Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 10:35 pm

Autor
PostNapisane: Śr lut 03, 2010 8:25 pm 

Witam.

Mam Tamiye TT-01 z silnikiem Sport Tuned, oraz apartaure HiTec Agressor. Do tego dokupiłem nowy rygiel j.w. Problem polega na tym ze po kilku minutach jazdy zaczyna przerywać, Auto albo jedzie z pełnym gazem albo szarpie. Na forum wyczytałem ze to standardowe objawy przy niskim poziomie prądu. Mam dwa pakiet NI MH 3300mAh. Jeden udaje się naładować do ok 8,5 V i ten powiedzmy że działa. Na drugim nie pojeżdżę w ogóle, 7,3 V to max jak tam wchodzi. Monitorowałem prąd i niestety okazało się ze te objawy zaczynają się już przy poziomie 7V. Wydaje mi się ze to trochę za wcześnie.

Ktoś wie co można z tym zrobić i gdzie może tkwić problem?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 03, 2010 8:42 pm 

posprawdzaj kable czy masz wszystko dobrze spiete, czy sie zaden nie przetarł , ja tak mialem ze mi regiel odcinal (dlawil sie) jak mialem przerwany prawie do pól kabel od pakietu, spróbuj , mi to pomogło z tym ze mi na kazdym pakiecie po 5 minutach jazdy szarpał :)

PostNapisane: Śr lut 03, 2010 8:49 pm 

faktycznie kable przy wyjściu z pakietu sa popekane ale nie wydaje mi sie zeby byl uszkodzony przewod w srodku, tylko izolacja, no ale ok sprobuje to poprawic moze pomoże

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 8:30 am 

Yogurt86 napisał(a):
Witam.

Mam Tamiye TT-01 z silnikiem Sport Tuned, oraz apartaure HiTec Agressor. Do tego dokupiłem nowy rygiel j.w. Problem polega na tym ze po kilku minutach jazdy zaczyna przerywać, Auto albo jedzie z pełnym gazem albo szarpie. Na forum wyczytałem ze to standardowe objawy przy niskim poziomie prądu. Mam dwa pakiet NI MH 3300mAh. Jeden udaje się naładować do ok 8,5 V i ten powiedzmy że działa. Na drugim nie pojeżdżę w ogóle, 7,3 V to max jak tam wchodzi. Monitorowałem prąd i niestety okazało się ze te objawy zaczynają się już przy poziomie 7V. Wydaje mi się ze to trochę za wcześnie.

Ktoś wie co można z tym zrobić i gdzie może tkwić problem?

Jeżeli jest to pakiet 6 celowy a możesz go naładować do 7.3V, to ten pakiet jest do śmieci. 7.3V na naładowanym pakiecie (zakładam, że mierzysz bez obciążenia) to jest za mało, pod obciążeniem spada za nisko i stąd przerywanie. A ile prądu wchodzi?

Pozdrawiam.

PostNapisane: So lut 06, 2010 12:17 pm 

No widzę, że z tego co piszecie to zdecydowanie za mało. Jeden pakiet ładuje się do 7,3 V a drugi do 7,8V. Tak czy inaczej przynajmniej wiem ze wina leży po stronie pakietów a nie regulatora.

PostNapisane: So lut 06, 2010 1:33 pm 

Uszkodzone cele w pakietach, taka już "uroda" NiMH.