Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 26, 2026 2:48 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 1:32 pm 

Marcin D. ma rację. Nie bójcie się startować w tej klasie. To że niektórzy Zawodnicy mają wypasione mniej czy bardziej modele to nie znaczy, że nie macie szans. Marcin R. zaczynał od "kita" i im lepiej jeżdzil tym bardziej rozbudowywaliśmy model. W pewnym momencie Wasze umiejętności kierowców zaczną przerastać właściwości modelu i tu trzeba pomyśleć o tuningu, ale do tego czasu trzeba nauczyć się jeżdzić. Do tej pory mechanikowałem Marcinowi, ale ostatnio zacząłem również jeżdzić (co prawda nie po torze i więcej w trawie :D ale początki są zawsze trudne) i mimo, że mamy 3 M18 (z czego 2 full tuning) to będę startował na "bardzo ograniczonym tuningu", bo najpierw muszę się nauczyć jeżdzić i "nie przeszkadzać" lepszym na torze, a potem mogę pomyśleć o rywalizacji z Nimi i "wykorzystaniu całego tuningu", czy szybszych silnikach. Pamiętajcie, że choćbście mieli najlepszy i najdroższy model to jeśli będziecie kiepskimi kierowcami to nic z tego, nie wygracie.
M18 jest klasą pomyślaną na dzień dzisiejszy jako klasa otwarta i mogą tu startować (i powinny) zarówno modele "kit" jak i open. Im będzie Nas więcej tym będzie ciekawiej. Pokażmy, że M18 (te małe zabawki, jak niektórzy mówią) może być klasą liczącą się na zawodach i żeby nikt Nam nie mówił, że liczy się tylko DTM.
Małe jest piękne, a My dodamy jeszcze: piękne i szybkie :D ...ale musi być Nas więcej, bo nie będą się z Nami liczyć.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 2:35 pm 

Do Marcina,
Nie wiem czy pamiętasz ale ja na zawodach w Rudzie startowałem HPI. Zero tuningu. Sam mówiłeś, że nie mam szans. Wziąłem sobie pewne rzeczy do serca i postanowiłem zmienić model (zrezygnowałem z Top Stock'a) i zakupiłem xray'a. Skoro nowi mają nawiązać walkę ze "starymi wyjadaczami" powinni dysponować modelem, który może tą walkę nawiązać. Przecież nikt w Rudzie nie startował w mikro stocku oprócz mojego modelu. Może jakby klasa mikro stock istniała to mój HPI by wystarczył ale jeżeli wszyscy jeżdżą w open to dlaczego nie mam sobie dozbroić modelu. Ja wiem, że oprócz modelu liczy się jeszcze kierowca ale pewnych ograniczeń nie da się ominąć.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 5:55 pm 
Administrator forum

Panowie,
Chciałbym aby na GP Kłodzka w dniach 27-28.08 były nas - micrusów - nareszcie 2 grupy. Więc może wszyscy Ci co mają micrusy podejmą męska decyzję o przyjeździe i wystartowaniu na zawodach? Bo sama deklaracja nic nie da.

Moge tylko przyrzec że jeżeli będzie w klasie micro dostateczna ilośc zgłoszonych zawodników - będzie również podział na Standard i Open (jeździmy niezależnie od modelu w jednych, wymieszanych grupach bez podziału). Podział nastąpi dopiero w finałach.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 6:05 pm 

Dorzucę swoje 3 grosze:

Myślałem, że wszyscy startujacy w naszej klasie byli za wprowadzeniem silników bezszczotkowych - czy nie tak? Podobnie jak za wydłużeniem czasu wyścigów z 5 do 8 minut.

Marku - jeśli chodzi o "barierę wejścia" do klasy M18 - paradoksalnie to właśnie dzięki bezszczotkowcom chyba uda się zwiększyć frekwencję - jest parę osób na forum, które mają modele w skali 1/18, a które nie startowały dotychczas na zawodach - większość z nich (jak nie wszyscy) mają lub zamierzają kupić sobie bezszczotkowce - dlatego większa jest szansa, że wreszcie pojawią się na zawodach i - mam nadzieję - już tu pozostaną :-)

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 6:11 pm 
Administrator forum

Rafał, paradoksalnie to będzie jak Ci którzy rzeczywiście nie startowali nigdy w zawodach wpakują bezszczotkowce do swoich modeli :( Pozabijają nas na torze :(

Podział jest konieczny. To że ktoś kupi bezszczotkowca i przyjedzie na zawody (rozbijając model w pierwszym wyścigu) to zpowoduje tylko masową wyprzedaż micrusów. Najpierw niech pojeżdżą na czymś słabszym a potem, stopniowo pakują w micro wieksze silniki. W przeciwnym wypadku nic nie wskóramy - a nasza klasa będzie w przyszłości taka jak formułki :(

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 7:45 pm 

dlatego jak najbardziej Marek ma racje. My sobie na razie jezdzimy w openie i to juz nie dlugo na bezszczotkowcach. Wiec jak sie pojawia panowie do mikro standard to troche pojezdza, naucza sie panowac nad mikrusem a wiecie sami ze nie jest to latwe i dopiero bezszczotkowiec i do boju. Ale ci ludzie powinni zacza sie pojawiac wreszcie. Krzysiem sokro mowisz ze masz juz xraya to przyjedz do Klodzka, namow tez kolegow, pojezdzijmy razem. Panowie ja od klodzka zaczynam tez jezdzic w klasie DTM standard i to nie dlatego zeby w niej wygrac. Chce po prostu sie poscigac, sprobucjei podejsc dso tego w ten sposob. Wiem ze bez dobrego tuningu w openie nie macie szans ale jak was przyjedzie 20-stu to sie zrobia dwie klasy i mozna sie poiscigac z innymi a nie koniecznie na pierwszych zawodach łoić nas juz trochę jeżdżących. Krzysiek Jaskot rzeczywiście nie miał szans ale tylko i wyłącznie dlatego że w Rudzie w klasie mikro pojawiła się tylko i wyłącznie czołówka Polska w tej klasie. Krzysiek był jedynym, któy był "nowicjuszem" więc wiadome było że ma marne szanse. A jakby przyjechalo jeszcze dwoch to mieliby satysfakcje z scigania sie miedzy soba.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 25, 2005 9:21 am 

Marek, Marcin - czyżbyście chcieli wprowadzić, coś o czym się słyszy w DTM-ie - czyli, że w klasie X czy Y nie wolno będzie wystartować nowicjuszom, o ile nie zaliczą przynajmniej jednego sezonu w klasie Z ?

Marcin - akurat my dwaj sami niedawno zaczynaliśmy swoje starty - mikro z silnikiem 300 jest niewiele wolniejsze od tego na bezszczotkowcu - być może na pierwszych zawodach trochę przeszkadzaliśmy zawodnikom lepszym od nas, ale potem się jakoś nauczyliśmy zarówno panowania nad modelami jak i ustępowania szybszym zawodnikom oraz bezkolizyjnej jazdy... Myślę, że tak samo będzie z "nowym pokoleniem" zawodników w naszej klasie. Nie róbmy tu znów podziałów na lepszych i gorszych... Póki co nawet w DTM-ie każdy, nawet zupełny nowicjusz może rozpocząć starty od Standartu czy nawet Opena - niech tak pozostanie i u nas, tym bardziej, że przecież tak nam potrzeba zawodników w naszej klasie!!!

Myślę, że jeśli któryś z zawodników ma "zabijać" to najprędzej zabije siebie - o bandę - i to już podczas treningów. Inna sprawa, że jeśli będą dwie grupy, to jest spora szansa, że ci lepsi, nie "zabijający" znajdą się zarówno podczas eliminacji, a już na pewno w finałach - w grupie A, a ci "zabójcy" - w grupie B - problem więc rozwiąże się sam - póki co, powinniśmy się skupić nad zrobieniem wszystkiego (w granicach rozsądku), aby jak najwięcej ludzi chciało ścigać się w naszej klasie.

Stąd też małe odniesienie do przepisów i do postu Marka P. Moim zdaniem nie powinniśmy komplikować nowym zawodnikom życia ani robić im wodę z mózgów podawaniem wymiarów i mas. Przepisy powinny być takie jak dotychczas +

1. dopuszczenie silników bezszczotkowych,
2. wydłużenie czasu biegów do 8 minut,
3. sporządzenie listy NADWOZI, które można stosować na zawodach, oraz stwierdzeniu, że żaden element PODWOZIA nie może wystawać poza obrys NADWOZIA.

niech te przepisy będą najprostsze jak to tylko możliwe, bo wielu ludzi czytając je zniechęca się ich skomplikowaniem (pamiętam swoje odczucia, kiedy jakiś rok temu studiowałem przepisy do DTM), a należy również wziąć pod uwagę późniejsze egzekwowanie tych przepisów - póki co, nikt nie waży modeli na zawodach (a jak waży to i tak jedynie informacyjnie, bez wyciągania konsekwencji), nikt nie sprawdza wysokości nadwozi, prześwitów czy średnicy otworów na antenki i innych "*****". zaczynamy naszą klasę od niemal zera - skorzystajmy z nauki jaką dają nam inne klasy i stwórzmy przepisy, które będą "życiowe", sprawiedliwe i przyjazne dla naszych nowych kolegów i konkurentów zarazem :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 25, 2005 2:56 pm 

Rafal masz racje. i nie zrozumiales mojego posta. Nie chodzi mi o zabranianie komukolwiek startu w mikro open. Chodzi mi o to ze jak sie podzielimy to sie pojawia zawodnicy a nie odwrotnie. Poki nie bedzie podzialu to nikt nowy nie przyjedzie na zawody bo sie po prostu boi i nie che od razu ladowac tyle kasy ile my. Dla mnie osobiscie zapraszam wszystkich do opena ale wiem ile to kosztuje i wiem jak sie ciezko tym na samym poczaktu jezdzi. Ale bron boze nie jestem za zabranianiem komukolwiek startu w miktro open nawet modelem z pudelka.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 25, 2005 3:25 pm 

:lol: "jak się podzielimy, to będzie nas więcej", ale dopóki nie będzie nas więcej, to się nie będziemy mogli podzielić - bo jest nas za mało :lol:

wie ktoś jak to rozwiązać?

p.s. podział na open i stock jest już obecnie - i co? i nikt nie chce startować w stocku... ci, którzy chcą dołączyć to właśnie ci posiadający bezszczotkowce, a oni do stocka nie pójdą...

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 25, 2005 4:10 pm 

no niby tak ale jak na razie to tylko mowia ze chca sie dolaczyc ale widze u nich slomiany zapal tak na prawde.

Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 25, 2005 11:03 pm 

a ja - żeby podtrzymać dyskusję w tym temacie powiem, że liczę na to, że przynajmniej paru z posiadaczy modeli mikro z bezszczotkowcami dołączy do nas w nowym sezonie dzięki modyfikacji przepisów :-)

chłopaki - liczę na Was!

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 01, 2005 3:21 pm 

Witam,
Poniżej jest link do dokumentacji:
http://157.158.14.100/~kjaskot/fk_180sh.pdf

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2