Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 4:03 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr gru 23, 2009 3:38 pm 

Marek argument wypinania sensorów pojawił się w kontekście VT i nieuzasadnionej przewagi jaką by to dawało. Regulator który tego nie ma, w większości przypadków nie potrafi jeździć bez sensorów i niech sobie jeździ z podpiętymi sensorami.

Tanie modele w 540 są utopią. Więc nawet nie będę z tym dyskutował.

BL w 540 rodzi duży rozrzut Kv silników o takim samym indeksie T. I to jest temat nad którym należy się pochylić.

Saturn się zadomowił, bo jest silnikiem 20T który jest najmocniejszy, pewnie dlatego SP 9.5T dominuje w SPECu. Zawsze będzie jakaś konstrukcja lepsza od innych i stanie się porównywalna, po wszyscy podpatrzą konkurencję i ją zaczną stosować.

Czas życia silnika BL w klasach dla początkujących jeśli nie był przegrzany to dwa lata. Jeśli był należy wymienić rotor za 100zł.

Czas życia Saturna to jedne eliminacje.

Ceny regulatorów: nie znów tak odmienne.

Niezależnie od silnika, zasilania itp postulat kultury jazdy i jej nauki poprzez odpowiednio ukształkowany tor jest słuszny, nie wiem czy to dobry wątek by to rozważać. Jednakże, tor dla 540 i innych klas często jest ten sam, więc znów przepisy by to wymusić, zaś kultura jazdy będzie wypadkową pracy sędziów i tego pewnie wykazywać nie trzeba, zwiększyć ilość sędziów torowych w tej klasie, znów przepisy...

Chcąc iść do przodu, trzeba zmian, niektóre bolą, inne kosztują, wszystkie wymagają wysiłku, i zawsze jakieś będą nietrafione.

Unikanie zmian to gwarancja stagnacji. Wieczka krytyka i oportunizm powoduje, że następuję samowykluczenie z procesu wypracowywania kompromisu lub podział i tylko zwiększa się chamstwo widoczne na forum. Nie sądzę by to zapewniało modelarstwu kołowemu rozwój i wzrost.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 3:42 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Proszę mi pokazać choć jeden model RTR startujący w klasie 540. Dla tych co nie wiedzą, w klasie 540 startują karbonowe modele z najwyższej półki, z drogimi selekcjami i drogą elektroniką. Co do zasilania, powiedziałem kolegom samolociarzom że w Pabianicach po raz pierwszy w Polsce można było na zawodach startować na LiFe. Dziwnie na mnie spojrzeli i spytali na czym do tej pory się jeździło a jak powiedziałem że na NiMH to zrobili jeszcze dziwniejsze miny, oni NiMH to już nawet w nadajnikach coraz rzadziej używają :)

Podwozia węglowe to poważny błąd LOK-owskich sędziów którzy pod naciskiem zawodników klas wyższych zgodzili się na taki zapis.
Argumentowali to potrzebom stworzenie wtórnego rynku zbytu dla zawodników klas wyższych i ich starszych konstrukcji węglowych. Efekt jest właśnie taki jak widać że w 540 może jeździć wszystko włącznie z najdroższymi podwoziami.
Na pewno natomiast dla uczestników klasy 540 nie jest to tanie rozwiązanie.

Zapomniano również że zawodników klas wyższych w stosunku do użytkowników tanich modeli w naszym kraju jest garstka i na nich nie da się oprzeć rozwoju tego sportu.
Jeśli dołożycie do klasy 540 silniki bezszczotkowe i pakiety Lixx to co stworzycie – Spec 2 ?
Zapytam więc co zawody MP oferują dla początkujących ?

Jeśli ktoś z Was poza swoim czubkiem nosa pomyśli choć przez chwilę o kierunkach rozwoju tego sportu niech spróbuje odpowiedzieć na wcześniej zadane pytanie:
Jeśli najniższa klasa Mistrzostw Polski jaką obecnie jest 540 nie będzie dedykowana dla początkujących i modeli RTR to dla kogo i czemu ma służyć przemiana 540 w Speca 2 ?
Życzę powodzenia .

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 3:50 pm 

Widze Marku ze niemasz bladego pojecia o silnikach bl, i nie czytasz tego co pisza inni jesli chodzi o mnie eot jezdzijcie na saturnikach i nimh wymieniajcie je co zawody/bieg. Widze taki opor jak ponad rok temu kiedy kolega postulowal o dopuszczenie ogniw lixx wkoncu sie nawrociliscie widocznie na BL w 540 tez trzeba jeszcze poczekac rok albo dwa ...
Cytuj:
Na koniec: wszystkim którzy dyskutują o wyższości bezszczotki proponuje najpierw pojeździć na zawody, nauczyć się jeździć - najlepiej na waskich torach halowych - a potem można zmieniać świat (przepraszam - przepisy) :)

A ja proponuje doedukowac sie technicznie jesli chodzi o zasilania i napedy bo narazie na slowo bezszczotka wszyscy widza super szybko latajace modele... i niewykonalna jazde na silnikach sensorowych bez podpinania kabla :lol: :lol:

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 4:01 pm 

Z dyskusji widać, że brakuje jednej klasy, klasy modeli RTR. 540 powinna być przedsionkiem do SPEC czyli nieco wolniej niż SPEC ale żeby już można było kombinować z ustawieniami modelu jak i elektroniki a zakupiony do klasy sprzęt dało się wykorzystać w klasie SPEC. Powinno wrócić coś na wzór Top Stock ale bez ograniczeń do podwozi jednego typu i również bez ograniczeń wiekowych bo to że ktoś ma dajmy na to 25 lat i dopiero zaczyna nie znaczy że powinien jeździć od razu w szybszej klasie. Zaraz padną argumenty że za dużo klas, że za mało czasu na zawodach. Zgoda ale między modelem RTR a SPEC jest przepaść a z kolei 540 z topowymi modelami i wyszukaną elektroniką nie jest bynajmniej klasą dla początkujących.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 4:06 pm 
Administrator forum

Luke,

Proponuje mała wycieczke w góry w dniu 9.01.2010 a konkretnie do miejscowości Trutnov w Czechahc. Tam zobaczysz jak jeżdżą zawodnicy i z jakimi predkościami na silnikach BL 17,5. Potem pogadamy w tamcie strach przed bezszczotką :)

Widzisz - różnica między nami jest taka:

- ja może i pojęcia nie mam o silnikach BL - teoria mnie nie interesuje

Moja przewaga jest taka że potrafię z silnika wydusić co trzeba na torze i wiem co zrobic jak odstaje od czołówki tak aby w kolejnym biegu jechać tak jak oni.

Nie mam zamiaru sie kłócić ani udowadniać co jest lepsze. Powiem tylko tyle: wszędzie gdzie jeżdżą lepiej od nas - Polaków - każda federacja ma klasę w której jest silnik szczotkowy od 20T do 27T (bez wymiennych szczotek). I na tym młodzi sie uczą.

Bezszczotka w 540 to utopia, taka sama jak to że większa ilość sędziów spowoduje wzrost kultury jazdy. 1 sędzia z odpowiednim autorytetem potrafi też takową kulturę wymusić na zawodnikach. Ale to temat na osobną dyskusję :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 4:16 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Nie mam zamiaru sie kłócić ani udowadniać co jest lepsze. Powiem tylko tyle: wszędzie gdzie jeżdżą lepiej od nas - Polaków - każda federacja ma klasę w której jest silnik szczotkowy od 20T do 27T (bez wymiennych szczotek). I na tym młodzi sie uczą.

Bezszczotka w 540 to utopia, taka sama jak to że większa ilość sędziów spowoduje wzrost kultury jazdy. 1 sędzia z odpowiednim autorytetem potrafi też takową kulturę wymusić na zawodnikach. Ale to temat na osobną dyskusję :)

Marek bo to nie ma lepsze gorsze i nie o tym miał być ten wątek. Wątek jest o tym który indeks silnika powinien być brany pod uwagę: 13.5T, 17.5T, a może jeszcze większy.
Jak zostanie przetestowany jako porównywalny z Saturn 20T to dalej niech sobie organizatorzy, komisja, zawodnicy wypracują co chcą w przyszłym sezonie mieć.

Zgadzam się z Przemkiem 540 jest za szybka do nauki obecna 540. Dlatego osobiście podoba mi się wariant wolniejsza od Saturna bezszczotka.

Sędziowanie... no wiesz jednak wariant wielu sędziów jest prostszy do realizacji niż ten jeden z autorytetem, w naszych warunkach, ja oceniam po zasobach, mylę się?

@Luke nie sądzę by Mark się nie znał, sądzę, że się zna aż za dobrze i dlatego ma obawy :)

Robert

Ostatnio edytowano Śr gru 23, 2009 5:11 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 4:30 pm 
Administrator forum

Jeżeli bieżemy cokolwiek pod uwage to 17,5 i w górę. Z zakazem stosowania regulatorów "grzebiących" w silniku :)

Ale tak jak napisałem wcześniej - 9.01.2010r w Trutnovie sa zawody. Beda tam jeździły modele z silnikami 17,5. Bedą tez modele z silnikami 13,5. Po tych zawodach bedę mógł jednoznacznie stwierdzić co z czym nalezy jeśc aby sie nie udławić tz. nie zniszczyc klasy 540.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 4:36 pm 

Mimo, że nie jestem zawodnikiem z wieloletnim doświadczeniem, nigdy też nie startowałem w 540, pozwolę sobie zabrać głos. Tak jak pisze p. Przemek klasa 540 jest za szybka dla początkujących, wystarczy spojrzeć co dzieje się niższych finałach, jeden wielki chaos. Z kolei Spec nie jest dużo wolniejszy od Modifa. W Obornikach w finałach najlepsze kółko Spec: 11.272s; Modified 11.146s, różnica niewielka. Widzę, że nie rozumiecie, że chodzi o to by DOPUŚCIĆ bezszczotki, tak by osiągi były porównywalne z osiągami na Saturnie 20t i bezszczotki mogły równolegle istnieć z Saturnem w tej klasie. Z drugiej strony po co tyle tych klas i tyle "Miszczów", IMHO wystarczyłaby klasa dla naprawdę początkujących (plastikowe podwozia + np. zwykły blaszak), coś na wzór Speca tylko wolniejsze i do tego Modified.

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 5:41 pm 

Grzegorz, tak właśnie o to chodzi.

Pytanie czy jest dość zawodników i dość czasu na zawodach by puszczać cztery klasy, ja nie czuję się kompetentny by cokolwiek na ten temat powiedzieć. Nie jestem też przekonany, że jest dość na trzy.

Jeśli nie, i mają być trzy do tej pory istniejące klasy to uważam, że powinna być dopuszczona wolniejsza bezszczotka niż Saturn 20T.

Nie wierzę, że w naszych warunkach możliwy jest do wypracowania kompromis i dopuszczenie RTR bez węgla każdego z producentów jako klasy dla początkujących, na jednym zasilaniu, regulatorze i silniku. Byłoby pięknie ale to też utopia.

Marek, czekam z niecierpliwością na wrażenia.

Robert

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 7:50 pm 

KiT i Luke na jekich zawodach byliście ,że możecie zarzucać Markowi brak wiedzy.To co wy uprawiacie na forum w dyskusjach o silnikach i regulatorach może jest dobre dla konstruktorów sprzętu,ale potęcjalny zawodnik zaczynający chce kupić sprzęt prosty i zacząć się ścigać,a nie zastanawiać się nad "nowymi sowtami" do GM.To,że siedzieliście pare lat w domach i przeżywaliście 17 mgnień modelarza,nie znaczy,że macie pojęcie o początkach startu potęcjalnego laika.Wasza megalomania wprowadza tylko zamęt.KiT na jakiej podstawie twierdzisz,że na zawodach w klasie 540 nie ma prostych modeli.Czy to kolejna wizja po spacerze....
Właśnie tak powinno być,że tą klasę powinno się uprościć.
KiT napisał(a):
Unikanie zmian to gwarancja stagnacji. Wieczka krytyka i oportunizm powoduje, że następuję samowykluczenie z procesu wypracowywania kompromisu lub podział i tylko zwiększa się chamstwo widoczne na forum. Nie sądzę by to zapewniało modelarstwu kołowemu rozwój i wzrost.

A to to już k.... niewiem co jest.Wypaliłeś siano z pod obrusa czy co?

P.s.Jak ktoś chce z bezszczotką to proszę do Speca 9,5T i Li-Fe,albo 13,5t.Można sobie kupić też 17,5T i się uczyć.
Takie badania planowane na zawodach Proxima, nie są miarodajne,no chyba,że będzie jeżdził zawodnik pokroju Pawła Żelazo czy Kol.Fadke,którzy to potrafią przejechać 20 okrążeń na tym samym poziomie....
,

PostNapisane: Śr gru 23, 2009 8:01 pm 

A ja wam powiem że ten kto uważa że wprowadzenie bezszczotki do 540 potani klasę jest w błędzie.
Przeszliśmy z Marcinem wszystkie klasy jeżdżące w MP i doskonale wiemy ile co kosztuje i ile tego trzeba mieć.
Jeśli ktoś chciał mieć wyniki i zużywał więcej niz jeden silnik na dwoje zawodów to poprostu miał gest i niech się teraz nie skarży że było drogo.
Trzeba było myśleć co i jak się ustawia a przede wszystkim co robi kierowca. Mitem jest to że zawodnikowi będzie starczał silnik bezszczotkowy na więcej niż
jeden sezon. Za dwa lata jeżdżenia na bezszczotkach wiem ile ich wyladowało w koszu i to nie z powodu przegrzania. Jedyne co się zmieni w takim równaniu to to że nie bedzie w sezonie do wydania 5 x 50 tylko 1x 250 a jak się bedzie miało pecha to i 3x 250. I niech mi nikt nie mówi że jak sie żyłowało Saturny to nie będzie sie do granic możliwości to samo robiło z bezszczotką. Wielu chłopaków których znam jeździ na jednym saturnie przez 2 i 3 zawodów bo im ojcowie na więcej nie dadzą.
Jeśli chodzi o podwozia to i owszem jeździ cały stos węgla ale też jakby komuś chciałoby się temu przyjrzeć to zobaczy wiele innych wynalazków.Ktoś tu pisał o kombinowaniu z silnikami - ma rację, z bezszczotką można i możliwe że są tacy co z tego korzystają
i bedą to robić dopóki ktoś nie weźmie sie de fakto za kontrole techniczne z prawdziwego zdarzenia. Przy Saturnie taka kontrola wystarczyła "na oko" od razu widać czy kombinowany czy nie.
Oczywiście nie jestem przeciw postępowi i wprowadzaniu nowości ale trzeba to robić "z głową". A niektórym przypominam że tę klasę stworzono nie do ścigania się
ale do nauki. Nauki nie tylko jeżdżenia ale też budowy, ustawiania modelu i elektroniki. Jeśli takie początki też zautomatyzujemy to będzie jak z aparatami fotograficznymi.....ktoś kto uczył sie robić zdjęcia na "idiotenkamerze" nigdy nie zrobi zdjęcia na prawdziwym aparacie.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 3:17 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Zapomniano również że zawodników klas wyższych w stosunku do użytkowników tanich modeli w naszym kraju jest garstka i na nich nie da się oprzeć rozwoju tego sportu.
Jeśli dołożycie do klasy 540 silniki bezszczotkowe i pakiety Lixx to co stworzycie – Spec 2 ?
Zapytam więc co zawody MP oferują dla początkujących ?
[/color]

Panie Darku, najpierw wydaje mi się trzeba by było wyjaśnić sobie pojęcie początkujący zawodnik ?
Te zdjęcia wykonałem w Piasecznie na finale EMP:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 161ed.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... aba73.html - jak widać jednak coś oferują :D
Za plecami tych sympatycznych dzieciaków stoją rodzice i to oni decydują o wszystkim co maluch trzyma w łapce i czym jedzie :wink: . Nie widziałem tam podwozia RTR prosto z pudła, w większości były to tuningowane podwozia (niektóre na węglu) do klas 1:10 2WD/4WD a różnice w prędkościach między poszczególnymi modelami były znaczne ! To są początkujący zawodnicy ale ich modele nadają się również dla fanatyków i zawodowców z długoletnią praktyką. Wydaje mi się że tworzenie klasy dla początkujących z ograniczaniem prędkości nie ma sensu, dobrym rozwiązaniem do nauki byłby pomysł klasy START bez ograniczeń jeśli chodzi o sprzęt ( jesteś pierwszy raz na zawodach wszystko jedno czym - jedziesz w STARCIE).
Oczywiscie początkującym zawodnikiem może być tez osoba w moim wieku i jestem tego żywym przykładem jeśli chodzi o on-road. Różnica polega na tym że ja zanim wybiorę nową dyscyplinę najpierw ćwiczę jazdę na własnym podwórku a nie biegnę odrazu na zawody (mam świadomość że głupio by było wylądować tak na samym końcu listy). Wpadam tam gdzie mam najbliżej czyli do Rudy Śl, w mijającym roku odbyło się 10 spotkań przy okazji których omawiana była właśnie kultura jazdy, zachowanie na torze wobec innych i wszystko inne co wiąże się z zawodami. Rzesza osób która była na spotkaniach zasmakowała wspólnej jazdy z zawodnikami klubu Formuła, zdarzało się że jeździliśmy z najlepszymi w kraju jak (Krzyś Śmidecki). Wszystko po to żeby własnie zapoznać się ze sprzętem i ocenić swoje możliwości w ewentualnych startach na zawodach. Wydaje mi się że w tym wszystkim nie chodzi o tworzenie nowych klas dla osób rozpoczynających swoją przygodę z zawodami ale o dostępność torów i możliwości ćwiczenia jazdy z innymi którzy pierwsze kroki mają już za sobą. Wszystko wychodzi w praniu i to nie ulega wątpliwości. Początkujący jest ten który ma przejechane na spotkaniach/treningach 100h i początkujący jest ten który własnie wczoraj kupił model i wybiera się już na zawody :wink: . Może trzeba zrobić po prostu szkółkę niedzielną nauki jazdy modelami rc w realu i problem początkujących rozwiąże się sam. Przez pierwszy rok jeździsz sobie na szkółkę (tam dowiadujesz się czy cię to interesuje i czy chcesz się dalej w to bawić) a potem dopiero jesteś dopuszczony na zawody. Wtedy wiadomo że nie będziesz rozbijał band ani innych modeli (dostajesz licencję która zobowiązuje do właściwego zachowania i znasz przepisy które są aktualizowane raz w roku a nie 5x :( - piękna sprawa można tylko pomarzyć) :lol:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 9:38 am 

Intuicyjnie poruszyłeś problem,który od lat nurtuje ludzi pragnących zmian.Właśnie chodzi o tworzenie Klubów,wzorem Naszych zachodnich czy południowych sąsiadów.To w Klubach powinien następować pierwszy kontakt,to Kluby powinny ,poprzez Swoich przedstawicieli dyskutować o zmianach,to właśnie Kluby powinny licencjonować zawodników do startów na ogólnopolskich zawodach.
Tym czasem co my mamy ;dyskutantów,którzy po pierwszych Swoich zawodach są rewolucjonistami,albo drobnych handlarzyków szukających poklasku wśród tychże.Bardzo mało mówi się właśnie o jeżdzie...
p.s.Dalej twierdzę i to z autopsji,że na zawodach są modele "proste"

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 10:05 am 
Administrator forum

Tomku,

Marzenia są fajne. W realu wygląda to tak - wiem to z własnego doświadczenia, prowadziłem modelarnię:

- zajęcia przy składaniu modeli - super, hiper
- jazda - jeszcze lepiej

I teraz najlepsze: modele klubowe więc tylko jeździmy, nie czyścimy, nie dbamy - przychodzimy i jeździmy. A najlepiej niech zajęcia będa w środku tygodnia - dla rodziców super, w sobotę - dla dzieciaków beee - lepszy komuter, TV, konsola.

Tyle OT.

Wracając do sprawy silników: z tego co zauważyłem zawodnicy w off-road mają gdzieś zmiany, zreszta ilość tzw. RTR-ów jest raczej ograniczona (mówie o czymś co nadaje się do jazdy)

Najlepszym wyjściem byłoby stworzenie nowej klasy dla całkowicie zielonych np. HOBBY: podwozia plastik (wanienka), różni producenci. silnik Jonson 540, ilość cel = 5. Żadnego tuningu. Uczyć się jeździć lub posmakować jazdy i określić czy mnie to wogóle interesuje. Jeżeli taka klasa powstanie mozna myśleć o zmianach w klasie 540 - zrobić z niej przedsionek klasy SPEC.

Jak narazie nic nie zanosi sie na takie rozwiązania i raczej do nich nie dojdzie. W 540 i Spec jest duzo zawodników i lepiej żeby tak zostało.
Pierwsza eliminacja zawsze przesiewa poczatkujących od lepszych.

Ale to już inna sprawa :)

PostNapisane: Cz gru 24, 2009 11:35 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
T
Najlepszym wyjściem byłoby stworzenie nowej klasy dla całkowicie zielonych np. HOBBY: podwozia plastik (wanienka), różni producenci. silnik Jonson 540, ilość cel = 5. Żadnego tuningu. Uczyć się jeździć lub posmakować jazdy i określić czy mnie to wogóle interesuje. Jeżeli taka klasa powstanie mozna myśleć o zmianach w klasie 540 - zrobić z niej przedsionek klasy SPEC.

Masz racje tanie podwozia (ale narazie tak nie jest - masa węgla :mrgreen: ), ale co do pakietów to 5 celowych tak od razu gotowych nie kupisz, lepsze wyjscie sa sidepacki 6 celowe - sa dosc tanie, lub life, ale to już wymaga lepszej ładowarki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona