Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 5:39 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 7:38 pm 

Witam kolegów.
Mam ogromy problem, z którym juz kilka dni walczę i nic nie mogę na to poradzic. Chodzi o to, że model przerywa. Wyląda to tak - wsadzam naładowany aku, podpinam a model dostaje totalnej czkawki. Jedzie przez chwilę normalnie jak trzymam "gaz" na połowę, ale jak dam full to się zaczyna przerywanie, czkawka a servo samo kręci kołami jak chce i kiedy chce. Dodatkowo w momentach "przerywania" z silnika idą dużo większ iskry niż normalnie. Po chwili nie da się już jechac normalnie nawet na połowę gazu. Żeby było śmieszniej raz na kilka jazd wszystko działa idealnie, model śmiga jak szalony po czym zaczyna się przerywanie od nowa. Czasem gdy włączę apę i regulator, model poprzerywa kilka sekund po czym przestaje reagowac w ogole na jakiekolwiek sygnały - silnik i servo nie reagują. Przed chwilą jak sprawdzałem, po około 10 sek. od włączenia i oczywiście przerywania, silnik przestał reagowac, natomiast servo działało dalej :shock: . Jestem w kropce, moje pomysły sie już skończyły i nie wiem co dalej robic. Dlatego prośba do Was Panowie, może pomożecie dojśc do przyczyny problemu. Dodam, że nie mam drugiego odbiornika/nadajika/kwarców/regulatora żeby jedoznacznie stwerdzic co powoduje problem. Mam natomiast 2x pakiet i 2x silnik. Sprawdzałem kilkakrotnie w różnych kombinacjach i zawsze to samo. Odbiornik w środku wyszyszczony, kabelki posprawdzane, łączenia bez przepaleń. Napięcie na pakietach mierzone podczas obciążenia - wszystko ok.
Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
Informacje techniczne:
model elektryczny 1:10
GP 3300 i Sanyo 1700
ładowarka Duratrax Piranha
regulator: Kyosho Perfex KA 1 (automat)
odbiornk: Acoms 27 AM
Nadajnik: Kyosho Perfex KT-5
Aku w nadaniku ładowane wczoraj.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 7:52 pm 

Model przerywa... mi to wygląda na coś z reglem skoro przerywa - coś może być zwalone z tzw. cutoff voltage. Jak masz jakiegoś kolegę to poproś aby użyczył Ci regla na testy bo wg. mnie wina leży w nim. Ew to odbiornik może szwankować ale wątpię.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 8:09 pm 

powodow moze byc wiele m.in. uszkodzone kwarce, chociarz dziwne skoro model czasami jezdzi ok....

edit: :D

Ostatnio edytowano Wt sty 15, 2008 8:11 pm przez Tomasz Dolata, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 8:09 pm 

Moim zdaniem to odbiornik albo aparatura z kwarcami, bo przecież serwo nie jest podpięte do regulatora... Pożycz sobie jakąś aparature, kwarce i odbiornik, podepnij pod twój regiel i zobacz czy wszystko ok, jeśli nie to zapewne regiel...

EDIT: Setne sekundy ;]

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 8:19 pm 

Sprawdz czy antena nie jest poprzecierana/polamana najlepiej wymien.
Jaki stary jest ten silnik i jaki ? Może szczotki się skończyły albo sprężynki nie dociskają?

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 9:07 pm 

Witam.
Antenka nigdzie nie jest poprzecierana ani nadłamana. Jeśli chodzi o sliniki to nie jestem w stanie nic o nich powiedziec, gdyż wszytsko co posiadam kupiłem jako sprzęt używany od uzytkowników tego forum. Każdy zapewniał, że wszystko sprawne.
Co do pożyczenia od kogoś apy/nadajnika/regulatora - niestety nie mam takiej możliwości. Mieszkam w niewielkim mieście i nieznam nikogo, kto mógł by takie rzeczy posiadac. :(
Istnieje jakiś "domowy" sposób na spawdzenie regulatora lub nadajnika?
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 9:12 pm 

yonash napisał(a):
....Istnieje jakiś "domowy" sposób na spawdzenie regulatora lub nadajnika?
Pozdrawiam.

np. podlacz do odbiornika servo skretu (jezeli wiesz ze na 100% jest sprawne) i oddalaj sie robiąc ciągłe ruchy tym servem, jezeli po paru metrach servo zacznie wariowac tzn ze najprawdopodobniej kwarce do wymiany, jesli nie to cos z regulatorem/silnikiem, badz zakluceniami między nimi.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 9:21 pm 

Tomasz Dolata napisał(a):
np. podlacz do odbiornika servo skretu (jezeli wiesz ze na 100% jest sprawne)

Czy wiem, że na 100% jest sprawne? - działa w porządku, jedynie jak jestem bardzo blisko modelu z włączonym nadajnikiem to wtedy "centruje". Czy oznacza to, że jest w porządku? Jeśli tak to zaraz sprawdzę opisaną przez Tomka metodę.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 9:23 pm 

yonash napisał(a):
Tomasz Dolata napisał(a):
np. podlacz do odbiornika servo skretu (jezeli wiesz ze na 100% jest sprawne)

Czy wiem, że na 100% jest sprawne? - działa w porządku, jedynie jak jestem bardzo blisko modelu z włączonym nadajnikiem to wtedy "centruje". Czy oznacza to, że jest w porządku? Jeśli tak to zaraz sprawdzę opisaną przez Tomka metodę.

to normalne, szuka "neutrum"

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 9:34 pm 

Zrobiłem tak jak napisał Tomek - servo bez kłopotów skręca kołami nawet z sąsiedniego pokoju. Czy to jednoznacznie stwierdza, że winę za całą sytuację ponosi regulator? Sprzedawca twierdził, że jest on w 100% sprawny - nie mam podstaw żeby mu nie wierzyc. Bardzo proszę o opinię.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 9:38 pm 

Albo jakieś zakłócenia... jeżeli w domu wszystko ok :?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 9:39 pm 

moze silnik załkóca (ma kondensatory?), albo coś innego... Wygląda na to, ze nadajnik i odbiornik są sprawne jesli nie gubi zasięgu... pomierz pakiet, moze to on nie wyrabia, jest bardzo duzo mozliwości jak widziasz, wszystko musisz dokladnie posprawdzaac, eliminując kolejne rzeczy, wczesniej czy pozniej napewno dojdziesz co jest tego wszystkiego winą

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 10:38 pm 

odepnij silnik od regulatora, włącz wszystko i postukaj w odbiornik, potrząśnij modelem, uderz go itp. I zobacz, czy serwo nie dostaje drgawek. jeśli tak, to może być kwarc lub przerwane kable. jeśli wszystko OK, to szukaj w okolicach silnika i/lub regulatora.
Odstaw nadajnik jak najdalej, włącz i złóż (schowaj) jego antenę, obróć model do góry kołami, włącz zasilanie odbiornika/serw ale silnik odepnij od regulatora i podłącz bezpośrednio do drugiego pakietu. jeśli serwo zacznie szaleć, to silnik daje za duże zakłócenia. Albo nie ma (są odlutowane) kondensatory, albo zużyte szczotki / uszkodzony komutator. Jak możesz, to zmierz pobór prądu przez silnik, czy nie ma dużych wahań, czy silnik pracuje równo.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 15, 2008 11:17 pm 

Jesli ci czasem wariuje serwo lub regulator to sprobuj wylaczyc komorke.
Mialem podobne zaklucenia wlasnie od komorki.
Sprawa sie wyjasnila gdy serwa zaczely wariowac a po chwili zadzwonil telefon.
Teraz wiem ze serwa wariuja gdy telefon laczy sie ze stacja bazowa lub chwile przed polaczeniem lub przyjsciem smsa.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 16, 2008 8:31 am 

zbig napisał(a):
Odstaw nadajnik jak najdalej, włącz i złóż (schowaj) jego antenę, obróć model do góry kołami, włącz zasilanie odbiornika/serw ale silnik odepnij od regulatora i podłącz bezpośrednio do drugiego pakietu. jeśli serwo zacznie szaleć, to silnik daje za duże zakłócenia. Albo nie ma (są odlutowane) kondensatory, albo zużyte szczotki / uszkodzony komutator. Jak możesz, to zmierz pobór prądu przez silnik, czy nie ma dużych wahań, czy silnik pracuje równo.

Czyli mam to rozumiec tak, że mam podpiąc 2 aku w tym samym czasie? w sensie jeden ma zasilać servo odbiornik i regiel, a drugi bezpośrednio silnik? I jeszcze jedno - nic się nie stanie nadajnikowi jak będzie włączony ale będzie miał schowaną antenę?
Jestem do godz. 15:00 w pracy - więc sprawdzę to dopiero jak wrócę do domu.
EDIT:
Rozebrałem regulator (2 śrubki raptem) i zauważyłem coś, co mnie zaniepokoiło. Na poniższym zdjęciu zwrócicie prosze uwagę na to "coś" zaraz koło pierwszej nóżki radiatora.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/840fb4e6e7cd857f.html
Tak chyba nie powinno byc? Bardzo Was proszę o zdanie na ten temat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona