Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:17 pm

Autor
PostNapisane: So mar 17, 2012 3:40 pm 

Witam,
zaczne od części związanych z silnikiem, będzie prościej (model to HB lightning stadium 2 pro RTR):
silnik: HPI F4.6 + wydech boxowy
sprzęgło: 2 klocki aluminiowe od SH, jeden teflonowy boxowy, sprężyny boxowe
filtr paliwa: TAK
paliwo: byron race 25%

Od pół roku model nie był używany (zawsze zalewam ARO). Dziś, w piękny, słoneczny dzień w temperaturze 20 stopni Celsjusza postanowiłem sprawdzić, czy wszystko gra. Zaczęło się od wysokich obrotów tuż po odpaleniu. Wykręciłem śrubę od "biegu" jałowego około 2 razy tak, że silnik pracował na najniższych obrotach nie gasnąc (lekko kręciły się koła, ale powiedzmy, że to wina sprężyn). Potem zabrałem się za LSN (wiedząc, że jest źle ustawiona). Użyłem metody polegającej na jeżdżeniu modelem, zatrzymaniu na ok 7sekund i dodaniu gazy patrząc czy gaśnie czy przyspiesza. Gdy doszedłem do ustawienia, dzięki któremu od razu przyspieszał jeździło się super. Temperatura na biegu jałowym wysoka, ok 85-90st.C Dym był cały czas widoczny, więc wydawało mi się, że wreszcie ustawiłem model. Postanowiłem sprawdzić temperature: 145st. C (CAŁY CZAS BEZ BUDY). I się zaczęło... Skręcenie LSN o mniej więcej 1/6 obrotu skutkowało dławieniem się silnika przy dodaniu gazu do dechy z niskich obrotów (b. dużo dymu, silnik lekko zwiększał obroty tak na 1-2sekundy, dźwięk stawał się niższy i gasł). HSN'a nie ruszałem zbytnio tylko tyle żeby dym cały czas był widoczny. Kompresja była idealna przez jazdą (nie dawałem rady ręką przekręcić koła zamachowego). A co najgorsze i straszne: gdy serwo się nie ruszało silnik zachowywał się jakby otwierała się przepustnica na maxa tak pulsacyjnie (wysokie obroty, normalnie i tak co pół sekundy około NAWET NA WCIŚNIĘTYM HAMULCU!), co mnie przeraziło i skończyłem jazdę (silnik miał wtedy ~145st.C, nie było powietrza w przewodzie paliwowym). Czy ktoś może mi pomóc? Mój silnik to jeden wielki paradoks: fajnie się jeździ-wysoka temperatura, lekko wzbogacę mieszankę LSN'em dławi się. Rozważam oddanie go do specjalisty, ale nie znam żadnego [mieszkam we Wrocławiu].

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So mar 17, 2012 4:30 pm 

Moze jednak powinienes zając sie tą HSN :)
Jesli chodzi wskakiwanie na chwile na wysokie obroty, to u mnie byla to wina łapania lewego powietrza. Po uszczelnieniu gaznika, silnik chodził jak nowy, a regulacja byla czysta przyjemnoscia.

PostNapisane: So mar 17, 2012 5:09 pm 

Też mi się wydaję, że mogłeś jednak ruszyć tą HSN :)

Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Cz mar 22, 2012 7:59 pm 

Silnik faktycznie łapał lewe powietrze. Za pomocą płynu do mycia naczyń i dodatkowej pary oczu wykryłem nieszczelności na śrubie trzymającej gaźnik (z obu stron). Kupiłem czerwony silikon i obsmarowałem uprzednio wyczyszczoną główkę śruby, zaślepkę z drugiej strony oraz dla spokoju miejsce złączenia gaźnika i karteru (tak to się chyba nazywa). Niestety po odkręceniu gaźnika, w celu czyszczenia, odkryłem przerażającą rzecz na wale: http://dl.dropbox.com/u/7777092/wa%C5%82.jpg http://dl.dropbox.com/u/7777092/wa%C5%822.jpg . Jako że nie chciało mi się nigdy wyciągać filtru powietrza, zalewałem gaźnik ARO wpuszczając olej do przewodu paliwowego (ok 8cm) i wdmuchiwałem dalej myśląc, że to wystarczy. Nie wygląda to dobrze, więc powiedzcie czy powinienem coś z tym robić, czy nie (odkręcanie gaźnika nie wchodzi w grę, a model używany tylko do przydomowego bashu)?
A propos ustawień to chyba mieliście racje, pobawiłem się HSN'em i było pod 130st C (było to przed uszczelnieniem gaźnika, więc może będzie lepiej teraz). Pozdrawiam

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 11:43 pm 

Powinieneś wpuszczać olej przez głowice albo bezpośrednio przez gaźnik a tak to ,widać olej nie docierał do silnika.
Nie powinieneś jeździć z takim wałem, pewnie korba też jest w takim stanie, bo prędzej czy później silnik może stanąć, ale to twoja decyzja.
Możesz wyjąć wał, i inne skorodowane podzespoły a następnie spróbować oczyścić to specjalnymi preparatami lub kupić bardzo drobny papier ścierny, zetrzeć a następnie wypolerować (z tym że tu będzie dużo zabawy bo nie może zostać żadnej rysy) i założyć. To tyle z mojej strony.
Pozdrawiam

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: So mar 24, 2012 4:58 pm 

Rozebrałem silnik. Cylinder, tłok i korbowód są w stanie idealnym ( http://dl.dropbox.com/u/7777092/IMAG0065.jpg ). Wał po konsultacji z panem z obsługi w castoramie czyściłem patyczkami do uszu nasączonymi w ARO. Dalej wygląda na zardzewiały, ale tam gdzie się części ruszają jest w porządku. Skręciłem silnik wszędzie lejąc niemało oleju. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i problem z lewym powietrzem zniknął :) Okaże się najwcześniej w poniedziałek, bo muszę kupić łożyska na atak, bo mi się posypały.
Dziękuję i Pozdrawiam!