Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 4:04 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr gru 16, 2009 7:39 am 

luke napisał(a):
...
Glosowanie sie odbylo przeglosowano zasilanie amen pierwsze zawody mp z nowym zasilaniem sie odbyly nikt nie placze poza toba.

Czy Ty czytasz moje posty czy odpowiadasz na widok mojego awatara...
luke napisał(a):

Bugi najlepszym wyjsciem bylby zakup 9.5T i jednego pakietu life taki zestaw wystarczy ci spokojnie na 1-2 sezony (przynajmniej pakiet :) ).
Ebay i za 100-120zl masz 4x 26650. Wiec caly zestaw to ~350-400zl jezdzisz do bolu.

No to jest rada doświadczonego zawodnika...ale w czym?
Zakup dobrego silnika to ponad 300 zł.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 8:48 am 

Nie wiem czy Speed Passion Competition v3.0 9.5T to ten dobry czy nie ale obecnie można go za 55 funtów kupić z przesyłką a widziałem już cenę 48 Funtów i myślę że w styczniu pojawi się w podobnej. Używane nie mają sensu bo kosztują około 30 Funtów zaś nowy rotor kosztuje 15 Funtów.
Natomiast GM teraz zmienia linię silników i ma ciekawe promocje warto się rozejrzeć bo może wyjść jeszcze taniej.

Więc śmiem twierdzić, że się w 300zł zmieszczę w temacie silnika. Zaś LiFe w HK naprawdę mają śmieszne ceny... coś koło $29... przesyłka nie pamiętam ale przez ebay będzie pewnie ok. $11

Gdzie się Luke pomylił w kalkulacji by go zjechać w temacie doświadczenia? Czy to tak dla zasady tylko? I znów jak to samo napisze zawodniki to z podkulonym ogonem trzema będzie przyklasnąć? Widzę że tworzy się nowa definicja doświadczenia i trafności oceny... tylko trochę ona KC zajeżdża: kto nie jest z nami nie prawa mieć racji... no cóż kompleksów nie leczą.

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:21 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
luke napisał(a):
Bugi najlepszym wyjsciem bylby zakup 9.5T i jednego pakietu life taki zestaw wystarczy ci spokojnie na 1-2 sezony (przynajmniej pakiet :) ).
Ebay i za 100-120zl masz 4x 26650. Wiec caly zestaw to ~350-400zl jezdzisz do bolu.

No to jest rada doświadczonego zawodnika...ale w czym?
Zakup dobrego silnika to ponad 300 zł.

Wkoncu zacznasz prowadzic jakas normalna dyskusje cieszy mnie to bardzio, aczkolwiek mogles sobie odpuscic docinki...
Rada zawodnika fabrycznego yokomo GM ;) chyba ma wieksza wiedze i umiejetnosci od ciebie Lesławie bez obrazy.
Nowy silnik GM'a 9.5T zapowiedziany w sklepach z cena 55E pojawi sie w styczniu, silniki serii blue/purple/pro ktore tez sa jednymi z lepszych w tej klasie to koszt 55E (jakbys reflektowal moge podeslac linki zaoszczedzisz kilka zlotych) , trzeba szukac noi nie bac sie zakupow poza Polska ;)
Nawet na Rojnie wisial/wisi sport blue za 209zl no chyba ze to sa kiepskie silniki ale zawodnicy DMC tak nieuwazaja...

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:24 am 

luke napisał(a):

Luke mam silnik 9.5T GM z tamtego sezonu co w specu jezdziłem, a teraz chce jakis nieco wolnieszy.
Teraz rozgladam sie co sie w przepisach dzieje, zainwestowałem w Lipo i nie chce inwestowac w Life, wiec dlatego moje pytanie gdzie na pakiecie lipo moge pojezdzic i na jakim silniku i w jakiej klasie (ale klasa to mniej istotna). Czy lipo są az tak awaryjne? jakos na zachodzi jezdza na lipo i nikt nie protestuje, rownie dobrze mozna by w Polsce na lipo jezdzic i mozna by spokojnie wydluzyc czas wysciugu np do 8-10 min. (pakiet LIPO 5000mAh na silniku 9.5T wytrzymuje spokojnie ok -15-20min jazdy na maksa)

p.s.
Mam ten wlasnie silnik GM o ktorym piszesz wyzej, jezdzielm razem z reglem GM 80 (niestety ze starym softem) i silnik nie był az tak rewelacyjny, ale do zabawy spokojnie wystarczy.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:43 am 

Bugi a nie masz przypadkiem 9.5 dr speed ?? Bo ja mowie o sporcie.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:46 am 

to w temacie silnika zmiana rotora powinna rozwiązać temat utraty właściwości...

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:58 am 

Dokladnie ale czasami sie to nieoplaca. Uzywany silnik 100zl wirnik kolejna 100 a za 250 mamy nowy silnik.
Moze Kajman wie jaka jest roznica miedzy sportem a dr.speed 9.5T bo do spec'a odradzaja dr.speedy

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 1:30 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Michał, 13,5T w spec jest dopuszczone przy zasilaniu LiPo czyli 7,4V. W 540 w Proxima Profi Cup jest ten sam silnik ALE przy 5 celach NiMH (6V) lub 2s LiFe (6,6V).

Panie Przemku, skorzystaliśmy z Waszego zaproszenia i byliśmy z Mateuszem na Waszych zawodach, bardzo nam się podobało. Startowaliśmy w klasie 540. Fajnie, że była okazja pojeździć z zawodnikami z czołówki tej klasy, to zawsze okazja do porównania z innymi. Oczywiście, to są zawody prywatne więc można ustalać przepisy jakie się chce, no cóż my ze swoimi Saturnami 20T nie mamy czego na tych zawodach szukać, szkoda. Chcielibyśmy jeździć na porównywalnych warunkach bo to prowadzi mnie do jakiś wniosków i jest podstawą dalszego rozwoju. No nic, będziemy szukać innych okazji do startów.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 1:36 pm 

Panie Grzegorzu, temat jest po to by nowe silniki nie miały przewagi nad dotychczasowymi. Pytanie tylko które to będą.

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 1:56 pm 

Dokładnie jak Robert napisał, chcemy znaleźć bezsczotkową alternatywę dla Saturna ale porównywalną z nim. Na razie kandydatem jest 13,5T ale to dopiero w testach wyjdzie czy się sprawdzi.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 2:10 pm 

Ja w tych sprawach jestem więcej niż początkujący więc zdaje się na wiedzę i doświadczenie fachowców. Najważniejsze aby ścigać się na porównywalnych warunkach. Czy da się "szczotkę" sprowadzić do wspólnego mianownika z "bezszczotką", naprawdę nie wiem. Niech działają fachowcy.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 2:13 pm 

17.5T na life moim zdaniem, silnik GM'a nowy ma te 2100kV, z tego co ja pamiętam, mając motor mastera i mierząc saturna,
to było około 21000/7.2 = 2900kV, zakładając, że saturn pod obciązeniem ma mniejsze od tych 2900 na pusto, 17.5T powinno być OK.

Mam silnik 17.5T X11, producent pisze o nim, 2300kV, czyli raczej ten zakres obrotów.

Nie będzie to za szybkie, nie będzie to za wolne.

Co do używania silnika 13.5T najpierw w klasie "540", a potem w spec na lipo, cóż, ten sam argument co do
pakietów 5 cel z spec/modi do klasy 540 ;) ;) ;) Wszystko się zużywa, i moim zdaniem taki silnik po 1 sezonie
nadawać się będzie na trening w specu ;) utrata "mocy" z magnesu, łożyska, przegrzanie ;)

Moje 2 grosze.

m.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 2:16 pm 

luke napisał(a):

racja :) taki mam :P

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 2:17 pm 

też trafna uwaga co do kosztów tym bardziej, że pewnie optimum w 540 to dwa sezony czyli silnik będzie już trochę zmęczony.... choć be przegrzania (wiem wiem przełożenia) to nie powinno na nim zrobić wrażenia.

Z drugiej strony 250zł za silnik na sezon do SPEC'a nie zabija...

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 2:23 pm 

Michał Bugajski napisał(a):
luke napisał(a):

racja :) taki mam :P

Michał,

masz słaby silnik, miałeś słabe pakiety i jeszcze regiel ze starym softem ;) To czego się spodziewałeś ;)

GM sport czy GM Pro, czy X12 lrp, czy speed pasion to iinna bajka od silników GM dr.speed ;)

Pozdrawiam!
m.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Następna strona