Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: N sie 12, 2012 10:14 pm 

Moim zdaniem używka to nie za dobry pomysł, nieuczciwy sprzedają złom i potem są nieprzyjemne problemy.
Kolega pisał, że chce nowy model.

A tak poza tym to miałeś model od HPI?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 12, 2012 10:52 pm 

kubala13
andro34
Dziękuję za podpowiedzi:)

igigod
Dzięki za recenzje:)
Teraz moje oczy są skierowane głównie na Truggy od HPI:))

Rafał Iłendo
Masz kolego całkowita rację:) Modele jak mugen, losi i cała reszta na pewno są nie do porównania z modelami HPI głównie dla tego ze startują nimi zawodowcy.
No ale czy HPI to taki syf? Miliony ludzi je kupuje więc jeśli by tak było to by nikt tego nie brał:)
To że w modelu trzeba coś wymienić to już kwestia stylu jazdy itd. Logiczne że jak kupię Nowego Fiata to nie będzie to 5 letnie Audi:) Osobiście stawiam na Audi ale to tylko i wyłącznie w przypadku samochodów:) Jeśli chodzi o całą resztę przedmiotów to nie ruszam rzeczy używanych:)) Bo po co? Bo tańsze?

Mógłbym uzbierać i kupić nowego Losi ale nie za bardzo chcę wydawać tyle pieniędzy bo co jak model mi się nie spodoba po pewnym czasie lub zrozumiem że to nie ta klasa...

Znowu do Losi i innych z górnej półki nie znajdę tyle rzeczy tuningowych co do np. HPI:)
No i czemu nie kupować tych części? Jeśli Ty walniesz niemiłosiernie Losi to także trzeba będzie coś zmienić...
Ludzie piszą - Jeśli kupisz hpi to za rok i pieniądze przez ten czas włożone w tego HPI to mógłbyś kupić Losi bo tak ale jak pośmigam Losi przez rok to za części mógłbym kupić 4 taki HPI:)

Do tego czy Warto kupować Losi lub Innego i jeździć nim po piachu dla fanu? Chyba nie warto moim zdaniem...

Rozumiem, że chcesz mi doradzić bym nie kupował byle czego:)
Czytam co piszą ludzie i wyciągam wnioski dlatego dziękuję także za te opinie:)

http://www.youtube.com/Dantekasumi

PostNapisane: N sie 12, 2012 10:56 pm 

Rafał Iłendo napisał(a):
czyli kolega igigod proponuje syf z hpi, i od razu szykuj kasę na: padające dyfry, na padające serwa, na piramidkę, na amortyzatory itd bo akurat ten model do wytrzymałych ni jak nie należy :) popatrz na allegro coś pokroju mugena, losi, kyosho wydasz tyle samo za używany model po zawodniku w idealnym stanie co za ten "worek złomu ze sklepu" a będziesz 100 razy bardziej zadowolony i będzie Ci model jechał a nie toczył się.

Siedze w tym dobre pare lat, nie zacząłem wczoraj. Zaufaj lepiej dobrej półki a używane, po prostu poproś kogoś zeby przed kupnem pomógł Ci ta używkę obejrzeć. Z tego co kojarze Bartek z Łazisk (skyline z forum) ma jakiegoś tragusa na sprzedaż w fajnej opcji. Popatrz ogloszenia.

pisząc to trochę przesadzasz kolego...

RTR-y od HPI to może nie jest najwyższa półka ale z pewnością warte są swej ceny.poza tym dostępność i ceny części to niezaprzeczalny atut.a tak naprawdę to dużo zależy od traktowania modelu...
nawet mugen,losi,xray czy serpent potrafi się rozlecieć przy nie umiejętnym traktowaniu.

widziałem na torze VORZy,kilka TROPHY truggy między innymi kolegi igigod i naprawdę dawały radę.

owszem,zgodzę się w jednym z tobą że wolałbym kupić używany model zawodniczy niż nowego RTRa,jednak żeby kupić coś dobrego najlepiej byłoby znać historię danego modelu oraz trzeba wiedzieć o co pytać sprzedającego.
niestety początkujący modelarz nie wie tego wszystkiego i często zdarza się że właśnie wtedy kupuje,jak to ująłeś zajechany "SYF" .

tak było w moim przypadku gdy kupiłem model "po zawodniku" ,owszem dobrej marki ale był już trochę zjeżdżony i żeby doprowadzić go do odpowiedniego stanu kosztowało mnie to trochę...

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: Pn sie 13, 2012 7:11 pm 

A więc moje oczy spoglądają w kierunku HPI Trophy Truggy 4.6 RTR :))
A może wie ktoś ile ten model ma już wiosen czyli kiedy była jego premiera? Bo nie chcę kupić modelu, żeby za dwa dni wyszła jego ulepszona wersja:P

PostNapisane: Pn sie 13, 2012 7:38 pm 

Trophy wszedł na rynek na przełomie 2009/2010
Jednak musisz wiedzieć, że Trophy to bardzo zubozona odmiana podwozia HB lightning stadium 2 pro, który na rynku był duzo, duzo wczesniej

PostNapisane: Pn sie 13, 2012 8:06 pm 

Zubożona? Mógłbyś uwzględnić różnice pomiędzy jednym i drugim bo z pewnością je znasz:D

Boże... To ja nie wiem. Może kupię sobie hulajnogę...

HB lightning stadium 2 pro kosztuje 1999zł przed chwilą patrzyłem.

PostNapisane: Pn sie 13, 2012 9:55 pm 

modele HB (HOT BODIES) to w pełni zawodnicze podwozia z licznymi sukcesami na zawodach,wykonane są z lepszej jakości materiałów.trwałość i jakość prowadzenia stoją na wysokim poziomie.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: Pn sie 13, 2012 10:29 pm 

A Truggy od HB dostanę do 2Tyś? I czy części są do nich dostępne i w podobnej cenie jak do HPI?

PostNapisane: Pn sie 13, 2012 11:10 pm 

danteforum napisał(a):
Zubożona? Mógłbyś uwzględnić różnice pomiędzy jednym i drugim bo z pewnością je znasz:D
HB lightning stadium 2 pro kosztuje 1999zł przed chwilą patrzyłem.

Znam, bo dawno, dawno temu byłem bliski kupienia takiego Lajta.
Dla mnie największym minusem Trophy są Hexy z tymi cienkimi ośkami. Paru osobom już one się złamały. Nie wiem, czy aż tak trzeba było oszczędzac w tym miejscu, tym bardziej, że trofi bagus ma już standardowe hexy, o ile się nie mylę.
Pod względem jakościowym i wytrzymałościowym jest sporo różnic między HB i Hpi. Część z tych różnic ma znaczenie, część nie ma zupełnie. Takie rzeczy jak carbon można sobie podarować. Na początku to czego potrzebujemy najbardziej to wytrzymałość. HB ma odchudzana płytę 7075, lepsze dyfry, zwrotnice i Huby CNC, no i lepsze przeniesienie napędu. Cena wersji KIT nie bierze się z znikąd.
Płyta w trophy powinna sie trzymać, bo ma solidny tylny brace, problemem moga byc wspomniane wcześniej ośki i odlewane zwrotnice przednie. To są części, które dość mocno dostają przy nieudanych lądowaniach, albo gdy w cos uderzymy.
Wiele osób wymienia tez standardowe dyfry na PRO.
danteforum napisał(a):
Boże... To ja nie wiem. Może kupię sobie hulajnogę...

W Twoim bliźniaczym wątku w innym dziale Wiktor podał Ci przykład RB ONE

P.S. Wielu początkujących nie ma zaufania do używanych podwozi, to już taka reguła. Najczęściej jednak wygląda to tak, że kupujemy RTR-a, a po roku (często udręki) podwozie kończy albo na Allegro sprzedane za 1/8 kwoty jaka nas ten model kosztował, albo w piwnicy. W tym samym roku widzimy, jak podwozie się zużywa, gdzie są jego słabe punkty i myślimy sobie, że trzeba było brać zawodniczą używkę, bo tam te słabe punkty są wyeliminowane.
Oczywiście kupno używki to ryzyko i początkującemu radziłbym kupno używki tylko w przypadku kiedy ma za doradcę doświadczoną w temacie osobę, która przefiltruje mu ogłoszenia.

PostNapisane: Wt sie 14, 2012 12:02 pm 

Marek Kiełbusiewicz

Rozumiem. Ale gdy kupię model zawodowy i nie będę musiał wymieniać części to czego się nauczę o modelach? A tak to porozkręcam, ponaprawiam. Będzie zabawa i nauka prawda?:)

Niestety trudno o kogoś kto mógłby mi pomóc w doradzeniu lub podpowiedzieć który model używany jest godny polecenia.
No i piszesz, ze zieloni lubią kupować nowe zestawy:P Ja ogólnie nie kupuję nic co używane chyba że Auto bo na salonowe mi szkoda pieniędzy. Poza tym staram się kupować wszystko co nowe. Taka mam jakaś zasadę:)

Rozmawiałem z kilkoma sklepami z modelami RC no i na początek polecają mi modele HPI choć w swoich sklepach posiadają Modele Losi, Mugen czy inne...
Do HPI jest wiele części zamiennych dzięki czemu będę mógł się nauczyć wiele o modelach. Z resztą modeli i ich częściami zamiennymi jest problem w Polsce niestety...
Pisali także, że ludzie przesadzają co do wytrzymałości HPI i nie są one wcale takie złe. Tym bardziej na początek. Wiadomo na zawody nie idę... A nie stoi nie na przeszkodzie bym po roku zabawy HPI zakupił sobie jakiś zawodowy sprzęt:) Wtedy może pojadę na jakieś zawody a może zorganizuję je w swoim mieście jak uda mi się wybudować tor off-road...

Słucham każdego po trochu i staram się wyciągać wnioski z tego co każdy z Was mi przekazuje:)
Poczytam jeszcze porozglądam się no i pozostaje czekanie na wypłatę:))

PostNapisane: Wt sie 14, 2012 12:17 pm 

Modele RTR są produkowane pod konkretną grupę doceleową, własnie poczatkujących
a co innego ma Ci powiedzieć sprzedawca?
Nie kupuj Pan Trophy, kup Pan Mugena albo Kyosho, zapłać 2,5 tys za podwozie, tysiąc za silnik, 500 za serwa, 800 na aparaturę...

Ja nie będę nikomu na siłę wybijał z głowy kupna RTR-a za 1500zł, to nie moje pieniądze :) sam od rtr-a zaczynałem...

jeśli zas chodzi o dostęp do części, to na szczęście zyjemy w czasach, gdzie kupowanie części z zagranicy wychodzi często duzo taniej niz w krajowym sklepie

PostNapisane: Wt sie 14, 2012 12:31 pm 

Nie no przecież sprzedawca mógł mi zaproponować model droższy który ma w sklepie:) Bo czemu nie:)

Ale Ty jak mniemam jesteś zawodowcem już więc dla Ciebie to nie problem zamówienie części z zagranicy ja nawet nie wiem co w taki modelu jest...
Jestem kompletnie zielony:) A przecież nie kupuje tego modelu na całe życie. Za rok kupie coś zawodowego a tego będę miał do rozwałki i zabawy:))

Wiem, że chcesz mi doradzić tak bym nie żałował rozumiem. No ale coś mi podpowiada bym kupił ten model a za jakiś czas gdy poznam model od śrubki nauczę się z nim obchodzić to zakupię coś na zawody:) Na razie nie myślę w ogóle o zawodach... Nawet nie mam gdzie. Planuję jakiś taki mały klub otworzyć w moim mieście i rozkręcić to troszkę:))

PostNapisane: Wt sie 14, 2012 12:55 pm 

Zawodowcem to jest Maciek Brzozowski i jeszcze pare innych osób w tym kraju, które na pewno na forum poznasz w przyszłości. Mi do nich bardzo daleko, ja po prostu jeżdze sobie na zawody, jak mam na to czas

Żebysmy się dobrze zrozumieli, ja nie namawiam Cie absolutnie na wydanie 5 tys na skompletowanie podwozia, bo uważam, że to akurat kiepski wyjscie dla poczatkującego, jesli nie jesteśmy nastawieni na starty na każdych zawodach w kraju, w całym sezonie, w dzień po zakupie.

PostNapisane: Wt sie 14, 2012 1:18 pm 

No może będę miał przyjemność ich poznać:)

No i w tym rzecz, ze na razie o zawodach nie myślę... Chcę na spokojnie wszystko poznać, pobawić się tym, porozkręcać, poprzykręcać:)
A z czasem jak zrozumiem, że jestem gotów to z pewnością spróbuję swoich sił na jakiś zawodach:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2