Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 3:04 am

Autor
PostNapisane: Pn paź 15, 2012 8:50 am 

Witam.

Chciałem podpytac fachowców jak wydłużyć żywotność szczotkowego silnika w Mini Reconie.

Spotkałem się z opiniami, aby zakleić "okienka" w silniku, gdyż może się przez nie dostać piasek do środka silnika, podzielacie taką opinię? Takie zaklejanie nie pogorszy oddawania temperatury przez silnik?

Druga sprawa - to czy mogę wogóle śmigać tym maluchem po piasku? Raczej ciężko dorwać dobre miejsce bez piachu - na dobrą sprawę trochę naleci nawet na parkingu.

Obecnie (fabrycznie tak było) mam ograniczone max przepustnicę (pokrętłem na ok ~75% mocy). Czy mogę to ustawić na Maximum, czy takie ustawienie jest po prostu bezpieczne dla modelu?

Silnik szczotkowy starałem się "dotrzeć" - t.z. ok 5minut śmigał do przodu, 5 minut do tyłu z kołami w górze i przy minimalnym gazie (ustawionym trymerem). Taki zabeg powtórzyłem + resztę pakietu wyjeżdziłem bardzo spokojnie (nie więcej niż 30% mocy). łącznie ok 25-30 minut powolnej jazdy, aby szczotki mogły się ułożyć. Czy to wystarczy, czy powinienem go dalej docierać?

Co, poza przegrzaniem jest niebezpieczne dla silnika? Próba ruszenia, kiedy model się zablokował? Mocne hamowanie po rozpędzeniu modelu? Jazda z maksymalną prędkością?

Pozdrawiam serdecznie

HPI Mini Recon 1:18

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 09, 2012 11:09 pm 

Potrzeba docierania występuje głównie w seryjnych silnikach nierozbieralych. Ja bym nie zaklejał okierek bo to chłodzenie silnika. Jak przegrzejesz silnik to magnesy stracą siłę i cały silnik będzie słaby. Zrób inner-body tzn. osłona elektryki w miare szczelna własnej roboty. Nad silnikiem wytnij dziurę i daj do inner body'iego jakiś filtr antykurzowy czy coś w tym rodzaju( np. jak w kompie w obudowie są takie plastikowe filtry które łapią kurz). Ale staraj się nie wjeżdżać w piaskownicę :mrgreen:. SIlnik w miare dobrze dotarłeś. Niebezpieczne dla silnika jest zanieczyszcznie. Tu masz wszystko opisane: http://www.rc.info.pl/silniki/silniki.html Poczytaj jak czyścić nierozbieralne silniki. Jak silnik będzie chodził przy zablokowanej przekładni to albo się zagrzeje(przy dłuuugim gazowaniu). Myślę, że regiel dużo szybcej by padł. Prędkość maksymalna? Na takim silniku to z 1-2 minut non stop możesz jechać. Gwałtowne hamowanie może kruszyć ranty szczotek ale nie przjmuj się tym to nic.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość