogulnie np jak mówicie że co ileś tam coś wymianialiśćie to możecie podać ceny tych częsci??Ogulnie moge też coś z usa sprowadzić a i jaka jest cena poszczegulnych petroli??

PostNapisane: N sty 16, 2011 4:49 pm 

Google nie gryzie. Nowy petrol kosztuje w granicach 2000-3000zł no chyba że mówimy o Baji to wtedy dobija się do 4000zł. Używane można dostać znacznie taniej ale jest ryzyko kupienia chłamu. Dla przykładu ja za swojego Carsona rok temu od użytkownika forum zapłaciłem 700zł bez apki. Ceny przykładowych części w PL:

http://www.zabawki-modele.pl/catalog/in ... 077624a010

http://www.fg-polska.pl/oss/catalog/index.php

Sklep z Niemiec:

http://www.rc-car-online-shop.de/lshop, ... 3,,,,,.htm

Przejrzyj sobie te strony i będziesz miał pogląd ile co kosztuje. Generalnie naprawy w petrolach nie są tanie zwłaszcza jak się zaliczy jakiegoś dzwona. Ze sprowadzaniem z USA to różnie bywa. Nie zawsze się opłaca zwłaszcza jak Ci paczkę oclą.

PS. I weź człowieku słownik ortograficzny do ręki bo nie da się czytać tych byków...

PostNapisane: N sty 16, 2011 8:21 pm 

a http://allegro.pl/traveller-skala-1-6-i1416624579.html dobry??

PostNapisane: Pn sty 17, 2011 7:34 am 

http://cgi.ebay.com/1-5-RC-23cc-Compati ... 27b7f37ee2 to jest baja 5b?>? albo http://cgi.ebay.com/VG-Racing-HPI-Baja- ... 3f0683773f

PostNapisane: Pn sty 17, 2011 8:02 am 

bakokrk napisał(a):
http://cgi.ebay.com/1-5-RC-23cc-Compatible-kits-Fit-HPI-Baja-Buggy-5B-SS-/170589912802?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item27b7f37ee2 to jest baja 5b?>? albo http://cgi.ebay.com/VG-Racing-HPI-Baja- ... 3f0683773f

Ad 1. Compatible kits Fit HPI Baja - chyba już wiesz.
Ad 2. Tak, to Baja. Ale Ty jej nie kupisz :mrgreen: Zastanów się teraz dlaczego :shock: :mrgreen:

PostNapisane: Pn sty 17, 2011 6:42 pm 

Mam pytanie dacie jakiegos petrola w usa i mam pytanie za ile najtaniej można kupic baje 5b w usa za ile nową a za ile u uzywaną a za ile jakiegoś innego petrola

PostNapisane: Pn sty 17, 2011 8:14 pm 

Do usunięcia...

Ostatnio edytowano Pn sty 17, 2011 8:15 pm przez Andrzej Trzeciak, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona