Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 6:00 pm

Autor
PostNapisane: Pt lut 29, 2008 11:04 pm 

Tak sie zastanawiam czy regiel od mad trucka (220A) wytrzyma pracę z dwoma silnikami :?: Np. 2x Permax 600 lub 2x Saturn 20T

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So mar 01, 2008 11:05 pm 

Chwile pojeździsz, dodasz gazu na max i zobaczysz dymek

Tytuł:
PostNapisane: N mar 02, 2008 12:34 am 

A to ciekawe bo ja jeżdziłem w Twin Detonatorze na TEU101BK (60A) i dwóch silnikach Graupner 600 i nic się nie dymiło.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 02, 2008 8:16 pm 

spokojnie wytrzyma ja jeździłem modelem redukcyjnym na 2 silnikach 600
i regulatorze własnej roboty który wytrzymywał 50 A

Tamiya TT-01 Nissan Skyline Drift Edition

Tytuł:
PostNapisane: N mar 02, 2008 11:11 pm 

lu7 napisał(a):
spokojnie wytrzyma ja jeździłem modelem redukcyjnym na 2 silnikach 600
i regulatorze własnej roboty który wytrzymywał 50 A

no dokładnie 50A a tamte 220 A to można se o kant .... obić bo jakoś nie wyobrażam sobie ze w modelu za 500 pln jest regiel wytrzymujący 220 A

te 220 to jakaś kosmiczna wartość szczytowa która regiel wytrzyma na 0.1 sekundy a nie wartość prądu ciągłego

Traxxas E-MAXX- Feigao 10L MM
Losi 8ight T - Rx8 1900kv

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 8:38 pm 

obawiam sie ze mozesz sie mylic MMaly te 220A to prawdopodobnie wartosc pradu ciaglego jaka potrafia obsluzyc tranzystory, ale cala reszta ukladu raczej nie, z odpowiednim chlodzeniem powinno dac rade. Nieco odbiegajac od tematu mam regulator corally mms3 ktory teoretycznie wytrzymuje ponad 700A ciaglego, chwilowego ponad 3000A a jego wymiary to 25x28x14 <producenci podaja wartosci graniczne pradu tranzystorow>

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 11:27 pm 

Igor Budziński napisał(a):
obawiam sie ze mozesz sie mylic MMaly te 220A to prawdopodobnie wartosc pradu ciaglego jaka potrafia obsluzyc tranzystory, ale cala reszta ukladu raczej nie, z odpowiednim chlodzeniem powinno dac rade. Nieco odbiegajac od tematu mam regulator corally mms3 ktory teoretycznie wytrzymuje ponad 700A ciaglego, chwilowego ponad 3000A a jego wymiary to 25x28x14 <producenci podaja wartosci graniczne pradu tranzystorow>

no to wytłumacz mi gdzie sie myle :) napisałem że REGIEL nie wytrzyma 220 A pradu ciaglego i sam tez piszesz ze może poza mosfetami nic więcej tego prądu nie zdzierży bo taka jest prawda ze niestety niektórzy producenci podają wartości szczytowe dla tranzystorów i to jeszcze w szczególnych warunkach które ciekawe ile mają wspólnego z tymi które panują podczas jazdy. Spójrz tylko na regle duratraxxa regiel z ograniczeniem 20 T ma wpisane 500A a do 8T ma 2000A znalazłem tego twojego corally i tez jest napisane "The MMS3 features a maximum peak current of 3120A (FET specs) and maximum continuous current of 780A (FET specs)." wiec przechodząć do puenty jak juz wcześniej pisałem 220A można o kant dupy obić bo nie wyobrażam sobie takich prądów na układzie scalonym w jakiejś kopi/podróbce czymkolwiek jest ten mad truck :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 04, 2008 12:39 am 

Otoz ja pisze o wartosci pradu ciaglego Ty natomiast o pradzie szytowym a to jest ogromna roznica regiel duratraxa 20t ma 128A ciaglego, 440A chwilowego. Zaryzykowalbym stwierdzenie ze tamiyowski regiel rowniez dlugo by nie pociagnal tych 50A. Inna sprawa jest taka ze silnik nigdy w zyciu nie pociagnie 128A pradu ciaglego bo musialby miec moc 1000W. Wartosci dla tranzystorow podawane sa dla zunifikowanych warunkow i wszytsko to mozna sprawdzic na stronie www.alldatasheet.com w reglu duratraxa 20t sa fety irl3103 oraz irfz34n o pradach kolejno 64 potrafi rozproszyc 94W przy 25*C i 26 amper. To czy to jest kopia podrobka czy cokolwiek innego nie ma nic do rzeczy jakby ta sama elektronike wsadzili do pudelka z napisem LRP no limit to na pewno bys uwierzyl ze to no limit i mowil ze na 100% pociagnie 2 silniki. Koledzie proponuje rozmontowac regiel i sprawdzic jakie tranzystory w nim sa i jaki naprawde prad moga "pociagnac".

MMaLy jesli nadal nie wiesz w czym mozesz sie mylic zapraszam na priv

p.s. zauwaz ze napisalem o chlodzeniu, przy odpowiednim chlodzeniu 220A mogloby sie udac

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 04, 2008 10:52 am 

no to wytłumacz mi czemu np mój regiel gm sx6r ma napisane prad ciagły 40 A i ograniczenie 12 T a ten duratraxx 128A i 20 T. Zawsze mi się wydawało że te wielkie liczby jak np te 128 A to wartość dla samego mosfetu a nie dla całego regla. Weźmy np taki silnik purple tiger 17x2 ciagnie 25-28A podczas normalnej pracy pod obciążeniem wiec jeśli regiel duratraxa wytrzymywałby te 128 A pradu ciaglego to skad ograniczenie 20 T ? tak samo było z tymi odbiorniko-reglami z benzera mosfety jesli dobrze pamiętam wytrzymywały 120A a regiel potrafił sie spalić na 23 zwojowcu ale już po poprawieniu ścieżek na plytce drukowanej ludzie wsadzali 12T

Przy tym corally mms3 przy prądzie jest ewidentnie napisane ze te 780 A pradu ciaglego jest to "FET spec" a nie "ESC spec" chyba ze to jest to samo to wtedy faktycznie sie myliłem bo nie spodziewałem się ze przez takie cieniutkie ścieżki potrafi przepłynąć 780 A i regiel to wytrzyma na dłuższa mete

p.s kopia/podroba a firma jak lrp czy novak moim zdaniem jest miedzy tym roznica poniewaz znowu przytoczę reglo odbiorniki jedne wytrzymywały 19 bez przeróbek a inne sie palily po wsadzeniu mocniejszej 27ki jak np green machine i mowie o tej pierwszej wersji regle poniewaz potem zostal on poprawiony ( inna plytka lepsze mosfety)

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 04, 2008 11:58 am 

Ja tez mialem regiel gm v12 i max prad to 110A z dopiskiem no limit, corally tez jest no limit a ciezki idace do silnika sa zrobione z miedzianej blachy konkretnie te od minusa. Ja pisze o pradach tranzystorow czysto teoretycznie pozatym chyba kolega zakladajacy topic jest na tyle blyskotliwy ze jesli go rozmontuje i zauwazy ze sciezki sa "ciekie jak wlos" to je poprawi i ew zamontuje radiator na fety.W tym tygodniu bede testowal ile T potrafi wytrzymac duratrax. A co do fetow to bez chlodzenia takie tranzystory 64A potrafia sie spalic przy niecalych 10A.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 04, 2008 1:26 pm 

MMaLy napisał(a):
no to wytłumacz mi gdzie sie myle :)

wiec przechodząć do puenty jak juz wcześniej pisałem 220A można o kant dupy obić bo nie wyobrażam sobie takich prądów na układzie scalonym w jakiejś kopi/podróbce czymkolwiek jest ten mad truck :)

ja tylko nieśmiało zauważę, ze te wielkie prądu to przez żaden układ scalony nie płyną. Płyną kablami ścieżkami na płytce FET'em i znów kablami. I kilka styków po drodze.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 11:02 pm 

A ja skromnie zauważę, że ostatnio producenci kantują na wytrzymałościach regli strasznie. Widze dane i widzę że to niemożlwie w tej klasie cenowej. ale piszą.

Regiel nie musi być mocny, ja pędziłem reglem o wytrzymałości 24A ciągłego (carson 15T) dwa silniki Tamiya Stock Type-R w clodbusterze ze zblokowanymi dyframi, opory duże, a się nigdy nie wyłączył w terenie.
Nawet TEU101BK go teraz popędza u nowego właściciela i o dziwo z niewielkimi przerwami na schłodzenie co jeden pakiet :)

A jak chcesz 2 silniki napedzac, to się zaopatrz w regulator do tego stworzony, najlepiej taki z e-maxxa lub e-zilli lub kyosho - masz wtedy do dyspozycji też i 2 pakiety i 14,4-16,8V :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 11:30 am 

Najbardziej "konkretnym" parametrem jest ciągły pobór prądu - oznacza to zwykle ograniczenie wynikające z warunków chłodzenia (i przegrzewania się) regulatora. To taki parametr "laboratoryjny", bo silnik pobiera prąd zalezny od obciążenia (terenu), przyspieszenia i temu podobne. No i waha się od pojedynczych amperów do nawet 50- 100 i więcej (zatrzymanie/zablokowanie silnika, gwałtowne ruszanie) - oczywiście zależnie od silnika.

Podanie liczby T (ilu zwojowy silnik obsłuży) jest próbą oszacowania wytrzymałości regulatora w typowych warunkach użytkowania (zmienne obciążenie, ruszanie itp) - no bo kto z was wie ile Amperów pobiera jego auto podczas jazdy? (ja wiem, bo zrobiłem sobie logger :) ) .

Prąd maksymalny, lub szczytowy to oszacowanie impulsowego, maksymalnego, krótkotrwałego prądu, który jeszcze nie zniszczy regulatora. Wynika z wytrzymałości samych FET-ów, grubości ścieżek i temu podobnych. To parametr, do którego najmniej powinniśmy się przywiązywać (to głównie marketing). Czasem podaje się przez ile sekund regulator to wytrzymuje (zwykle kilka, najwyżej kilkanaście sekund).

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 11:39 am 

zbig napisał(a):
no bo kto z was wie ile Amperów pobiera jego auto podczas jazdy? (ja wiem, bo zrobiłem sobie logger :) )

Ano wiem i to doskonale :P I już ponad 15 silników przetestowałem. Ale więcej nie będzie, bo się regiel sprzedal :( Ale 100A chwilowego zobaczyłem :)

A regiel najlepiej jak podają ile zniesie przez 5min/30s/1s.
Chwilowe przez 1s jest ważne, bo to jest tak przez wielu lubiany punch.

I następne ważne moim zdaniem dane: spadek napięcia przy ilu A, spadek napięcia przy jakiej temperaturze ile.