Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 1:35 pm 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
.... Model na 5 celach oszczędza silnik napięcie 6volt, oszczędza opony, które w cale nie są tanie bo trzeba na zawody kupić dwa kpl. przy 6celach, nie mówiąc o łożyskach w modelu. Pakiety można polutować z po jedyńczych cel LRP. Zabawa na 5celach prawie taka sama, o oszczędzamy na oponkach i silniki 300 sie nie palą, bo nie są tak obciążone. TO jest moje zdanie

Grzesiu to uzasadnienie jest dobre,ale dla utrzymania klasy Standart.Jeśli Open to wszystko musi być otwarte,koszty też.Jakieś klasy budżetowe,czy oszczędnościowe były przerabiane.
Jeśli masz problemy z jazdą to sukcesywnie zaczni od "czystego"Graupnera 300 na 5 celach,potem jak stwierdzisz,że panujesz nad modelem,dodaj sobie celkę i poćwicz,a jak już uda Ci się przejechać 6 minut bez spektakularnych dzwonów i wysadzania rywali pogadaj z "modelarzem" o silniku.Tak będzie lepiej i poprawniej,a nie na zasadzie- mi nie wychodzi to wszystkich w dół... i TO jest moje zdanie.
Do Romana
Przecież da się poprawnie jeżdzić na 6 celach...i czy uważasz ,że wyścigi w Openie nie są atrakcyjne?Jeśli tak to dlaczego?
Filip Jeżdzi na 6 celach od samego początku i daje sobie radę więc o co chodzi?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 8:54 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Grzegorz Nóżka napisał(a):
.... Model na 5 celach oszczędza silnik napięcie 6volt, oszczędza opony, które w cale nie są tanie bo trzeba na zawody kupić dwa kpl. przy 6celach, nie mówiąc o łożyskach w modelu. Pakiety można polutować z po jedyńczych cel LRP. Zabawa na 5celach prawie taka sama, o oszczędzamy na oponkach i silniki 300 sie nie palą, bo nie są tak obciążone. TO jest moje zdanie

Grzesiu to uzasadnienie jest dobre,ale dla utrzymania klasy Standart.Jeśli Open to wszystko musi być otwarte,koszty też.Jakieś klasy budżetowe,czy oszczędnościowe były przerabiane.
Jeśli masz problemy z jazdą to sukcesywnie zaczni od "czystego"Graupnera 300 na 5 celach,potem jak stwierdzisz,że panujesz nad modelem,dodaj sobie celkę i poćwicz,a jak już uda Ci się przejechać 6 minut bez spektakularnych dzwonów i wysadzania rywali pogadaj z "modelarzem" o silniku.Tak będzie lepiej i poprawniej,a nie na zasadzie- mi nie wychodzi to wszystkich w dół... i TO jest moje zdanie.
Do Romana
Przecież da się poprawnie jeżdzić na 6 celach...i czy uważasz ,że wyścigi w Openie nie są atrakcyjne?Jeśli tak to dlaczego?
Filip Jeżdzi na 6 celach od samego początku i daje sobie radę więc o co chodzi?

zgadzam się, to jest dobre uzasadnienie, dorzuce tylko jeszcze że dużo ludzi ma węglowe podwozia na 5 cel.....a wymiana tania nie jest. Tu nie chodzi o to co i komu wychodzi a komu nie tylko o to czy kogoś stać na jeżdżenie w danej klasie,jest paru zawodników o odpowiednich umiejętnościach do klasy open ale koszty są masakryczne...open openem ale nie może też być wolnej amerykanki bo wtedy wygrywa się głównie kasą, open powinien być z założenia klasą szybszą od standarda i dla bardziej doświadczonych zawodników a nie dosłownie "openem"

Pewnie że sie da jeździć poprawnie na 6 celach ale nie o to chodzi, nie twierdze że teraz wyścigi w openie nie są atrakcyjne ale napewno można je uatrakcyjnić między innymi po przez ściągnięcie większej ilości zawodników...chyba większa frajda jest z pokonania np 20 zawodników niż 4 no i trzeba też dbać o równe szanse....
[a woogóle to chyba znowu ktoś nas pomylił, nas jest dwóch :):) ]

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 9:30 pm 

Paweł Bielerzewski napisał(a):
...są atrakcyjne ale napewno można je uatrakcyjnić między innymi po przez ściągnięcie większej ilości zawodników...chyba większa frajda jest z pokonania np 20 zawodników niż 4 no i trzeba też dbać o równe szanse....
[a woogóle to chyba znowu ktoś nas pomylił, nas jest dwóch :):) ]

Tu Ci wyszło fajne uzasadnienie dla klasy 2 WD,tak mimochodem...Przy czterech zawodnikach dopiero jest rywalizacja,zwłaszcza kiedy trzech dotrwa do konca wyścigu.X-ray Pro jest na 6 cel,jest to nowa konstrukcja i to jest kierunek,ale jeśli zawodnicy łapią pięć srok za ogon to może im brakować na jedną klasę ale z klasą...
Open w kazdej dyscyplinie jest dla dobrych,żadne ograniczenia i to daje szansę równą dla wszystkich.Za chwilę dojdziemy do wniosku,że w Openie mogą startować modele z przed 5 lat,żeby było taniej.Tanio jest w Standardzie i tym ,którym tam jest trudno nie znajdą miejsca w Openie.
Artur D.nie jeżdził w mikrusach dużo,ale kiedy się pojawił z wizytą,odgrywał znaczącą rolę.To świadczy ,że ręka jest ważna ,a nie ograniczenia.Taki zawodnik opanuje i 6 cel i silnik bezszczotkowy i silnik 370.Open wyznacza poprzeczkę dla Standardowców...i z tym się trzeba pogodzić.Czołówka Opena reprezentuje wyrównany poziom i chyba nie oczekuje podcinania skrzydeł...

ps.jedyną rzeczą jaką uważam można przedyskutować to Lipo w Openie-ja narazie jestem przeciw.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 9:47 pm 

Witam wszystkich dyskutantów,

Chociaż nie jestem aktywnie zaangażowany w tematykę mikro i w elektryki w ogóle to jednak Wasza dyskusja słoniła mnie do poszukania rozwiązań przyjętych za naszą zachodnią granicą, a konkretnie w Berlinie, gdzie liga mikro też się całkiem dobrze rozwija. Przyjęcie podobnych rozwiązań umożliwiałoby, że tak powiem, międzynarodowe rozgrywki, a jak pokazuje praktyka w klasach spalinowych, koledzy zza Odry są tym bardzo zainteresowani - ale do rzeczy. Znalazłem przepisy i podaje je do wiadomości wszystkich... może zabrzmi to nieco naiwnie ale prostota przyjętych rozwiązań jest imponująca, oto one:

REGULAMIN MICRO-CHALLENGE

1:18 Standard
Podwozie on-road w skali 1:18
Silniki serii 300 (Graupner Speed 300, Xray Micromotor 370 etc)
Akumulatory NiMH 5 Cell
Opony gumowe lub piankowe, max. 18mm szer.
Karoseria dowolna
Czas biegów - 7 min

1:18 Modified
Podwozie on-road w skali 1:18
Silnik bez ograniczeń, dopuszczone silniki bezszczotkowe
Akumulatory bez ograniczeń
Opony bez ograniczeń
Karoserie bez ograniczeń
Czas biegów - 7 min

1:18 Offroad
Podwozie Off-road w skali 1:16 bis 1:18
Silnik bez ograniczeń, dopuszczone silniki bezszczotkowe
Akumulatory bez ograniczeń
Opony bez ograniczeń
Karoserie bez ograniczeń
Czas biegów - 7 min

... to wszystko :)

KYOSHOblog

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 10:02 pm 
Administrator forum

ps.jedyną rzeczą jaką uważam można przedyskutować to Lipo w Openie-ja narazie jestem przeciw.

AMEN - podpisuję się pod tym

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 7:54 am 

Adam Różycki napisał(a):
Witam wszystkich dyskutantów,...

... to wszystko :)

Wniosek nasuwa się jeden,że Ci którzy chcą zmienić Opena ,chcą go doprowadzić do zachodniego Standarda,tak,żeby Polacy ciągle byli 5 lat za murzynami z Ugandy...
Walka o europejski poziom chyba te osoby nie interesuje,pewnie myślą,że nie będzie nam Niemiec...my wolniej ale po swojemu. :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 9:59 am 
Administrator forum

Jeżeli Li-PO w openie to trzeba ustalić minimalną wagę modelu równając ja do modeli z akku 6 cell NiMH.
Z oponami nic nie kombinować.

2WD - mozna przyjąć że jest za wczesnie na jej likwidację lub właczanie je do opena. Można przyjąc do przepisów jeszcze jedno kryterium dla tej klasy: poniżej 5 zawodników - eliminacje w tej klasie nie sa rozgrywane, zawodnicy jeżdżą w klasie open i tam sa klasyfikowani.

Standard - poprawa zywotności silnika to ograniczenie przełożeń do np. max. 16/42. Czas jazdy - 6 minut.

Truck - bez zmian.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 12:01 pm 

W standard zostawił bym czas na 8min lub na 7min i wyrównał z openem żeby można było porównać różnice w tych dwóch klasach. Co do przełożen jak ustawisz to w HPI ? A może zastosować silnik 280 graupner jest nie rozbieralny, dostępny, trwały i tańszy od 180 45T i myślę że nie dużo szybszy. Jego budowa nie pozwala na żadne ingerencje.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 12:55 pm 

To proponuję już lepiej nic nie kombinować, do jakiej wagi będziecie się odnosić? IB czy GP, czy selekcji?? Mikro z olowiem- dajcie spokój.

Widzę Lechu że Twoja metoda dyskusji to zdyskwalifikowanie rozmówcy - ja to tak odbieram gdy widzę jak odpisujesz Grzesiowi Nóżce. Grześ dobrze pisze i pewne jego pomysly są dobre. Napisaleś że glupotą jest odejmowanie jednej celki od zakupionego pakietu i tutaj wyszlo szydlo z worka. Nie każdy ma dostęp do akku tych na których Filip śmiga, ba, powiem więcej- są one niedostępne w sklepie a cena.... :shock: . Silnik o którym pisaleś otrzymal również Filip, lecz cóż- nie podpasowal mu .Resztę pozostawiam bez komentarza
Drugim silnym oponentem wprowadzenia 5 ogniw jest Pawel M. Rozumiem kolegę że ,,power,, daje frajdę, ale większą daje umiejętność precyzyjnej jazdy i uważam że nadmiar mocy przeszkadza jeżdzić a dodatkowo przeszkadza innym o czym pisal Grześ.

Zmiany mają coś wnieść wartościowego i poprawić wszystkim zawodnikom starty, jeżeli nic treściwego nie wnoszą to zostawmy to tak jak jest ale może się okazać że w przyszlym sezonie tory do opena będą musialy mieć wymiary jak do 1/10.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 3:12 pm 

trzeba pomyslec o amortyzatorach ten nowy lrp ma olejowe

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 3:18 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Widzę Lechu że Twoja metoda dyskusji to zdyskwalifikowanie rozmówcy - ja to tak odbieram gdy widzę jak odpisujesz Grzesiowi Nóżce. Grześ dobrze pisze i pewne jego pomysly są dobre. Napisaleś że glupotą jest odejmowanie jednej celki od zakupionego pakietu i tutaj wyszlo szydlo z worka. Nie każdy ma dostęp do akku tych na których Filip śmiga, ba, powiem więcej- są one niedostępne w sklepie a cena.... :shock: . Silnik o którym pisaleś otrzymal również Filip, lecz cóż- nie podpasowal mu .Resztę pozostawiam bez komentarza....

Artur tu przesadziłeś,nie startujesz na mikrolidze to wielu rzeczy nie wiesz.Filip jeżdzi na pakietach,które sprzedaje Michał ze sklepu na długiej Firmy Redy.O pakietach ,o których piszesz (pewnie LRP) to były one ogólnie dostępne na stronie,nawet Ty je kupiłeś i jeszcze paru zawodników.A więc nie podkręcaj tematu.Przeczytaj przepisy zacytowane przez Adama,a pochodzące z Kraju na który teraz masz mocno zwróconą głowę.Jak wygląda tam Open?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 3:32 pm 

Zapewniam Cię że tor na taką klasę nie wygląda jak ten z Kobierzyc i Czerwonaka. Coś jeszcze trzeba dodać? A w sprawie akku to ja swoje wiem. Kończę dyskusję bo znowu Twoje zwroty w formie ,,zwróconej głowy,, są nie na miejscu i NIC nie wnoszą treściwego.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 3:54 pm 

Zapewniam Cię że tor na taką klasę nie wygląda jak ten z Kobierzyc i Czerwonaka. Coś jeszcze trzeba dodać? A w sprawie akku to ja swoje wiem. Kończę dyskusję bo znowu Twoje zwroty w formie ,,zwróconej głowy,, są nie na miejscu i NIC nie wnoszą treściwego.

Artur Ty wnosisz takie treści,że Open za szybki ,trzeba odjąć celę,a z drugiej strony przekręcasz chłopakom motory,żeby było szybciej.Jakiś brak konsekwencji.Filipowi przekręciłeś,ale ja zabroniłem mu jeżdzić bo mam zasady,że coś jeśli jest nierozbieralni to się nie grzebie .Są silniki z modyfikowalnymi tyłami i taki można sobie kupić,żeby pokręcić "dupką".
A te 5 cel to tak jak byś chciał Niemców przekonać do motorów trzyportowych,a nie pięcio,bo modele są za szybkie.
Co do cel to Wojtek Bukryj ma przyrząd do selekcjonowania baterii i napewno robi dla siebie to dobrze.I co z tego wynika.

Właśnie w tym fakcie ,że zapatrzyłeś się na zachód nie widzę nic złego i sugeruję podobne zachowanie w kwestii mikrusów...Tam Standart jeżdzi na 300 graupnerach.

Ps.czytaj moje posty dwa razy.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 3:59 pm 

Artur Ty wnosisz takie treści,że Open za szybki ,trzeba odjąć celę,a z drugiej strony przekręcasz chłopakom motory,żeby było szybciej.Jakiś brak konsekwencji.Filipowi przekręciłeś,ale ja zabroniłem mu jeżdzić bo mam zasady,że coś jeśli jest nierozbieralni to się nie grzebie .Są silniki z modyfikowalnymi tyłami i taki można sobie kupić,żeby pokręcić "dupką".
A te 5 cel to tak jak byś chciał Niemców przekonać do motorów trzyportowych,a nie pięcio,bo modele są za szybkie.
Co do cel to Wojtek Bukryj ma przyrząd do selekcjonowania baterii i napewno robi dla siebie to dobrze.I co z tego wynika.

Właśnie w tym fakcie ,że zapatrzyłeś się na zachód nie widzę nic złego i sugeruję podobne zachowanie w kwestii mikrusów...Tam Standart jeżdzi na 300 graupnerach.

Ps.czytaj moje posty dwa razy.

W openie można wszystko robić z silnikami więc nie podważaj mojej osoby pisząc o zasadach, znam je i kieruję się nimi również w życiu. Można szybko, ale trzeba mieć gdzie.
Pozdrawiam i kończę dyskusję

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 6:33 pm 

Koledzy, nie możemy się narazie porównywać z Niemcami, nie te pięniądze i nie te tory jak słusznie Artur zauważył...najpierw wyrównajmy te dwie kwestje a potem przepisy. Wolałbym nie widzieć co działo by sie w standardzie poza czołówką na silnikach 300 :)

Grzesiu, a tego graupnera 280 można przykręcić do plastikowego mocowania w xray'u i do hpi bez przeróbek ? Jak z jego żywotnością?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona