Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 12:54 pm

Autor
PostNapisane: Pt gru 30, 2005 11:55 am 

Aktion RC wypuścił, jak co roku przed Świętami, kolejną konwersję do HPI Micro RS 4. Dwa lata temu był to Micro Hybrid, rok temu Sleeper, a w tym roku - cóż - histria zatoczyła koło mamy Gen 2, który jest powrotem do Micro Hybrid. Okazało się, że silniki 540 w modelu 1/18 bardziej fascynują klientów niż 480-ki - nawet przy zastosowaniu dziewięciu cel.

Nowe podwozie oferowane jest w trzech wersjach:

* 540i - do akumulatorów li-po - podłoga jest płaska, dzięki czemu można przykleić akumulator na taśmę dwustronną,

* 540r - na 4 cele sub-c,

* 540s - na 6 cel sub-c - dla tych, dla których każdy model jest za wolny.

Model wygląda potężnie i bardzo masywnie - powinien wytrzymać niejedno "bum" i "bęc". Warto jednak zrobić sobie, na wszelki wypadek, kopię z laminatu.
Zdolny modelarz powinien też dać radę wykonać sobie samemu takie podwozie, gdyż na stronie producenta ( http://www.aktionrc.com/ ) podane są dokładne rysunki poszczególnych elementów.

Dzięki tej nowej propozycji rynkowej sprzedaż nowych modeli HPI znów powinna ożyć :D

Chętnie zobaczyłbym jak ten model radzi sobie na zawodach - może ktoś się odważy czymś takim wystąpić?

Swoją drogą zastanawiam się, dlaczego Aktion RC ciągle z uporem robi konwersje do HPI Micro RS4?
Może wreszcie powinni wymyśleć coś równie ekstremalnego do Xray`a M18?
A może model Xray`a jest na tyle dopracowany przez fabrykę, że nie ma już w nim co poprawiać? Może chłopaki z "monster garage" są za ciency żeby poprawiać dzieło dyplomowanego inżyniera, Juraja Hudego? :wink:

A może do trzech razy sztuka? Może w przyszłym roku wymyślą wreszcie coś do M18? Poczekamy....

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 30, 2005 1:03 pm 

Rafale gdybym posiadal rs4 to na 90% wykonal bym taki kit, poniewaz rysunki sa dobrze wykonane, mozliwe ze nawet nie wymagaja przeskalowania :)
A silnikow i akusow do 1:10 troche lezy na polkach :)

PS. Okazuje sie ze wersja pod 6c jest na cele max. 4/5 SC.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 2:55 pm 

Sory, że odgrzebuje takie stare śmiecie, ale co myślicie o tych konwersjach jako fachowcy od mikrusów? Coś ostatnio chodzi mi jakiś mikrus po głowie i zastanawiam się co ewentualnie kupić. W grę wchodzi m.in. HPI rs4 micro z racji tych konwersji. Jestem modelarzem czynnie "grzebiącym" więc chciałem się pobawić i zrobić coś takiego samemu, w końcu to żadna filozofia, ale chciałbym się najpierw dowiedzieć czy to jest warte zachodu? Model się nie rozleci? Co to za amortyzatorek na tyle i skąd go kupić? Może ktoś wie jaka jest jego długość, żeby kupić "zamiennik"? Czy tak konwersja wydłuża sam model czy dalej jest on standartowych rozmiarów? Bo jeśli tak to można by było się jeszcze pobawić nad płytką do mocowania silnika 300 i ewentualnie wpaść na zawody :lol: Aha jeszcze jedno, skąd wytrzasnąc taki atak o 30t jak jest w tych konwersjach?
Z góry dzięki za odpowiedź :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 8:04 pm 

Piotrze,

Osobiście uważam, że wydasz sporo kasy, napracujesz się, a i tak nie będziesz miał gwarancji, że model będzie w stanie nawiązać walkę z Xrayem M18. Osobiście radzę Ci zakup Xray`a, a jeśli lubisz sam coś zrobić - to super - będziesz mógł sobie zrobić płytę podłogową (nie musi to być wcale kopia oryginału - możesz tu puścić wodze fantazji ;-) czy domek pod silnik (przydadzą się umiejętności pracy na frezarce). A i szanse na zawodach będą pewne - wszystko będzie zależeć tylko od Twoich umiejętności, bo sprzęt będziesz miał najlepszy!

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 8:01 am 

To narazie są tylko plany. Szczerze mówiąc bardziej od on-roadu podoba mi się bagus od Asso :lol: Zainteresowałem się hpi tylko dlatego, że są tego rodzaju konwersje i można się nieźle zabawić z tym modelem (w sensie przeróbek). Ale co z tego wszystkiego wyniknie to okaże się, mam nadzieję, niedługo, nie omieszkam o tym poinformować :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 9:34 am 

Lokalizacja: Warszawa............ Auto: Yokomo MR4-TC Black Edition
Najlepiej chyba M18motka z mamba :D

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 4:23 pm 

Lokalizacja: Warszawa ; Samochody :Traxxas E-MAXX , HPI Savage SS 4,6 , HPI Hellfire, Xray m18
Co jest potrzebne aby przerobic standardowego HPI micro RS4 uzywajac tej konwersji gen2 ?? Czy wystarczy tylko zakupic ta konwersje za 99$ czy jeszcze cos ??

Mam jeszcze takie pytanie:
Czy po takiej przerobce modele bedzie szybszy z mamba8000 czy silnikiem 540 ??

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1735509

SPRZEDAM SAVAGE 4,6SS za 1000pln