Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 4:34 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lis 16, 2009 11:40 pm 

Witam,

obecnie użytkuje regulator Novak GTB - posiada on odcięcie dla zasilania Lipo - wartość jaką podaje instrukcja to 6.25V
(zaraz pod listą silników)
http://www.teamnovak.com/products/esc/gtb/index.html

i tu moje pytanie - czy chcąc jeździć modelem na pakiecie 2 celowym Life to odcięcie do Lipo będzie użyteczne? czy się sprawdzi? czy w ogóle mogę o nim zapomnieć i stosować inne zastępcze rozwiązania w postaci mrygających diodek czy brzęczyków?

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 7:34 am 

Nie wiem jak w novaku ale w MMM jest chyba cos takiego jak "inne" czyli jednym slowem mozesz wybrac sobie napiecie przy ktorym regiel ma odciac prad.

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 7:45 am 

odciecie oczywisice jest za wysokie jak na 2 cele life.Mozesz oczywiscie z nim smgac to nie przeszkadza jednak calego pakiety nie wysmigasz...... Ja mam u siebie okolo 2,5 na cele wiec pry 2 celach odciecie jest kolo 5v.

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 8:27 am 

słabo trochę jeżdżę obecnie na 2.7V (wykładzina duże pobory prądu) i IMHO to maksymalna wartość odcięcia dla LiFe

Robert

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 9:50 am 

a czy moglibyście podrzucić jakieć linki lub nazwy regulatorów które mają ustawiany próg odcięcia?

ewentualnie żebym mógł się za nimi rozejrzeć - jak nazywają się dokładnie te urządzonka sygnalizacyjne i czy można użyć ich do life czy tylko do lipo - rozumiem że mają regulowany próg odcięcia?

pozdr

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 10:31 am 

yanki80 napisał(a):
...linki lub nazwy regulatorów które mają ustawiany próg odcięcia?...

Na przykład CS-Rocket Competition lub
Genius 120
lub
Genius 150
W programie AS Genius Tool w zakładce Advanced Settings możesz ustawić dowolny próg odcięcia - przykład - a w nim ustawienia np. dla 1 celi LiPo.
yanki80 napisał(a):
...jak nazywają się dokładnie te urządzonka sygnalizacyjne i czy można użyć ich do life czy tylko do lipo...

Jeśli masz aparaturę 2,4 GHz i odbiornik z telemetrią (np. DX3S), to w menu nadajnika można ustawić sygnalizację niskiego napięcia i to w zupełności wystarcza.

Ostatnio edytowano Wt lis 17, 2009 10:47 am przez Jan Matukin, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 10:46 am 

niestety aparaturę mam w paśmie 75

mam jeszcze jedno pytanie - czy te lipo monitory mają regulowany prąd przy którym mają odpowiednio zareagować?

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 12:25 pm 

a po co mają monitorować prąd?

Robert

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 12:51 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Jeśli masz aparaturę 2,4 GHz i odbiornik z telemetrią (np. DX3S), to w menu nadajnika można ustawić sygnalizację niskiego napięcia i to w zupełności wystarcza.

a w jakis sposob jestes monitorowac napiecie na pakiecie?O ile sie nie myle telemetria pokazuje napiecie ukladu bec.No chyba ze chodzi Ci o to ze powiedzmy jak bec jest 6v i napiecie na celkach spadnie np do 5,7v to i na becu bedzie 5,7v i w ten sposb mozna monitorowac napiecie pakietu tak?Czy moze nie znam jakis funkcji mojej aparatury?

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 3:37 pm 

KiT napisał(a):

jeszcze wcześniej napisałeś że dla Life na dywanie dajesz nie mniej niz 2,7V

więc aby nie zejść niżej od np podanej wyzej wartości V przydało by się cos do wskazania że czas zakonczyć jazdę...
jako że nie mogę uzyć odcięcia Lipo'lowego w regulatorze - zastanawiam się czy do tego zadania mogę użyć lipo monitorów (najlepiej własnie o regulowanym progu sygnalizowania - o ile takie istnieją - ja nie znalazłem a i nikt mi na to pytanie nie odpowiedział)... aby choć zabrzęczały kiedy zbliże się do wartości powiedzmy tych 2,7V na celę

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 3:47 pm 

yanki80 napisał(a):
KiT napisał(a):

jeszcze wcześniej napisałeś że dla Life na dywanie dajesz nie mniej niz 2,7V

więc aby nie zejść niżej od np podanej wyzej wartości V przydało by się cos do wskazania że czas zakonczyć jazdę...
jako że nie mogę uzyć odcięcia Lipo'lowego w regulatorze - zastanawiam się czy do tego zadania mogę użyć lipo monitorów (najlepiej własnie o regulowanym progu sygnalizowania - o ile takie istnieją - ja nie znalazłem a i nikt mi na to pytanie nie odpowiedział)... aby choć zabrzęczały kiedy zbliże się do wartości powiedzmy tych 2,7V na celę

zle sie wyslowiles bo chodzilo Ci o napiecie a nie o prad plynacy,czyli naterzenie,dlatego KIT sie zastanawial o co chodzi z tym pradem a ty sie zastanawiales z jego zastanawiania sie :) Wiec reasumujac mowimy cay czas o napieciu a Ty sie walneles na poczatku mowiac prad.

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 4:47 pm 

fakt - walnąłem nieprecyzyjnie ale moje pytania nadal są aktualne mimo drobnych błędów językowych ;o)

generalnie zmierzam do tego - jak to zrobić żeby na tym moim regulatorze novaka pojeździć na Life bez wyrządzania szkody elektronice/pakietowi/czemukolwiek innemu.

pozdr

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 4:58 pm 

proponuje piszczyk z programowalnym progiem piszczenia.Obecnie nie wiedzialem takiego na allegro,ale wiem ze taki jest bo kolo miesiaca temu chcialem sam taki kupic na allegro i go znalazlem ale jednak nie kupilem.Swietna sprawa,rozwiarze Twoje problemy.

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 5:46 pm 

dubik napisał(a):
...w jakis sposob jestes monitorowac napiecie na pakiecie?...telemetria pokazuje napiecie ukladu bec...jak bec jest 6v i napiecie na celkach spadnie np do 5,7v to i na becu bedzie 5,7v i w ten sposb mozna monitorowac napiecie pakietu tak?Czy moze nie znam jakis funkcji mojej aparatury?

Przeważnie BEC daje na wyjściu napięcie 6V - jest to napięcie odczytywane przez telemetrię w aparaturze DX3S.
BEC daje spadek napięcia rzędu 0,1-0,2V (typowy low-drop), zatem jeśli telemetria zasygnalizuje 6V (LiPo 2s), to na zasilaniu regulatora będzie max 6,2V a na pakiecie ok. 6,4V w zależności od długości i tym samym rezystancji przewodów zasilających oraz prądu obciążenia w zależności od zastosowanego silnika i przełożenia.
W przypadku pakietów LiPo 2s punkt 6V znajduje się na "mocno" krzywej części charakterystyki rozładowania - praktycznie nie ma więc sensu żadna zabawa z sygnalizowaniem napięcia pakietu, ponieważ model zatrzyma się z braku napięcia i to bez żadnej szkody dla pakietu.
Jeśli już to można sygnalizację ustawić na 6,9V dla 2s - jest to początek końca "ostrej" jazdy.
W przypadku pakietów LiFe 2s punkt 4V znajduje się na "łagodnej" krzywej części charakterystyki rozładowania - w tym przypadku można ustawić próg 4V a na pakiecie będzie napięcie nieco wyższe i jest czas na dojazd - ale tu jeśli już się chce to można sygnalizację ustawić na 5,9V.
W powyższym odniosłem się do zasilania 2s LiXX.
W aparaturze DX3S w menu głównym "Tele settings" wybiera się pozycję "Tele-bat" następnie "Alert" i tam ustawia się sygnalizację dla konkretnego napięcia.
Tu masz przykładowe charakterystyki rozładowania kilku pakietów dla prądu 20A.

PostNapisane: Wt lis 17, 2009 6:20 pm 

ok wszystko jak wytlumaczyles to i z reszta jak sam do tego doszedlem w teorii wyglada bardzo ladnie,ale czy testowales to w rzeczywistosci?Sygnalizacja dla 6,9 jest chyba nei mozliwa poniewaz bec daje max 6v,wiec odrazu wlaczylby sie alarm. i maks sygnalizacja to pewnie 5.9 no chyba ze bec jest slaby i wydajnosciowo nie wyrabia wtedy mialby spadki napiecia(???????) i prog trzebaby bylo ustawic jeszce nizej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona