Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:16 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sty 20, 2013 11:24 pm 

Witam
Od dłuższego czasu się nie udzielałem na forum, przyszedł jednak moment zmiany modelu i chciałbym się dowiedzieć parę spraw przed kupnem któregoś z modeli z podpisu ;)
Tak jak napisałem w temacie prosiłbym o wypowiedzi nt. różnic wynikających z podziały na KIT i RTR. Wchodząc na strony producentów z grubsza coś ogarnąłem na ten temat, ale to o wiele za mało, by móc stwierdzić, przy zakupie , czy biorę KIT'a, cz RTR'a.

Proszę o wypowiedzi o Mugenie oraz Losi, ponieważ Jammina z autopsji znam. ;)

Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

Ostatnio edytowano So sty 26, 2013 1:36 pm przez kubala13, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 9:35 am 

W KIT zawsze podzespoły są lepszej(mocniejszy stop alu, włókno węglowe, tytan) jakości tj. zwrotnice, wieżyczki, czasami brace,

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 10:13 am 

Jeśli chodzi o ogół, to akurat wiem. Ja pytam się o konkretne modele i konkretne różnice.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 2:09 pm 

Losi W kicie czyli race roller jest świetna,za to rtr to zwykły ...,jak to w RTR-ach.Kit jest oczywiscie drozszy.Własciwie to o co ci konkretnie chodzi pytając,jakie są różnice pomiędzy rtr a kit?Bo kit to samo podwozie ale w dużo lepszej jakości od rtr,za to rtr jest gotowy do jazdy,ale to chyba kazdy wie.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 2:38 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Losi W kicie czyli race roller jest świetna,za to rtr to zwykły ...,jak to w RTR-ach.Kit jest oczywiscie drozszy.Własciwie to o co ci konkretnie chodzi pytając,jakie są różnice pomiędzy rtr a kit?Bo kit to samo podwozie ale w dużo lepszej jakości od rtr,za to rtr jest gotowy do jazdy,ale to chyba kazdy wie.

Zapewne chodzi mu o to co jest konkretnie lepsze w KIT Losi vs. RTR Losi ? Np. lżejsza płyta, itp.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 5:14 pm 

Dokładnie tak jak mówi kolega tmielcarz, chodzi mi o konkretne różnice. Gdybym kupował nowy model nie byłoby problemu, ale ebay i allegro zalane są różnymi ofertami, a nie chcę się wkopać w rtr'a.
Może podam przykład Jammina np. W wersji PRO płyta podwozia jest lżejsza wykonana z alu 7075, tak samo wieże. W środku jest użyty karbon itd.
Tak jak napisałem w.w. modelu wiem co jest co, ale w Mugenie i Losi kompletnie nie mam pojęcia.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 7:26 pm 

Jak w temacie szuka kogoś kto sobie chyba kupił te dwa modele jeden jako KIT drugi jako RTR i żeby porównał te dwa modele. :lol:

Moim zdaniem model RTR i KIT mają wspólną tylko nazwę, a tak to są dwa różne modele.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 7:56 pm 

Dokładnie,RTR jest wg mnie duzo gorszy.Za to Race Roller to prawdziwe dzieło sztuki.No i ta płyta tuned flex technology i wspaniałe wieżyczki.Zawieszenie mogłoby byc lepsze,ale jest ok.W wersji rtr płyta podłogowa i wieżyczki są z .... żeby nie przeklinac to nie są za dobre.RTR jest również cięższy i ogólnie gorszy,jak to rtr.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 9:08 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Dokładnie,RTR jest wg mnie duzo gorszy.Za to Race Roller to prawdziwe dzieło sztuki.No i ta płyta tuned flex technology i wspaniałe wieżyczki.Zawieszenie mogłoby byc lepsze,ale jest ok.W wersji rtr płyta podłogowa i wieżyczki są z .... żeby nie przeklinac to nie są za dobre.RTR jest również cięższy i ogólnie gorszy,jak to rtr.

Po raz któryś z kolei piszesz by coś napisać nie mając bladego pojęcia o czym piszesz - to na marginesie.

Wypowiem się w sprawie różnic w KIT-cie a RTR Losi bo kolega wyżej bzdety pisze:
Różnica w wadze kompletnych modeli to około 200g i nie wzięła się ona z jakości materiałów ale z np tuned flex technology czyli frezowanej płyty bo materiał jest najprawdopodobniej ten sam i różni się tylko kolorem anodyzowania.
Teoretycznie wieże w RTR powinny być mocniejsze bo są mniej po frezowane tak jak i płyta a sam model kierowany jest do amatorów i choćby z tego względu i płyta i wieże są mocniejsze przez co też i cięższe co nie oznacza gorsze.

Tu masz w wyprzedaży KIT-a
http://www.nitrohouse.com/TLR-Losi-8ight-T-20-18-Truggy-Kit_p_2517.html
po włożeniu do kosza 299 $
Ile wysyłka do polski i inne opłaty sam sobie policz. Ale myślę że i tak wyjdzie dość atrakcyjnie.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 9:31 pm 

tomasz_rd napisał(a):
W wersji rtr płyta podłogowa i wieżyczki są z .... żeby nie przeklinac to nie są za dobre.RTR jest również cięższy i ogólnie gorszy,jak to rtr.

A co? Łamią się, krzywią, wybuchają? Liczą się KONKRETY, i to poparte doświadczeniem twoim lub znajomych, z resztą każdy moze przeczytać twoje posty w innych tematach, gdzie... no niestety, nie wypadasz wiarygodnie. Jeśli chodzi o Losi 8ight-T RTR to jest to moim zdaniem najlepszy chyba RTR na rynku, różni się paroma częściami od Race Roller/KiT, a te różnice łatwo jest wychwycić patrząc na listę części :
RTR - http://www.losi.com/Products/RelatedPar ... bCategory= Część z RTR oznaczona jest...RTR :)
KiT/Race Roller - http://www.tlracing.com/Products/Relate ... bCategory=

Acha, tu masz podwozie KiT z silnikiem Novarossi za...460$ (!) http://www.losipartshouse.com/servlet/t ... eam/Detail

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 9:52 pm 

Mariusz Grubizna napisał(a):
tomasz_rd napisał(a):

Po raz któryś z kolei piszesz by coś napisać nie mając bladego pojęcia o czym piszesz - to na marginesie.

Wypowiem się w sprawie różnic w KIT-cie a RTR Losi bo kolega wyżej bzdety pisze:
Różnica w wadze kompletnych modeli to około 200g i nie wzięła się ona z jakości materiałów ale z np tuned flex technology czyli frezowanej płyty bo materiał jest najprawdopodobniej ten sam i różni się tylko kolorem anodyzowania.
Teoretycznie wieże w RTR powinny być mocniejsze bo są mniej po frezowane tak jak i płyta a sam model kierowany jest do amatorów i choćby z tego względu i płyta i wieże są mocniejsze przez co też i cięższe co nie oznacza gorsze.

Tu masz w wyprzedaży KIT-a
http://www.nitrohouse.com/TLR-Losi-8ight-T-20-18-Truggy-Kit_p_2517.html
po włożeniu do kosza 299 $
Ile wysyłka do polski i inne opłaty sam sobie policz. Ale myślę że i tak wyjdzie dość atrakcyjnie.

A więc 200g to nic...no cóż.Wieżyczki sa z takiego samego materiału jak i w więszkosci rtr-ów,również grubosc.Kumplowi wiezyczka w hyperze 7 sie skrzywiła.Wieże w kicie są mocniejsze,a nie słabsze niż w rtr.

PostNapisane: Pn sty 21, 2013 10:23 pm 

Mariusz Grubizna nie napisał, że różnica 200g to coś pomijalnego, napisał, że takowa jest (o Losi mowa). Gdzie różnica 200g się uwidoczni? Na podwórku czy na zawodach? A to, że w hyperze się krzywi to nie znaczy,że tak się stanie w Losi. Z resztą nie dawno ktoś dał link do zdjęć, gdzie 8ight-T RTR po modyfikacjach startował w zawodach i NIC SIĘ NIE STAŁO, mimo tego, że miał twoim zdaniem badziewne wieżyczki i "nie tune-flex" płytę podłogową (o 200g różnicy w masie nie wspomnę) Moim zdaniem do tego RTR-a trzeba dokupić tylko 2 x http://www.losipartshouse.com/servlet/t ... Cap/Detail i jak na śmiganie po podwórku (bo po do tego przecież RTR służy) to co daje RTR od Losi to tak za dużo.

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 1:47 pm 

Tak,to prawda,że rtr nadaje sie na zawody,ale chcieliscie różnice,to napisałem.Zresztą nikt tu nie pisze o tym,gdzie model ma jeździc.

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 7:13 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Tak,to prawda,że rtr nadaje sie na zawody,ale chcieliscie różnice,to napisałem.Zresztą nikt tu nie pisze o tym,gdzie model ma jeździc.

Mieszanie z błotem modelu nie jest pokazywaniem różnic to raz a dwa masz kolego jakieś zachwianie jaźni wyjeżdżając tu Hyperem o którego nikt kompletnie nie pytał a takie generalizowanie jakie ty uprawiasz nie wnosi nic do tej dyskusji.

W krótkim generalnym zdaniu ujmę czemu większość ludzi uważa że RTR jest gorszy od KIT-a.
W wersji RTR najczęściej dostaniemy słabej jakości: serwa, silnik i tłumik. W wersji KIT problem odpada bo my decydujemy a nie fabryka o zastosowanych komponentach i tu często się okazuje że KIT wychodzi 2 lub 3 x drożej od RTR-a. Dodatkowe różnice jakie mogą występować to karbonowe czy aluminiowe dodatki i takie tam ***** niemniej w większości oba modele bazuja na tych samych materiałach i technologiach (konstrukcyjnie)

Osobiście uważam że obecnie nie ma w sprzedaży lepszego RTR-a niż Losi i nie chodzi tu tylko o apkę i inne dodatki ale głównie o jakość wykonania tego modelu o której kolega tomasz_rd nie ma bladego pojęcia.

PostNapisane: Wt sty 22, 2013 7:52 pm 

Miałem 8ight-Te 2.0 Race roller to coś tam jednak wiem,a rtr-a oglądałem bardzo obszernie.Konstrukcyjnie rzeczywiscie bardzo podobnie,ale jakośc wykonania kompletnie inna.Co do serw silnika i tłumika to w większosci rtr-ów albo nawet we wszystkich jest sa one nie najlepsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona