Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 8:47 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lip 03, 2013 11:14 am 

Witam posiadam samochód 1/16 Brushless 4WD Short Course Truck w/ 25Amp System z Hobbykinga zajeździłem silnik i regulator. regulator już niedługo bede miałpulso 33A jednokierunkowy (na wstecznym mi nie zależy) i chciał bym wybrać doby silnik. oryginalnie atak to 15T odbiór 60T oryginalny silnik (noname) miał 4800kV auto nie do opanowania średnica silnika 24mm mam na oku 3 silniki:
1. S2445-3200 Brushless Inrunner (3200kv) (14T)
2. S2445-3890 Brushless Inrunner 3890kv (12T)
3. Hobbyking Donkey ST380L-3000kv Brushless Inrunner Car Motor (15T) _ten ma średnice 28mm musial bym sprawdzić czy wejdzie napewno

i teraz pytanie co oznacza w nawiasie 14T przy pierwszym silniku 12T przy drugim i 15T przy trzecim. autko będzie zasilane pakietem 2S chciał bym żeby autko było ciut wolniejsze niż w oryginalne bo jest bardzo lekkie i przy dużej prędkości traci się kontrole nad nim ale nie chciał bym żeby było mułowate.

Proszę o wyjaśnienie paru kwestii:
- jak dobrać właściwy silnik? lepiej patrzeć na kV czy na moc maksymalną (silnik max chce 25A bo regulator będzie 30 lub 33A) i pakiet max również teoretycznie może dać z siebie 32A
- jak zmiana ataku wpływa na prędkość?
- czy zmiana ataku zawsze wiąże się ze zmianą odbioru?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 2:07 pm 

- Literka "T" oznacza ilość zwojów.
- W doborze silnika patrz na kv i na pobór prądu.
- Im większy atak tym większa prędkość.
- Nie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 2:57 pm 

no dobra a liczba zwojów lepiej jak jest większa czy mniejsza?
bo dokładnie chodzi mi o to który z tych silników będzie lepszy
1. S2445-3200 Brushless Inrunner (3200kv) (14T) ma większa liczbę zwojów ale mniejsze kV
2. S2445-3890 Brushless Inrunner 3890kv (12T) ma większe kV ale mniejszą liczbę zwojów

Większa liczba zwoi to chyba lepiej tak? ponadto dziwi mnie że tak duża różnica w max prądzie ten 14T bierze 17Aa ten 12T 32A?
po za tym ten 14T może działaś nawet na 4S (mogę równolegle podłączy dla próby dwa takie same pakiety 2S), ale podejrzewam że autko będzie nie do opanowania. i jak to jest z mocą silnika obydwa maja podane 350W ale wg mnie to coś za dużo no bo weźmy ten 14T zasilanie max 14,8V (4S) max prąd 17A to daje 251,6W

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 3:42 pm 

Może jednak lepiej mocniejszy silnik? Dociążysz trochę model i będzie się na pewno lepiej prowadził niż tak jak jest obecnie z troszkę słabszym motorkiem. Większy zapas mocy to i mniej obciążony silnik. :wink:

PostNapisane: Śr lip 03, 2013 4:58 pm 

co masz na myśli mówiąc mocniejszy (może jakiś przykładowy silnik)? bo jeżeli ma brać więcej prądu niż 25A to odpada bo pakiety i regiel za słaby po za tym wątpię czy coś większego niż średnica 28mm wejdzie. po za tym na średnicę 24mm posiadam dwa radiatory i wiem, że silnik będzie pasował bo taki był oryginalny, a dociąży zawsze mogę osobno :P chociaż trzeba brać pod uwagę że amory to tylko sprężyny tutaj nie ma amorów olejowych i nie ma regulacji - miałem zapasowe amorki więc trochę zmodyfikowałem na przód dałem tylne jest trochę twardszy, a na tył dałem większą sprężynę i też jest super.

A może warto zainwestować w taki zestaw?
- HobbyKing Donkey ST380L-3600kv Brushless Inrunner Car Motor (13.5T) średnica 28mm max moc 300W max prąd 30A
- HobbyKing Brushless Car ESC 45A w/ Reverse ESC 45A z wentylatorem powinno się zmieścić jak nie to zamocuje po środku nie ma problemu
tylko że pakiety mam Turnigy 1600mAh 20C czyli teoretycznie 32A max to trochę mało co nie :( Czy jak to jest z ESC jak jest zasilany 2-3S to obojętnie czy na 2S czy na 3S może osiągnąć 30A max? chciał bym coś wiecej mocy ale brak funduszy na razie na pakiety a w przyszłości mógł bym kupić Rhino 1750mAh 2S1P 25C Lipo wejdą na styk no i tutaj już jest max prąd 43A

PostNapisane: N lip 07, 2013 11:32 pm 

To jest tak:
Ja mam w blizniaczym modelu (buggy) zamontowany silnik 2858 i szczerze to ten silnik jest bardzo ciezki (niecale 160g!). Wiec juz bedziesz mial roznice w prowadzeniu. Osobiscie ten silnik 2040 który byl w zestawie zaraz po pierwszej jezdzie sprzedałem ( za słaby, predkosc jakaś mial ale to nie bylo to). Teraz w modelu siedzi feigao 4350kv no i jest dobrze ale moglo byc ciutke lepiej ( duży atak mam założony bo 20T i na dolnych obrotach jest lekki muł ale na std 15t powinien rwac elegancko). Na hobbykingu znalazłem jeszcze lepsza petarde ale to dopiero we wrzesniu sprawdze.
Co do regla to zawsze mozesz tak jak ja użyć regla traxxasa. Na gieldzie albo na allegro uzywke mozna dostac za 50zl. Prad ciagly ma 50A
Pakiety jesli musza byc to ok, tylko dosc szybko bedzie silnik donkey je zjadac. Z reszta kazdy ktory ma prad powyzej 20A.

Ps. Dla Ciebie (moim zdaniem) najlepsze bedzie takie combo:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 00kv_.html
plus do tego zebatka atakująca 11 lub 13 zębów. W tym aklepie zebatki drogie nie sa. Kup sobie trzy rozne.
Powinieneś być zadowolony.

PostNapisane: Pn lip 08, 2013 6:09 am 

Dzięki za odpowiedź, ale jak na razie zainwestowałem w:
- silnik S2445-3200 Brushless Inrunner (3200kv) (14T)
- regiel HobbyKing Brushless Car ESC 30A w/ Reverse

zębatkę i odbiór zostawiłem na razie oryginał bo w razie czego mam w zapasie. autko będzie na pewno wolniejsze na 2S jak stwierdzę, że jest za wolne zmienię atak na większy lub przesiądę się na lipo 3S :P

PostNapisane: Pn lip 08, 2013 7:39 am 

Ten silnik jest mocny, więc jak będzie wolny to bez obaw daj większy atak o kilka zębów. Lub daj 3s, ale wtedy pilnuj temperatur.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lip 19, 2013 8:58 pm 

witajcie dzisiaj otrzymałem swoja paczkę z HK:
- silnik S2445-3200 Brushless Inrunner (3200kv) (14T)
- regiel HobbyKing Brushless Car ESC 30A w/ Reverse
przylutowałem gniazdo XT60 (własne nie ma w zestawie) + goldy (na silniku były zalutowane wtyki dodatkowo w zestawie były gniazda szacunek za to dla HK bo za te pieniądze około 35$ to naprwdę cudów się nie spodziewałem)

po zlutowaniu wszystkich wtyczek zabrałem się za montaż wszystkiego w aucie i tu pierwszy zonk. Wiedziałem że starszy silnik mia oskę 2mm natomiast nowy 3mm więc to nie problem wkrętarko wiertarka w rękę wiertło 3mm i rozwierciłem zębatkę - żadnych problemów. montuje silnik i okazuje się że coś trze myślę może śruba za głęboko weszła i haczy o uzwojenie no ale przecież to są krótkie i do tego oryginalne śruby do mocowania silnika to nie to. patrzę "śruba robak" przez to że rozwierciłem otwór na 3mm po wkręcenie wystaje około 2 mm i haczy o plastik do którego mocuje się silnik., myślę sobie zonk muszę kupić "robaka" 2mm bo inaczej zonk. no ale, że miałem dłuższych śrub "robaków" kilka pomyślałem sobie że mala piła do metalu w dłoń i tnę w połowie śrubką "robaka" przy okazji rozwaliłem piłkę za 5zł ale śruba przecięta i nic nie haczy więc warto było :D. przykręciłem silnik mocuje ESC tutaj stwierdzam, że było łatwo mimo, iż idealnie nie jest ESC jest na styk powiedział bym nawet że jak wkleiłem na taśmę piankową to jest leciutki skoś (1 max 2 milimetry mniej i było by idealnie, ale i tak nie jest źle (zawsze w razie czego mogę dać ESC na środek :P). No ale nic wszytko zamocowane, na silnik dwa radiatory, podłączam wszystko pod odbiornik, wkładam pakiet i eureka wszystko działa jeździ jestem więcej niż zadowolony :D
po 1 na oryginalnym setupie autko wolno cofało i zazwyczaj reagowało za 2 lub 3 wychyleniem "drążka" pistoletu na wsteczny teraz wszystko działa od razu i autko cofa dużo szybciej (jeździłem tylko po domu bo jest już za późno na jadę na dworze więc silnik nawet nie zdążył się rozgrzać do 30 stopni :P jak czas pozwoli jutro wypróbuje) pierwsze spostrzeżenia to albo montuje pakiet 3S albo zmieniam atak i nie chodzi mi tu o prędkość maksymalna choć ta na pewno na nowym setupie będzie dużo mniejsza w porównaniu do oryginalnego setupu, ale moc jest za duża i słychać zgrzyt zębatek na dyferencjałach więc szybko je można zmielić :( obecnie mam atak 15T odbiór 60T jako, iż jest to zabawka to nie wiem jak stwierdzić jaka "głębokość" mają zęby w zębatkach żeby właściwie dobrać większy odbiór więc chyba skuszę się na pakiet 3S zamiast zmieniać zębatkę na większa po za tym zębatki odbioru i ataku mam w zapasie to szkoda mi je zmieniać a pakiety za dobre 100zł można mieć 3 sztuki z wysyłką z chin :P (i do samolotu też podejdą :D) Ale decyzję podejmę dopiero po przejażdżce, ale ze względu na układ różnicowy (zębatki) chyba będzie trzeba zmienić pakiety na 3S lub w ostateczności atak na powiedzmy w przedziale 17-19T). Przede wszystkim interesuje mnie jakie będą temperatury po powiedzmy 15-20 minutach jazdy zarówno na ESC jaki i silnika, na pewno zdam relacje.

proszę o wszelkie porady czy lepiej zmienić pakiet na 3S czy atak na większy (oczywiście wszystko podparte jakimiś doświadczeniami)

Pozdrawiam Marcin

PostNapisane: Pt lip 19, 2013 9:11 pm 

Silnik nie powinien się mocno grzać nawet na 3s.
Lecz podwozie na 95% nie wytrzyma zasilania 3s (dyfry będą się sypać).
Z doborem odbioru może być problem, bo nawet w firmowych podwoziach to jest deficytowy towar.
Proponuję większy atak, i podniesienie trochę timingu (jeśli masz kartę programującą).

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So lip 20, 2013 9:42 am 

Na 3s będziesz miał jeszcze więcej mocy. Bo moc to iloczyn prądu i napięcia.
Ja bym rozkręcił model i poskładał na nowo. U mnie mam mocniejszy silnik i nic się nie dzieje z przekładnią. Ostatnio jak jeździłem to po wyskoku z dość dużej hopki (~60cm wysokosci) silnik się odsunął i odbiór zmielił :(
Potem zmień zębatkę na 17 lub 18. Większa nie powinna być potrzebna i poźniej ustawienia regla.

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 7:05 pm 

Silnik dobrze przykręciłem sprawdzałem wszystko i jest oki rozkręciłem dyferencjały jeszcze raz i złożyłem i już jest lepiej :D ale o ostrym starcie na asfalcie raczej mogę pomarzyć przód ciągnie non stop natomiast jak mam dobrą przyczepność to tył na początku (jakieś 2-4sekundy) się poddaje słychać lekki zgrzyt po czym auto jedzie zębatki są w super stanie łożyska osadzone w obudowie dryfa jak trzeba już sam nie wiem co robię nie tak. Jeździć mogę bez problemu byle nie startować max gazem jak mam dobrą przyczepność.

P.S. silnik po wyjeżdżeniu pakietu jest leciutko ciepły natomiast regiel "zimny" jak by w ogóle nie używany:D jestem zadowolony z tego setupu

co do ataku chętnie wymienił bym zębatkę na 17-19T ale jest jeden problem nie wiem jaką długość zęba mam wybrać (a ponoć ważne jest aby odbiór i atak miały takiej samej głębokości zęby

oryginalne części to te:
odbiór http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14237__Spur_Gear_60T_118B_A2006_A2023T_and_A2035.html
atak http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14276__2_x_Motor_Pinion_2_0_15T_A2023T_A2029_and_A2035.html
atak został rozwiercony na 3mm

zakupy robię na Hobbyking.com lub Banggood.com więc jak ktoś może pomóc i powiedzieć czy z tych sklepów coś podejdzie będę wdzięczny
na HK nie znalazłem w oógle w zakładce Cars & Parts > Option Parts > Pinion Gears nic na ośkę 3mm jest tylko 3,17mm :(

Edit:

dzięki Michaellus miałeś racje dryfy są oki, a wina leży po stronie nie dokręconego na maksa silnika który przy większym obciążeniu przeskakuje na zębatce, a jak nie potrzebna jest duża moc to po prostu działa jak by nigdy nic. wszędzie są śruby na śrubokręt "krzyżakowy" tylko przy mocowaniu silnika zastosowano imbusy 1,5mm (bez porządnego klucza nie ma co podchodzić :/ muszę od teścia wziąć imbusy proxona albo kupić "śrubokręt imbusowy turnigy) czy wykorzystanie tam śruby imbusowej ma jakieś zastosowanie czy śmiało mogę zmienić te śruby na "krzyżaka"?

Ostatnio edytowano Pn lip 22, 2013 7:53 pm przez kiu86, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 7:47 pm 

Bo to jest 3,17, a nie 3mm.
Zęby wyglądają w 99% na mod 0,6.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 8:08 pm 

na HK są takie opcje
32 Pitch
48 Pitch
64 Pitch
Metric

czy mod 6 = 64pitch czy jak to jest?
ewentualnie jakie macie metody żeby dobrze dokręcić śruby na imbus 1,5mm? bo ja najchętniej to pozbył bym się tego dziadostwa :/

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 8:25 pm 

Jak metric to 0,6, jak pitch to 42p
Aczkolwiek mogę się mylić i możesz tam mieć mod. 0,5, czyli 48p

0,4~64p
0,5~48p
0,6~42p
0,8~32p

Żeby dobrze dokręcić musisz mieć dobry imbus np. hudy lub titan

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona