Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 2:12 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz maja 30, 2013 2:20 pm 

Witam serdecznie.

Planuje zakupić Mavericka iON'a, jednak mam duży dylemat. A mianowicie nie wiem którą wersję wybrać.

SC, czyli Short Course - nie podoba mi się, brzydka karoseria
MT, czyli Monster Truck - też odpada, nie podoba mi się
XT, czyli Truggy - model bardzo ładny, jeździli nimi na lidzę ion, ciekawe koła (większe od xb), zderzak z przodu (przydaje się ;) ) LINK: http://allegro.pl/model-terenowy-hpi-ma ... 97709.html
XB, czyli Buggy - bardzo ładna, sportowa sylwetka, piękny spojler z tyłu, na minus mało miejsca pod karoserią, mniejsze koła LINK: http://allegro.pl/auto-hpi-maverick-ion ... 97665.html

Samochodzikiem będę jeździł przed domem, czyli na żwirku, ziemi, piachu, wertepach w lesie. Czasem zdarzą się nie równości w lesie, np. korzenie, dziury itp Chciałbym nim skakać jakieś nie wielkie hopki, czasem polatać po domu. Na dywanie raczej jeździć nie będę - nie mam gdzie (wydaje mi się, że oba się na to nadają).

Dokupiłbym do niego LiPo, taki: http://www.rc-team.pl/redox-1800mah-p-29075.html Z tego co wiem, to wejdzie bez problemu. Boje się tylko, że spalę regulator :roll:

Proszę o pomoc, wszystkie za i przeciw.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 2:31 pm 

Jak już chcesz kupić takie badziewie to weź Truggy.
Najbardziej zwrotne i przyjemne w prowadzeniu.
Jak wsadzisz li po to nic nie powinno się stać ale musisz pamiętać że ten regulator nie ma odcięcia przy niskim napięciu i będziesz potrzebował buzzer.
Wiesz że do li po musisz mieć odpowiednią ładowarkę ?
Sprawdzaj czy masz dobrą temperaturę silnika bo przy li po może się grzać. Jak będzie to załóż radiator.

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 3:30 pm 

Pozwolę sobie zacytować jednego użytkownika:
Irek Działkowski napisał(a):
Naprawdę to autko daje radę nawet w rywalizacji z modelami asso na dużo mocniejszych silnikach bezszczotkowych. (...) Na technicznych sekcjach toru ścigałem się jak "równy z równym" (...) bez żadnych problemów technicznych z modelem. (...) iON może spokojnie konkurować w "pudełkowej" wersji z super "wypasionymi" modelami z górnej półki. (...) Uważam iON-a za najlepszy stosunek jakości do ceny w tym segmencie modeli kołowych rc - najlepszy wybór dla osób chcących spróbować tego hobby nie inwestując dużej kasy.

Wnioskując po ostatnim, pogrubionym zdaniu, jest on przeznaczony dla mnie, bo to mój drugi model i jeżdżę dopiero około pół roku. Nie będę nim jeździł na zawody - tylko zabawa.

Co do lipo - o ładowarce wiem, boję się tylko o regulator, bo w moim Macnum'ie już spaliłem od zwykłego lipo 2S 7,4 V ...

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 3:47 pm 

Irek sądzę po nicku pisał właśnie o jeździe po torze na zawodach. Zapewne torze dywanowym. Jest to model plastikowy co czyni go lekkim i rzeczywiście mógł konkurować z lepszymi modelami.
Mimo tego w terenie się nie sprawdzi. Jedno uderzenie o jakiś korzeń i na pewno coś będzie urwane. Plastikowe ataki dyferencjałów sądzę że długo też nie podziałają.

Mimo tego w tej cenie nie ma nic innego, nie zniechęcam Cię do kupna tylko wyrażam swoją opinię o tym modelu.
Miałem go w ręce i nie zachwyca.

Twoje obawy co do regulatora są jednak słuszne.
Najgorsze jest właśnie to że serwo skrętu, odbiornik i regulator jest zintegrowany w jedno. Cokolwiek Ci się uszkodzi musisz wymieniać całość.

Jak dla mnie ten model nie jest godny uwagi, mimo tego że kiedyś gdy miałem zajawkę na małe modele zastanawiałem się nad nim.
Osobiście wolał bym dołożyć te 60zł i kupić HPI Racing MINI RECON.

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 4:17 pm 

Cytuj:
Plastikowe ataki dyferencjałów sądzę że długo też nie podziałają.
Bez przesady. W micro to standard, nadmiar mocy może przyjąć na siebie dyferencjał kulkowy - ale przy standardowym silniku raczej ich nie zmieli nawet przy całkowitym zablokowaniu mechanizmu różnicowego. W swoim chińskim maleństwie zajechałem odbiór i atak silnika, a korona i atak dyferencjału wyglądają jak nowe (silnik i regulator wymieniony na mocniejszy). Zresztą ostatnio zacząłem szukać informacji na temat modeli w skali 1:10 i tam też w większości siedzą plastiki.

Co do wyboru między Mini Reconem a Maverickiem... jak dla mnie bez różnicy, ale chyba lepiej posłuchać kogoś kto miał obydwa modele (Irek). Co do zespolonego odbiornika z regulatorem, jeśli się spali, to do oszczędzonej kwoty 60zł raczej nie dużo będziesz musiał dokładać aby kupić coś na zastępstwo.

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 4:32 pm 

HPI Mini Recon w ogóle mi się nie podoba - kwadraciak jak nie wiem.

Regulator jest niestety zespolony z odbiornikiem, ale na LiPo jeździłbym ostrożnie, a później zainwestował w bezszczotkę (oczywiście jak mi się spodoba ;)).

Słyszałem, że o regulator nie muszę nadmiernie martwić po założeniu LiPo, jednak silnik będzie się mocno grzał. Pomyślałem, że mógłbym dokupić radiator. Dałoby to radę?

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 4:57 pm 

Zintegrowany odbiornik z regulatorem kosztuje 90zł.

Wyrażam swoją opinie, bo miałem te dwa modele w ręce. Co prawda nie jeździłem nimi i zrozumiem jeśli mnie nie posłuchasz.

Iony mają plastikowe ośki, dodam.

Jeśli kierujesz się wyglądem to idź do marketu i kup piękne autko do 150 zł :)

Radiatory dają rade, a tam powinien się zmieścić.

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 7:58 pm 

@up
Nie pisz bzdur bo trzymać a jeździc to dwie różne sprawy.
Sam miałem kiedyś mikrusa rc18b całego plastikowego. Nawet wałek główny był plastikowy a potworka od reedy 280 wytrzymywał bez problemowo. Sam się wtedy dziwiłem po co komu metalowy napęd jak plastikowy się nie zużywał.
Co do tematu. Wybierz taki, który Ci się bardziej podoba ponieważ różnicy w jeździe praktycznie nie ma. W terenie na pewno sobie poradzi z tym, że pamiętaj że to ma mały prześwit ( więcej jak 35mm chyba nie ma seryjnie).
Co do elektroniki to zawsze można ściągnąć z chin bezszczotkę, serwo i apke a to co dostaniesz z modelem sprzedać.

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 8:07 pm 

Michaellus napisał(a):
Sam miałem kiedyś mikrusa rc18b całego plastikowego. Nawet wałek główny był plastikowy a potworka od reedy 280 wytrzymywał bez problemowo. Sam się wtedy dziwiłem po co komu metalowy napęd jak plastikowy się nie zużywał.

Porównanie piękne. To jak porównywać TC6.1 do FF1.

Niech kupi, a za jakiś czas będzie przyznawał mi racje.

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 8:08 pm 

sebas86 napisał(a):
Zresztą ostatnio zacząłem szukać informacji na temat modeli w skali 1:10 i tam też w większości siedzą plastiki.

O jakich konkretnie modelach mówisz ? I o które zębatki Tobie chodzi ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt maja 31, 2013 1:13 pm 

Michał Głąb napisał(a):
Irek sądzę po nicku pisał właśnie o jeździe po torze na zawodach. Zapewne torze dywanowym. Jest to model plastikowy co czyni go lekkim i rzeczywiście mógł konkurować z lepszymi modelami.
Mimo tego w terenie się nie sprawdzi. Jedno uderzenie o jakiś korzeń i na pewno coś będzie urwane. Plastikowe ataki dyferencjałów sądzę że długo też nie podziałają.

Cóż... trzymałeś go w rękach i nie wzbudzał zaufania - Twoje odczucie.
Ja tym modele jeździłem ( i jeżdżę dalej) 9 miesięcy (intensywnie) i różne przygody miałem po drodze, ale nic nie pękło, ani się nie urwało. Jedynie wymieniłem c-huby przednie bo luz chińczyka zwiększył się mocno :) . Co do dyfrów to nie wiem z jakiego tworzywa są zrobione, ale zapewniam, że wytrzymają dłuuugo (ja do tej pory w swoim nie widzę śladów zużycia).
Co do jazdy w terenie to oczywiście, żaden model nie wytrzyma jeśli będziemy jeździć nierozważnie. Ja śmigam nim na swoim torze off-road dla mikro i żadnych problemów z czymkolwiek.
Posiadam wersję XB i dalej będę powtarzał, że jeśli nie chcemy inwestować w zabawki a się pobawić to jest to strzał w przysłowiową dziesiątkę.

PostNapisane: Pt maja 31, 2013 3:25 pm 

Ralf2107 napisał(a):
O jakich konkretnie modelach mówisz ? I o które zębatki Tobie chodzi ?
Wyraźnie zacytowałem fragment mówiący o jakie zębatki chodzi. Przykładowe modele TA 10B44, XRay XB4, Kyosho Lazer ZX-5, na razie z tego co widziałem to chyba tylko Team Durango ze swoim DEX410 się wyłamuje i ma metalowe zębatki dyferencjału.

PostNapisane: So cze 01, 2013 8:58 pm 

Dzięki za odpowiedzi. Jednak wciąż mam dylemat, którą wersję wybrać :/ W XB podobają mi się niektóre zastosowania, np. karoseria bez spinek (na rzepy do płyty). XT ma swój charakter, ładna sylwetka. Poczuję jakąś różnicę w jeździe?

PostNapisane: N cze 02, 2013 4:02 am 

XB to buggy niskie i bardziej przeznaczone na ubite tory.
XT to truggy większe koła większy prześwit.
Tragusem się łatwiej jeździ.

PostNapisane: Pn cze 03, 2013 5:16 pm 

Jak Ty miałbyś brać takie "dziadostwo" to wziąłbyś xb czy xt? Wydaje mi się, że u mnie bardziej sprawdzi się xt, jeżdzę po nie równych torach ziemnych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona